Σελίδες

Πλήθος προβλημάτων στα νοσοκομεία των Βορείων Προαστίων

Τι έδειξαν οι έλεγχοι των εποπτών Υγείας της Αντιπεριφέρειας Βόρειου Τομέα Αθηνών. «Εξουθένωση από τις υπερωρίες» και εμπλοκή ιδιωτών με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Αμαρυσία - Ρεπορτάζ: Ιωάννα Δούρη

Για πτέρυγες δίχως προσωπικό, διοικητικές υπηρεσίες χωρίς υπαλλήλους και ατέλειωτες ώρες εργασίας κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα που χαρακτήριζαν «τραγικές» τόσο τις συνθήκες  εργασίας του εν λόγω νοσηλευτηρίου, όσο και του «Σισμανογλείου».
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ -από την άλλη- διίστανται οι απόψεις για την κατάσταση που επικρατεί στα μαγειρεία και στις γενικότερες συνθήκες που αφορούν στην  καθαριότητα των κτηρίων. Παρά τις διαπιστώσεις από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επόπτες Υγείας της Αντιπεριφέρειας του Βορείου Τομέα Αθηνών, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζονται «σοβαρές ελλείψεις υγιεινής» τόσο στο ΚΑΤ όσο και στο «Σισμανόγλειο», οι συνθήκες αυτές δεν φαίνεται να έχουν διαπιστωθεί από το σύνολο των εργαζομένων.


Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ προσπάθησε να επικοινωνήσει τόσο με τους διοικητές των παραπάνω νοσοκομείων, όσο και με τα σωματεία των εργαζομένων τους, με σκοπό να καταγράψει το τι ακριβώς συμβαίνει, με δεδομένο ότι αφενός έχουν παρέλθει σχεδόν τρεις μήνες από τους ελέγχους των υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου οι απεργιακές κινητοποιήσεις κατά της έλλειψης σε προσωπικό, καλά κρατούν.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ»

Μιχάλης Μεταξάκης
«Αναγκαία και άμεση η στελέχωση του νοσοκομείου»

Για «εξουθένωση» και «υπεράνθρωπες προσπάθειες» από την πλευρά των εργαζομένων να ανταπεξέλθουν στις αρμοδιότητές τους, κάνει λόγο ο κ. Μιχάλης Μεταξάκης, προϊστάμενος στο τμήμα Γραμματείας και γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμινγκ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το “Αμαλία Φλέμινγκ” αποτελεί ένα πλήρες, γενικό και δημόσιο νοσοκομείο, που μάλιστα σχετικές αξιολογήσεις το είχαν αναδείξει, μαζί με το “Ωνάσειο”, ως ένα από τα καλύτερα νοσηλευτήρια πανελληνίως σε ό,τι αφορά την ποιοτική εξυπηρέτηση των ασθενών».

Ωστόσο, η «περιπέτεια της κινητικότητας - διαθεσιμότητας», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πρόσφατα και για τους υπαλλήλους στον τομέα της Υγείας, «έθεσε περίπου 300 εργαζόμενους εκτός του Νοσοκομείου, ενώ σε αυτά προστέθηκαν ακόμα περίπου 30 με 40 άτομα που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση», αριθμός σημαντικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι το προσωπικό που στελέχωνε αρχικώς το Νοσοκομείο άγγιζε τα 520 άτομα.

Υπολειτουργούν και καταργούνται ολόκληρες πτέρυγες

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ δύσκολων συνθηκών τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς, αφού πολλές πτέρυγες, όπως η Παθολογική, η Καρδιολογική, η Χειρουργική κ.ά., λειτουργούν με πολύ μειωμένο προσωπικό και «στα όρια της ασφάλειας», όπως ο ίδιος τονίζει, την ίδια στιγμή που άλλες υπολειτουργούν ή καταργούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος μας πληροφορεί ότι «ο πνευμονολογικός και ο ουρολογικός τομέας μεταφέρονται ο μεν, στους “Αγίους Αναργύρους” και ο δε, στο ΚΑΤ», για να συμπληρώσει ότι «πτέρυγες όπως η Ορθοπαιδική, η Οφθαλμολογική και η Νεφρολογική βρίσκονται σε καθεστώς υπολειτουργίας, αφού ούτε νοσηλεύουν, ούτε εξετάζουν ασθενείς, παρά τους δέχονται στα επείγοντα κι αν χρειαστεί, τους δίνουν παραπεμπτικά για άλλα νοσοκομεία».

