Σελίδες

To αδιαχώρητο στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

Αμαρυσία - Ρεπορτάζ: Μαρία Εργατούδη

Το θέμα της υπερπληρότητας του 16ου Δημοτικού Σχολείου απασχόλησε τη δημοτική αρχή και το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Χαλανδρίου, καθώς και αυτή τη χρονιά τέθηκε το θέμα πού θα φοιτήσουν τα παιδιά που τελείωσαν το 16o Νηπιαγωγείο.

Συμφόρηση στο 16ο 
Οι γονείς των παιδιών που πρόκειται να πάνε φέτος στην πρώτη τάξη δημοτικού και σύμφωνα με τα γεωγραφικά όρια των σχολείων πρέπει να φοιτήσουν στο 16ο δημοτικό επισκέφθηκαν επανειλημμένα τον δήμαρχο για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα τους. Το θέμα έφερε και προ ημερησίας διατάξεως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Στέλλα Μπράτιμου, η οποία εξέθεσε με παραστατικό τρόπο το πρόβλημα συμφόρησης που αντιμετωπίζει το σχολείο καθώς για κάθε 37 μαθητές αντιστοιχεί μία τουαλέτα. Στη συνέχεια απευθυνόμενη στη δημοτική αρχή ρώτησε ποιες ενέργειες έκανε ο δήμος για τη λύση του προβλήματος καθώς πλέον εκτός από θέμα ασφάλειας τίθεται και θέμα υγιεινής των παιδιών.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης Ελένη Νιώτη απάντησε ότι ότι μόλις τελειώσουν οι εγγραφές και έχουν περισσότερα στοιχεία στα χέρια τους, θα έχει μια συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευση Π.Ε. Β΄Αθήνας, κ. Πάρι Βεντήρη για να συζητήσουν. Προς το παρόν υπάρχουν δύο λύσεις, η μία είναι δύο τμήματα της νέας πρώτης δημοτικού να πάνε στο 13ο δημοτικό σχολείο και η άλλη όσα παιδιά πήγαιναν στο 5o νηπιαγωγείο να συνεχίσουν στο 5ο δημοτικό σχολείο. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο.

Μετακίνηση με πούλμαν

Όσον αφορά τώρα τα πούλμαν, συνέχισε η κα Νιώτη επειδή έβγαιναν άγονοι οι διαγωνισμοί και δεν βρίσκαμε λύση, από φέτος έχει αναλάβει τον διαγωνισμό το Υπουργείο Παιδείας και γίνεται ένας ενιαίος για όλα τα σχολεία, εμείς ως δήμος έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες για τη μίσθωση δύο πούλμαν και περιμένουμε τα αποτελέσματα. 

Να θυμίσουμε εδώ ότι η νομοθεσία ορίζει ότι εάν η απόσταση του σχολείου ενός παιδιού, εφόσον είναι δημόσιο, από το σπίτι του είναι μεγαλύτερη από 1.200 μ., τότε ο Δήμος υποχρεούται να αναλάβει τη μεταφορά του. Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης συμπλήρωσε ότι υπάρχει μια άρνηση στους γονείς οι οποίοι φοβούνται και δεν τους καλύπτει απόλυτα η μετακίνηση των παιδιών τους με πούλμαν. Πέρυσι δεν υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον αριθμητικό για να μπορέσει να το καλύψει ο δήμος και οι γονείς κάλυπταν με ίδια μέσα τη μετακίνηση των παιδιών τους.

Αργεί η αποσυμφόρηση

Ο κ. Γιώργος Κουράσης επεσήμανε ότι από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του 16ου δημοτικού δεν τηρήθηκαν σωστά οι διαδικασίες εισαγωγής των μαθητών στο σχολείο. Επειδή, όπως εξήγησε, υπήρχε άνεση σχετικά με τον αριθμό εισαγωγής, ήρθαν και μαθητές από τους όμορους δήμους Βριλλησίων και Γέρακα, μ΄αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δεδομένο ότι και τα αδερφάκια τους με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να πάνε στο ίδιο σχολείο. Και επειδή, συνέχισε, δεν έχουν περάσει 6 χρόνια από τη λειτουργία του σχολείου για να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα και να μπορέσει η διεύθυνση του σχολείου να λάβει υπόψη τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής, δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα. Το οποίο θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει αυτός ο κύκλος και με αυστηρότερο τρόπο να γίνεται η επιλογή των παιδιών, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, συμπλήρωσε, όπως διαπίστωσα στις συναντήσεις που είχα τόσο με τον διευθυντή του σχολείου και όσο και με τον κ. Βεντήρη για αυτό το θέμα. Για παράδειγμα όταν κάποια στιγμή ζητήθηκαν από τους γονείς φορολογικές δηλώσεις για να γίνει η επιλογή των παιδιών αρνήθηκαν να τις δώσουν επειδή είναι προσωπικά δεδομένα.

Ανέγερση 17ου δημοτικού

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην ανέγερση του 17ου δημοτικού που θα μπορούσε να ήταν μια λύση στο πρόβλημα. Αυτή η λύση αργεί σύμφωνα με τον κ. Κουράση αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου στο οποίο πρόκειται να κτιστεί το 17ο δημοτικό σχολείο. Ο δήμος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την οικογένεια Ανδροβιτσανέα η οποία διεκδικεί μέρος του οικοπέδου ως προσωπική περιουσία και θα χρειαστούν περισσότερα από τρία χρόνια για να βγει δικαστική απόφαση και να ξεκινήσει η ανέγερση του σχολείου. Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Κουράσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποδείξουμε κάποιο άλλο οικόπεδο καθώς δεν έχει ανοίξει κανένα πρόγραμμα για ανέγερση σχολικών συγκροτημάτων μετά το 2010, είτε μέσω ΟΣΚ, είτε μέσω ΕΣΠΑ. Αυτή την ώρα υπάρχει μόνο κονδύλι για βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατέληξε.

Τα προβλήματα επισημάνθηκαν, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, μένει να παρθούν αποφάσεις που να είναι πρακτικές και δίκαιες για τους μαθητές της πρώτης δημοτικού.