Προς 1/ τον Διευθυντή Δ.Ε. Β΄Αθήνας κ.Σιψή
2/ τον Διευθυντή Π.Ε. Β΄Αθήνας κ.Βεντήρη
Κοινοποίηση...
Δήμαρχο και Πρόεδρο ΔΕΠ Αγ.Παρασκευής κ.Βασίλη Ζορμπά
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Αγ.Παρασκευής κ.Γ.Βουτσινά
Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Αγίας Παρασκευής
Δημοτικούς Συμβούλους Αγίας Παρασκευής
Αγ. Παρασκευή 08/02/2012
Θέμα : «Μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικού Έτους 2012-2013» στην Αγία Παρασκευή
Αξιότιμοι κ.κ.Διευθυντές,
Εν όψει της κατάθεσης εκ μέρους σας των προτάσεών σας αναφορικά με το ως άνω θέμα θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας καταθέσουμε τα παρακάτω, τα οποία πιστεύουμε ότι θα λάβετε υπόψη σας πριν την λήψη της όποιας απόφασής σας.
1/ Αναφορικά με ενδεχόμενες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων
Θέλουμε να σας θυμίσουμε την με αριθμό 21/2011 της 9ης Φεβρουαρίου 2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής όπου ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό μας Συμβούλιο αποφάσισε ότι «δεν θα επιτρέψει ουδεμία συγχώνευση-συνένωση-κατάργηση σχολείων στην Αγία Παρασκευή» και ότι «θα αγωνιστεί για τη δημιουργία όλων των σχολικών μονάδων που έχει ανάγκη η πόλη μας». Έχουμε απόλυτη πίστη ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο θα ανανεώσει την απόφασή του, ακολουθώντας την διαδικασία που η 10112/Δ4/30.1.2012 Υπουργική Απόφαση επιβάλλει, δεδομένου ότι επανειλημμένα τόσο ο Δήμαρχος και η παράταξή του όσο και όλες ανεξαιρέτως οι Δημοτικές Παρατάξεις έχουν εκφράσει την αμέριστη υποστήριξή τους προς τα σχολεία της πόλης.
Προς στοιχειοθέτηση της θέσης μας για τη μη συνένωση-συγχώνευση=κατάργηση σχολικών μονάδων στην πόλη μας επαναλαμβάνουμε τα εξής, όπως κατατέθηκαν και κατά την περυσινή αντίστοιχη συζήτηση και τα οποία ισχύουν μέχρι κεραίας:
α)Κανένας δημογραφικός λόγος δεν συντρέχει ώστε να καταργηθεί ένα εκ των τριών γυμνασίων της άνω της Μεσογείων περιοχής (1ο , 2ο και 5ο ). Επιπλέον, η χωροταξική τους θέση που συναρτάται από τις οδικές αρτηρίες Λεωφ.Μεσογείων, Ελ.Βενιζέλου, Πελοποννήσου καθιστούν επικίνδυνη την καθημερινή διέλευση των παιδιών μας, σε περίπτωση συγχώνευσης-συνένωσης=κατάργησης ενός εκ των τριών γυμνασίων. Το ότι πρέπει να γίνει καλύτερος καταμερισμός ανάμεσα στα 3 γυμνάσια είναι σίγουρο. Η Ένωση Γονέων έχει εδώ και χρόνια καταθέσει προτάσεις στην ΔΕΠ τις οποίες μάλιστα η ΔΕΠ έκανε δεκτές και τις προώθησε ως απόφασή της στην Διεύθυνση Δ.Ε. ως όφειλε. Η Διεύθυνση της Δ.Ε. όμως δεν τις προώθησε ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.
β) Η συγχώνευση-συνένωση των συστεγαζόμενων δημοτικών σχολείων (4ο – 10ο και 5ο -11ο) καμία εξοικονόμηση δεν θα επιφέρει παρά μόνο το επίδομα ενός διευθυντή (περίπου 2.500 ευρώ ετησίως) ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ με τη συνένωση δημιουργηθούν τμήματα με αριθμό μαθητών μεγαλύτερο του 25, οπότε θα υπάρχει «εξοικονόμηση» μισθών εκπαιδευτικών.
γ) Η κατάργηση του 1ου ΕΠΑΛ επειδή στεγάζεται σε κτήριο επ’ ενοικίω είναι κοντόφθαλμη. ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ έχει προαποφασισθεί ότι του «ΜΠΑΡΜΠΙΚΑ» δεν θα ολοκληρωθεί ή όταν ολοκληρωθεί θα γίνει οτιδήποτε άλλο εκτός από σχολείο.