Την ίδια στιγμή που οι πτέρυγες στο εν λόγω Νοσοκομείο υποβαθμίζονται και «φυλλορροούν», σε ό,τι αφορά τη διοικητική λειτουργία του, ο κ. Μ. Μεταξάκης αναφέρει ότι «οι ισχύουσες ελλείψεις δημιουργούν τεράστιο φόρτο εργασίας στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν πλέον φτάσει στα όρια της αντοχής τους», χαρακτηρίζοντας έτσι «αναγκαία και άμεση» την ενίσχυση του Νοσοκομείου σε διοικητικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι «οι διοικητικές υπηρεσίες λειτουργούν με ελάχιστο δυναμικό», φέρνοντας ως παραδείγματα αφενός, το τμήμα Προσωπικού, που «στελεχώνεται από ένα άτομο» και αφετέρου, το τμήμα Κίνησης Ασθενών, όπου οι υπάλληλοι «δουλεύουν έως αργά το βράδυ ή ακόμα και τα σαββατοκύριακα για να μπορέσουν να περαιώσουν τις εργασίες τους».

«Μόνος δρόμος είναι ο αγώνας»

Στο πλαίσιο της επίλυσης μέρους των προβλημάτων, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια προέβλεψε την ενίσχυση του «Αμαλία Φλέμινγκ» σε προσωπικό, ενέργεια που θα επιδιωχθεί μέσα από τη διαδικασία μετακίνησης υπαλλήλων για δύο τρίμηνα εντός του έτους, με απώτερο στόχο την επαναλειτουργία του Ορθοπαιδικού Τμήματος του Νοσοκομείου.

Η απόφαση αυτή της Περιφέρειας προσβλέπει στην ικανοποίηση 20 αιτημάτων (19 άτομα σε νοσηλευτικό προσωπικό και 1 διοικητικός υπάλληλος). Ωστόσο, ο κ. Μ. Μεταξάκης τονίζει ότι «εμείς ζητάμε και ελπίζουμε στην ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τα οποία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 46», ενώ συμπληρώνει ότι «η ενίσχυση σε προσωπικό πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να κατοχυρωθεί και σε άλλους κλάδους, όπως ο διοικητικός», για να καλύψει πάγια τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «ως εργαζόμενοι έχουμε επιδείξει μεγάλη αγωνιστική διάθεση, με κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας, ανάδειξη των ζητημάτων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ παράλληλα έχουμε πραγματοποιήσει κοινές πορείες με τον Δήμο στα Μελίσσια», για να συμπληρώσει ότι «ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα και θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Δημήτρης Περίχαρος
«Η έλλειψη προσωπικού θα οδηγήσει σε κατάρρευση»

Ο κ. Δημήτρης Περίχαρος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και διοικητικός υπάλληλος του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», αναφέρει ότι η κινητικότητα και το κλείσιμο των νοσοκομείων είχαν ως απώτερο στόχο να «καταργηθούν ορισμένες κοινωνικές δομές».

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι «αν και το Νοσοκομείο είναι τυπικά ανοιχτό, ο κόσμος δεν εξυπηρετείται, αφού υπάρχουν άδεια κρεβάτια, μηχανήματα και χειρουργεία αχρησιμοποίητα», με αποτέλεσμα οι πολίτες  για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους να γίνονται «βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα ή στα μεγάλα νοσοκομεία».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η έλλειψη προσωπικού θα οδηγήσει από μόνη της σε κατάρρευση του Νοσοκομείου, ενώ μεταφράζεται παράλληλα και σε «επικινδυνότητα για τους ασθενείς και τους υπαλλήλους».
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤ


Ευάγγελος Βουμβουλάκης
«Δεν έχουμε λάβει επιχορήγηση για τη διαμόρφωση & τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των χώρων του ΚΑΤ»

Ο κ. Ευάγγελος Βουμβουλάκης, διοικητής του Νοσοκομείου ΚΑΤ, σε συνομιλία του με την εφημερίδα μας, απάντησε στα ερωτήματά μας που αφορούν τόσο στις υπάρχουσες άσχημες συνθήκες υγιεινής, με δεδομένο μάλιστα ότι το Νοσοκομείο έχει λάβει πολλά κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του, όσο και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά από τους ελέγχους για την υγιεινή των χώρων του.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ο διοικητής αναφέρει ότι «το ΚΑΤ δεν έχει λάβει επιχορήγηση για τη διαμόρφωση και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των χώρων του», για να συμπληρώσει ότι αντίθετα, «έλαβε σημαντικά ποσά επιχορηγήσεων, ιδίως το 2013, για την εξόφληση οφειλών προς τους προμηθευτές, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στη στενότητα ρευστότητας της αγοράς».

