Σελίδες

Δήμος Χαλανδρίου: Παρεμβάσεις στα σχολεία για το AIDS

Με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS, το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας σε συνεργασία με το  Τμήμα  Παιδείας  της Δ/ν σης  Παιδείας, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς διοργανώνει σειρά ομιλιών σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την Παιδίατρο του Δήμου κ.Τζίφη Φλώρα.

Η πρώτη ομιλία θα γίνει στις 29 Νοεμβρίου και ώρα 12.40 στο 3ο Λύκειο Χαλανδρίου.
Τα τελευταία χρόνια, τα κρούσματα του AIDS, αν και πλέον δεν δημοσιοποιούνται,  έχουν αυξηθεί και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία πενταετία, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS στη χώρα μας έχει αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 50%. Συγκεκριμένα, σημειώνονται 6 διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα. Ηλικιακά, τα περισσότερα κρούσματα κυμαίνονται ως εξής:

Πάνω από το 20% των κρουσμάτων παρατηρείται στις ηλικίες 30-34 και ένα 15% στις ηλικίες 25-29.

Προβληματίζει το γεγονός ότι αυξάνονται οι διαγνώσεις σε προχωρημένο στάδιο της νόσου του HIV. To 1/2 προσέρχεται στα κέντρα καταγραφής με καθυστερημένη διάγνωση και το 1/3 έχοντας ήδη εμφανίσει AIDS. Οι περισσότεροι από εκείνους που καθυστερούν να διαγνωστούν, είναι οι ετεροφυλόφιλοι.

Η αύξηση των κρουσμάτων λοιπόν, στους νέους σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σχετικές δράσεις έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια,  αναδεικνύει την αναγκαιότητα τόσο η πολιτεία όσο και η κοινωνία των πολιτών να παραμένουν σε εγρήγορση με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτών, εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Δήμου μας, να «μπεί» στα σχολεία μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων και συγκεκριμένα στα Λύκεια της περιοχής μας, όντας ευαισθητοποιημένος στα θέματα υγείας και πρόληψης αλλά και στα πλαίσια της ευρύτερης κοινωνικής του πολιτικής, με στόχο την ενημέρωση των εφήβων συνδημοτών μας, σχετικά με τον ιό του AIDS, ώστε να υιοθετήσουν, συνειδητοποιημένοι, μια υγιή και ασφαλή συμπεριφορά, που θα αποτελέσει και την ασπίδα κατά του AIDS