Η εκτίμησή μας είναι ότι, στο όνομα «εξοικονόμησης» κάποιων κονδυλίων όπως αναγράφονται στον προϋπολογισμό του ΥΠΔΒΜΘ, τα αποτελέσματα των συγχωνεύσεων-συνενώσεων= καταργήσεων στο πολύ άμεσο μέλλον θα είναι:
• Διόγκωση του αριθμού των μαθητών ενός σχολείου, δηλαδή
-εξαφάνιση του σχολείου της γειτονιάς
-Σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό εκπαιδευτικών αλλά και με την έξαρση των κοινωνικών προβλημάτων λόγω και της οικονομικής κρίσης θα έχουμε έντονη έξαρση της επιθετικότητας των παιδιών, φαινόμενα που ήδη έχουν ενταθεί στα σχολεία
-Αύξηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης ενός σχολείου, λόγω υπερπληθώρας μαθητών
-κατάργηση πολλών αιθουσών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μαθησιακή διαδικασία (εργαστήρια, βιβλιοθήκης, αίθουσες Η/Υ) στα σχολεία που θα στεγάσουν τα «συγχωνευμένα» σχολεία
• Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, δηλαδή
-υποβάθμιση της ποιότητας διδασκαλίας, παρά τα μεγάλα λόγια οδηγούμαστε σε τμήματα 30 παιδιών και παραπάνω, όπου θα απαιτούμε από τους κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς να παράξουν εκπαιδευτικό έργο και μάλιστα για το «νέο, ψηφιακό» σχολείο
-σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τη μέση οικογένεια θα έχουμε αύξηση του αριθμού των παιδιών με μειωμένες επιδόσεις ενώ πολλοί γονείς θα οδηγηθούν από το υστέρημά τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους πληρώνοντας περισσότερες φροντιστηριακές ώρες και μάλιστα από μικρότερες τάξεις
-ακόμα χειρότερες συνθήκες για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες όποιας μορφής
-αύξηση του αριθμού των παιδιών που σταματάνε νωρίς το σχολείο
• Παύση διαδικασιών ανέγερσης νέων σχολικών κτηρίων
- καταργώντας το 11ο Δημοτικό τότε δεν θα υπάρχει λόγος ανέγερσης του νέου 6θέσιου στο επί της οδού Πατρόκλου οικόπεδο
- καταργώντας το 1ο ΕΠΑΛ, το μοναδικό ΕΠΑΛ σε μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων στο οποίο την τρέχουσα σχολική χρονιά φοιτούν 250 μαθητές, τίθεται σε αμφισβήτηση η αποπεράτωση του «ΜΠΑΡΜΠΙΚΑ».
-καταργώντας το 10ο Δημοτικό «καταδικάζουμε» το σχολείο να καλύπτει 300 παιδιά χωρίς την παραμικρή πιθανότητα μεταστέγασης του 10ου Δημοτικού στο μέλλον
Σας ζητάμε λοιπόν να αποφασίσετε και να εισηγηθείτε την μη συγχώνευση-συνένωση= κατάργηση οποιουδήποτε σχολείου της Αγίας Παρασκευής για λόγους δημογραφικούς, χωροταξικούς των σχολείων, κατάστασης των υπαρχόντων κτηριακών υποδομών όπως αυτά αναφέρονται στην εισήγηση και στα αναλυτικά στοιχεία, τα οποία καταθέτουμε στη συνέχεια.
Η όποια συγχώνευση-συνένωση-κατάργηση εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει υπερπληθώρα μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία με αποτέλεσμα την δυσχερή λειτουργία των σχολείων και την υποβάθμιση της ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές λόγω της αυξημένης αναλογίας που θα προκύψει μεταξύ διδασκόντων/διδασκομένων.
Για εμάς τους γονείς που μοχθούμε καθημερινά για το αύριο των παιδιών μας, που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να στείλουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία (όπως τα στέλνουν οι περισσότεροι εκ των σχεδιαστών των συγχωνεύσεων), που πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά από όπου και αν προέρχονται,
ΖΗΜΙΑ είναι το κάθε σχολείο που κλείνει,
ΖΗΜΙΑ είναι το σχολείο που διώχνει και απορρίπτει τους μαθητές του,
ΖΗΜΙΑ είναι το σχολείο που προσφέρει τη γνώση ανάλογα με το οικονομικό επίπεδο των μαθητών του.
ΚΕΡΔΟΣ είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ σχολείο, με μόνιμο, αποδοτικό, εκπαιδευμένο και καλοπληρωμένο προσωπικό, με κατάλληλες υποδομές και προγράμματα, που θα διαμορφώνει συνειδητούς και μορφωμένους πολίτες.
