Σελίδες

ΕΕ - Κούβα: Ιστορική συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας

Υπεγράφη στις Βρυξέλλες η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κούβα. Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων την συμφωνία υπέγραψαν ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ Παρίγια, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μονγκερίνι και τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κα. Φεντερίκα Μονγκερίνι  είχε δηλώσει πως: «Είμαστε πράγματι σε κρίσιμη καμπή στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κούβας. Βαδίζουμε μαζί προς μια στενότερη και πλέον εποικοδομητική εταιρική σχέση, η οποία αντανακλά τους ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν την Ευρώπη με την Κούβα. Με τη νέα συμφωνία, η ΕΕ είναι πρόθυμη να υποστηρίξει τη διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού της Κούβας και προσμένω περαιτέρω πρόοδο των διμερών μας σχέσεων.»

Η συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας, η πρώτη στην ιστορία συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κούβας, θα αποτελέσει το νέο νομικό πλαίσιο για τις σχέσεις των δυο πλευρών. Στη συμφωνία προβλέπεται ενισχυμένος πολιτικός διάλογος, βελτιωμένη διμερής συνεργασία και ανάπτυξη κοινής δράσης σε πολυμερή φόρουμ.

Στόχος της συμφωνίας είναι να στηρίξει τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής μετάβασης της Κούβας. Προωθούνται ο διάλογος και η συνεργασία για την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την εξεύρεση κοινών λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις






topontiki.gr