Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα κατά του Δημάρχου Ηλία Ψινάκη

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στο Δήμο Μαραθώνα με σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο να καταγγέλλει τον Ηλία Ψινάκη για παραπλάνηση της κοινής γνώμης.
Η καταγγελία αφορά τη σύσταση ιδιωτικής εταιρείας από τον Ηλία Ψινάκη με την επωνυμία «Ίδρυμα Μαραθώνα». Η εταιρεία έχει συσταθεί από τον Μάιο του 2015 με πρόεδρο τον Ηλία Ψινάκη και μέλη διοικητικού συμβουλίου κυρίως συγγενικά και φιλικά του πρόσωπα.

Ως έδρα έχει δηλωθεί το σπίτι του Ψινάκη στο Νέο Βουτζά. Στόχος της εταιρείας, που συγκεντρώνει χορηγίες και δωρεές, είναι, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, «να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κατοίκων του Δήμου Μαραθώνα», «παρακάμπτοντας τις δυσκολίες του Δημοσίου».

Ο Ηλίας Ψινάκης αρνείται να παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης οποιοδήποτε στοιχείο για τη λειτουργία και τα οικονομικά της εταιρείας. «Οι φραγκάτοι φίλοι μου έχουν εμπιστοσύνη μόνο σε μένα και όχι σε έναν φορέα του Δημοσίου όπως ο Δήμος Μαραθώνος!», φέρεται να δηλώνει ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

Η στάση του Ηλία Ψινάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους και πολίτες. Η υπόθεση συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τίτλο: «Λήψη μέτρων για τη μη παραπλάνηση τρίτων από τη χρήση του ονόματος Μαραθώνας από το ιδιωτικό ίδρυμα marathon foundation του Ηλία Ψινάκη».

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα προχώρησε σε ομόφωνη καταγγελία, καλώντας τον Ηλία Ψινάκη να αφαιρέσει το όνομα «Μαραθώνας» από την επωνυμία της εταιρίας του και να δημοσιοποιήσει όλα τα οικονομικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρεία προς ενημέρωση των δημοτών του Μαραθώνα.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα αρνήθηκε να ανταποκριθεί στα δύο αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας: «Τη δική μου εταιρία θα τη διοικώ όπως το θέλω εγώ, θα της δίνω ότι όνομα γουστάρω, και όποιος θέλει να την ελέγξει ας πάει στον Εισαγγελέα».

Ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποφάσισε επίσης ομόφωνα να στείλει έγγραφη ενημέρωση προς όλες τις πρεσβείες, δημόσιους φορείς, ιδρύματα κ.α. με την οποία θα τους ενημερώνει ότι όχι μόνο η εταιρία του Ηλία Ψινάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Δήμο Μαραθώνα, αλλά ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Μαραθώνα αρνείται να παρουσιάσει οποιοδήποτε επίσημο οικονομικό στοιχείο για τη λειτουργία της.

Το κείμενο της επιστολής που κοινοποιεί το Δημοτικό Συμβούλιο:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι η μη κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Ίδρυμα Μαραθώνα – Marathon Foundation», ουδεμία σχέση έχει με το Δήμο Μαραθώνα. 

Πρόκειται για εταιρία που ίδρυσε προσωπικά ο κ. Ηλίας Ψινάκης και για τη λειτουργία της οποίας δεν έχει καμία απολύτως γνώση ή ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας. 

Αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χρηματικών ποσών ή των περιουσιακών στοιχείων που αποκτά η συγκεκριμένη εταιρία, είναι ο κ. Ψινάκης και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας στο οποίο κατά καιρούς συμπεριλαμβάνονται αποκλειστικά συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα του Δημάρχου Μαραθώνα. 

Σας ενημερώνουμε, επίσης, ότι από τον Μάιο του 2015, όταν και συστάθηκε η συγκεκριμένη εταιρία, ο κ. Ψινάκης αποφεύγει να προχωρήσει στην παραμικρή επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατανομή των χρηματικών δωρεών που εισπράττει το “Marathon Foundation”, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις και αναφορές του εμφανίζει την εταιρία του ως συνεργαζόμενη με το Δήμο Μαραθώνα. 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οποιαδήποτε δωρεά πραγματοποιείται στο “Marathon Foundation”, ενισχύει τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ηλίας Ψινάκης, και όχι το Δήμο Μαραθώνα

Οποιοσδήποτε συσχετισμός του “Marathon Foundation” με το Δήμο Μαραθώνα, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα της συγκεκριμένης εταιρίας και μόνο αυτής.  

Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να προσφέρουν δωρεές προς το Δήμο Μαραθώνα να απευθύνονται στα θεσμοθετημένα όργανα του Δήμου Μαραθώνος (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Σχολεία, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μαραθώνα, ΝΠΔΔ «Τετράπολις», ΔΗΘΕΜΑ, Αθλητικός Οργανισμός κ.α) και όχι σε οιασδήποτε μορφής ιδιωτικές εταιρίες.
Με εκτίμηση, 
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μαραθώνα». 

tvxs.gr