Όπως μας ενημερώνει ο ίδιος, το Νοσοκομείο έχει συνάψει συμβάσεις για την ετήσια συντήρηση του ιατρικού και του μηχανολογικού εξοπλισμού και προβαίνει σε μικρές δαπάνες για μικροπρομήθειες, για τη βελτίωση της λειτουργίας των χώρων του.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ότι στο ΚΑΤ πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2009 έως 2010 έργα μικρού μεγέθους, συνολικής δαπάνης 650.000 ευρώ, όπως είναι «ο εξωραϊσμός των μαγειρείων, ο χρωματισμός και μόνωση του Ερευνητικού Κέντρου, η εγκατάσταση μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, η αντικατάσταση σωλήνων υδραυλικού δικτύου, η διαμόρφωση τηλεφωνικού δικτύου, της κεντρικής πύλης, του χώρου ιατρικού αρχείου, του ακτινολογικού και των προθαλάμων των δύο εισόδων του ισογείου, η αποξήλωση δομικών στοιχείων αμιάντου Βρυωνείου κτηρίου, η εγκατάσταση στέγης με panels στην δυτική πτέρυγα, η ανακαίνιση αποστείρωσης, η αντικατάσταση ψύκτη και η εγκατάσταση νερού χειρουργείων».

«Δεν έχει σημειωθεί ποτέ θέμα με το φαγητό των ασθενών»

Από την άλλη, σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής, υπογραμμίζει ότι «το Νοσοκομείο λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής στο χώρο των μαγειρείων, με τη βοήθεια της Επόπτριας Δημόσιας Υγείας που εδρεύει στο Νοσοκομείο και δεν έχει σημειωθεί ποτέ κανένα απολύτως πρόβλημα με το φαγητό των ασθενών».

Αντίθετα, τονίζει ότι πριν ακόμη βγουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής «είχαν έρθει στο Νοσοκομείο συνεργεία από το Υγειονομικό Τμήμα της Περιφέρειας και από τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και είχαν συμφωνηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες», καταλήγοντας στο ότι «το Νοσοκομείο βρίσκεται ήδη σε επαφή με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα πάρει τα απαραίτητα κονδύλια για να εκτελέσει τα απαιτούμενα έργα».
 
Μιχάλης Κούρτης
«Να καταργηθούν τα ιδιωτικά συνεργεία από τα Νοσοκομεία»

Από την άλλη, ο κ. Μιχάλης Κούρτης, διευθυντής της ΣΤ’ Ορθοπαιδικής Πτέρυγας και γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, μας δίνει μια διαφορετική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα μαγειρεία και στη γενική καθαριότητα που επικρατεί στο Νοσοκομείο. Παρουσιάζοντάς μας μιαν άλλη όψη από αυτήν που μας έδειξε ο  κ. Ευ. Βουμβουλάκης, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είχα γνώση για το θέμα, παρά το γεγονός ότι για τέτοια ζητήματα από τους πρώτους που πληροφορούνται είναι τα σωματεία».

Σύμφωνα με τον κ. Μ. Κούρτη, «έχουν γίνει επανειλημμένως καταγγελίες ότι οι πλύσεις του ιματισμού δεν είναι επαρκείς», ενημερώνοντάς μας ότι τόσο ο καθαρισμός των κλινοσκεπασμάτων, όσο και η διανομή του φαγητού βρίσκονται υπό τη σκέπη ιδιωτικών συνεργείων, όπως ορίζεται από τον νόμο.

«Ως Σωματείο Εργαζομένων και ως Ένωση Γιατρών έχουμε εκφράσει την αντίρρησή μας για τα υφιστάμενα συνεργεία καθαρισμού, έχοντας ζητήσει κατ’ επανάληψη να αναλαμβάνουν όπως παλαιότερα υπάλληλοι των νοσοκομείων την καθαριότητα του ιματισμού και τη διανομή του φαγητού», δηλώνει ο κ. Μ. Κούρτης, ο οποίος συμπληρώνει ότι «μελέτες έχουν δείξει πως μια τέτοια αλλαγή θα είχε πολύ χαμηλότερο κόστος για τα νοσοκομεία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».


«Οι εργαζόμενοι στα συνεργεία δουλεύουν σε καθεστώς δουλείας»

Από την άλλη, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μανιάτη, που αφορούσε στις σοβαρές ελλείψεις υγιεινής, όπως αυτές διαπιστώθηκαν για τα Νοσομοκομεία ΚΑΤ και «Σισμανόγλειο» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα κατέχει από τις πρώτες θέσεις σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ρωτήσαμε αν κατά τη γνώμη του ως γιατρός θεωρεί ότι αυτές μπορούν να οφείλονται σε ανεπαρκή τήρηση των κανόνων υγιεινής στο χώρο του  νοσοκομείου.

