Σελίδες

Βραδιά του Ερευνητή 2016: «Γίνε και εσύ ερευνητής»

Για μια ακόμη χρονιά γιορτάζεται και φέτος η «Βραδιά του Ερευνητή», μια μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, με σύνθημα «Γίνε και εσύ ερευνητής», οι κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον «Δημόκριτο» και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς επίσης σε εννέα ακόμη πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Ξάνθη, Ρόδο, Κόρινθο και Πύλο.

Βασικός στόχος της Βραδιάς είναι η προβολή στο ευρύ κοινό και η ανάδειξη του έργου των ερευνητών και της σπουδαιότητας του ρόλου τους στην επιστήμη και στην κοινωνία.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές και το έργο τους, παίρνοντας μία γεύση από την καθημερινότητά τους και τη μαγεία της επιστήμης. Οι ανά την Ελλάδα εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρουσιάσεις, πειράματα, δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και άλλες δράσεις.
Στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, μια πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία κ.ά.) θα παρουσιάσουν ενδιαφέρουσες δράσεις.

Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να επισκεφθεί την μόνιμη Έκθεση Καινοτομίας του «Δημόκριτου», όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς επίσης τα εργαστήρια του Κέντρου και τις μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ίδιους τους ερευνητές.

Ακόμη, ο Οργανισμός Διερευνητική Μάθηση θα οργανώσει δράσεις και εργαστήρια σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική. Επίσης, η ομάδα Science Reactors θα παρουσιάσει τις θεατρικές παραστάσεις «CSI Science: Έγκλημα στο εργαστήριο» και «Οι Ατομικοί Διάλογοι: από το σταφιδόψωμο στα κουάρκ», καθώς και το Stand-up Science, όπου μέσα σε πέντε λεπτά οι νέοι επιστήμονες παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο διάφορα επιστημονικά θέματα.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων, ώρα έναρξης 17:00 έως τα μεσάνυχτα) περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές όλων των ηλικιών, το κυνήγι θησαυρού ‘Βρες τον Ερευνητή', ζωντανή μουσική, υπολογιστικές προσομοιώσεις, πειραματικές επιδείξεις, το σχεδιαστήριο ‘Μικροί Μηχανικοί' κ.α.

Επίσης ερευνητές του ΕΜΠ και των πανεπιστημίων της Αθήνας θα προβάλουν στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα. Ακόμη, θα γίνει ζωντανή σύνδεση με τη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη, με προβολή σε γιγαντοοθόνη του πρωτότυπου μουσικο-επιστημονικού δρώμενου ‘The street value of Science' ή ‘Πόσα πιάνει η Επιστήμη στην πιάτσα'.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογία (ΓΓΕΤ) συμμετέχει παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου SMARTEGE «Έξυπνο Σύστημα Εκπαιδευτικών Διαδικασιών βασισμένων στη μεθοδολογία Gamification». Αφορά μια πιλοτική εφαρμογή συμβατή με κινητά, φορητές συσκευές και υπολογιστές, για την εκπαίδευση χρηστών σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση εκπαιδευτικού παιχνιδιού και της μεθοδολογίας gamification. Στοχεύει στην τροποποίηση της συμπεριφοράς του χρήστη σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εκπαίδευσης και της συναισθηματικής εμπλοκής του με την εφαρμογή,

Θα παρουσιάσει επίσης την εφαρμογή «Εξερευνώντας το ζώα που χάθηκαν», η οποία κάνει χρήση πρακτικών επαυξημένης πραγματικότητας ως εργαλείου ανάπτυξης πρότυπων εφαρμογών για μουσειοπαιδαγωγικές δραστηριότητες. Οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με την εφαρμογή ξεφυλλίζοντας ένα ειδικά σχεδιασμένο έντυπο βιβλίο, αγγίζοντας επιλεγμένα σημεία-συμβολικές αναπαραστάσεις και προσλαμβάνουν επιπρόσθετο πληροφοριακό υλικό υπό τη μορφή πολυμέσων.

Οι εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή, οι οποίες πραγματοποιούνται για 11η χρονιά, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των Δράσεων Μαρί Σκλοντόφσκα-Κιουρί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