Εμείς καταθέτουμε τους φόβους, τις αγωνίες και την αποφασιστικότητά μας και ελπίζουμε, για το καλό των παιδιών μας, να διαψευσθούμε. Αν παρόλα αυτά όμως το Υπουργείο Παιδείας αποφασίσει να προχωρήσει σε καταργήσεις σχολείων ,τότε θα μας βρει δυναμικά αντιμέτωπους!
2/ Αναφορικά με τα ιδρυμένα-μη στεγασμένα σχολεία και τα προς ίδρυση
Σας θυμίζουμε ότι στην πόλη μας έχουν ιδρυθεί ακόμα:
- Το 12ο Δημοτικό, το οποίο πρόκειται να στεγασθεί στο επί του Ο.Τ.119 χαρακτηρισμένο με ΦΕΚ ως «χώρο σχολείου» κτήριο, το γνωστό στην πόλη ως «ΜΑΚΡΗ» και για το οποίο ως Ένωση και Σύλλογοι Γονέων επιμένουμε ότι πρέπει να απαλλοτριωθεί και να στεγασθεί εκεί το 12ο Δημοτικό και 1 νηπιαγωγείο προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα 2ο ,3ο και 6ο Δημοτικά σχολεία.
- Το 6ο Γυμνάσιο, το οποίο πρόκειται να στεγασθεί στο, ιδιοκτησίας του Δήμου μας, οικόπεδο επί της οδού Αγελάου και το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία (30/01/2012) ενημέρωσή μας από τον ΟΣΚ, πρόκειται άμεσα να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Αττικής. Τονίζουμε ότι το συγκεκριμένο γυμνάσιο θα καλύψει τις ανάγκες της περιοχής Πευκακίων-Παραδείσου και θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του 3ου Γυμνασίου.
Πιστεύουμε ότι καμία σκέψη παύσης των διαδικασιών για τα 2 παραπάνω ιδρυμένα σχολεία μπορεί να περνά από το μυαλό οποιουδήποτε διότι, εκτός των πολύ σημαντικών εκπαιδευτικών αναγκών που θα καλύψουν, θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα στην πόλη με πιθανούς αποχαρακτηρισμούς οικοπέδων.
Και εφ’ όσον η Υπουργική Απόφαση αναφέρει και τις περιπτώσεις αναγκαίων προς ίδρυση σχολείων υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά τα 3 επιπλέον νηπιαγωγεία που εδώ και πολλά χρόνια ζητάμε να ιδρυθούν και για τα οποία είναι εφικτή η ανέγερσή τους σε συγκεκριμένα οικόπεδα:
1 νηπιαγωγείο στα Πευκάκια (ΟΤ328, 1187,61ΤΜ, χαρακτηρισμένο ως χώρο σχολείου)
1 νηπιαγωγείο στον Τσακό (ΟΤ119-«ΜΑΚΡΗ», χαρακτηρισμένο ως χώρο σχολείου)
1 νηπιαγωγείο στο Κοντόπευκο (πιθανή αξιοποίηση του οικοπέδου επί της οδού Παπαρηγοπούλου που είναι το μισό χαρακτηρισμένο ως χώρος σχολείου και το άλλο μισό ως χώρος πρασίνου).
Η αναγκαιότητα ίδρυσης των 3 αυτών νηπιαγωγείων απορρέει από την υποχρεωτικότητα του 1 νηπιακού έτους. Η υποχρεωτικότητα που «εφαρμόστηκε» οδήγησε τα παιδιά του προνηπιακού έτους ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ. Τα παιδιά αυτά είτε μένουν σπίτι τους ή οι γονείς τους αναγκάζονται να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα ή στους δημοτικούς σταθμούς. Σε κάθε περίπτωση και ειδικά στις οικονομικές συνθήκες που οι γονείς βιώνουμε είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για την αύξηση των κτηρίων των νηπιαγωγείων.
Αγαπητοί κ.κ.Διευθυντές,
Εκτός από τα λόγια της λογικής επιτρέψτε μας να καταθέσουμε και τα λόγια της καρδιάς των γονιών που έξω από οποιαδήποτε πολιτική-κομματική-παραταξιακή ή όποιου άλλου είδους λογική, αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του. Αυτή η αγωνία μας είναι που μας κάνει αποφασιστικούς και που μας ωθεί –με τα ελάχιστα μέσα και δυνάμεις μας – να υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους την μόρφωσή τους!
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Η Γ.Γραμματέας
Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα Δέσποινα Μαντζανά-Πέπονα\
6973-028800 6939-130956