 «Σίγουρα στην Ελλάδα τα νοσοκομεία έχουν κακό προηγούμενο στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αλλά οι λόγοι είναι πολλοί», όπως ο ίδιος αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι οι λοιμώξεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους, όπως είναι για παράδειγμα η επαφή με πολλά άτομα, λόγω του «απίστευτου σε κόσμο», όπως το χαρακτήρισε, επισκεπτηρίου του ασθενή από γνωστούς και φίλους. Παράλληλα όμως, υποστηρίζει ότι ο καθαρισμός από τα συνεργεία είναι ανάμεσα στους λόγους, εξαιτίας του ότι πολλοί από τους εργαζόμενους των συνεργείων αυτών, εκτός του ότι «εργάζονται σε συνθήκες δουλείας», όπως τόνισε, «δεν καθαρίζουν σωστά, αφού δεν έχουν τις γνώσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να το κάνουν». 

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι καίρια και πάγια θέση του σωματείου είναι «να καταργηθούν τα ιδιωτικά συνεργεία για τον καθαρισμό, τη φύλαξη και τη διανομή φαγητού στο Νοσοκομείο» και να γυρίσουν όλες αυτές οι υπηρεσίες στους υπαλλήλους του.


Σ.Σ.: Να σημειωθεί ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας στην κ. Όλγα Οικονόμου, διοικήτρια του «Σισμανογλείου Νοσοκομείου», η οποία ήταν υπό αποχώρηση, γεγονός που συνέβη τελικά και στον κ. Νίκο Μαλίνογλου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων, η επικοινωνία μαζί τους δεν κατέστη εφικτή. Η εφημερίδα μας πάντως παραμένει ανοιχτή για οποιαδήποτε τοποθέτησή τους στο μέλλον.

Κωνσταντίνος Μανιάτης - Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών «Οπωσδήποτε θα υπάρξει επανέλεγχος»

Ο κ. Κωνσταντίνος Μανιάτης σε επικοινωνία του με την ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σχολίασε τόσο την εικόνα που αντίκρισαν τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, κατά τις αυτοψίες στα νοσοκομεία ΚΑΤ και «Σισμανόγλειο», όσο και στις επόμενες κινήσεις που η Περιφέρεια θα κάνει μετά τις διαπιστώσεις που έγιναν στα Νοσοκομεία αυτά. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κ. Μανιάτης αναφέρει ότι:

 «Ως αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών εξέδωσα ανακοίνωση, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησε η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου η οποία έχει ως εξής:

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, διενεργεί κάθε χρόνο τακτικούς υγειονομικούς ελέγχους, στα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία της περιοχής της.

Ιδιαίτερα φέτος, εντατικοποίησε τους ελέγχους της προκειμένου να διαπιστωθεί άμεσα η υγειονομική καταλληλότητα των υποδομών των μεγάλων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, τα οποία, λόγω των συγχωνεύσεων, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δέχθηκαν επιπλέον προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές.

Σκοπός των υγειονομικών ελέγχων είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό σε όλους τους χώρους των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και οι έλεγχοι σε κύριους, βοηθητικούς, κοινόχρηστους, προαύλιους χώρους, μαγειρεία, τραπεζαρίες, αποχωρητήρια, θαλάμους ασθενών, γραφεία προσωπικού, χώρους συλλογής απορριμμάτων, κυλικεία.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του Οκτωβρίου 2013 έδειξαν ότι σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας (ΚΑΤ και “Σισμανόγλειο”), παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις υγιεινής στις υποδομές τους, όπως αναλυτικά αυτές περιγράφονται  στις  εκθέσεις αυτοψίας των αρμοδίων υπηρεσιών. Οι διαπιστωθείσες ελλείψεις θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της υγείας των νοσηλευομένων και των εργαζομένων σε αυτά και ακυρώνουν στην πράξη το έργο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που αγωνίζονται για την προάσπιση της υγείας των ασθενών.

Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της Υφυπουργού Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Με βάση στοιχεία της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Κοινότητας, οι θάνατοι στην Ελλάδα από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις υπολογίζονται σε 3.000 ετησίως, κάτι που αντιστοιχεί σε εξαφάνιση μιας ολόκληρης πόλης! Επιπλέον, το κόστος νοσηλείας από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ιδιαιτέρως υψηλό, αφού ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ.
Η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα πρέπει να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, διότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων και την υγειονομική θωράκιση των υποδομών των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων είναι ελάχιστο σε σχέση με τη δαπάνη που απαιτείται ετησίως (ύψους 1,2 δις. ευρώ), για τη νοσηλεία των ασθενών που προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των ελέγχων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, προέβη άμεσα σε συστάσεις προς τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και σε ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των διαπιστωμένων σοβαρών προβλημάτων».

Όσον αφορά στις διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθούν στο εξής από την πλευρά της Περιφέρειας, ο ίδιος αναφέρει ότι «οπωσδήποτε θα υπάρξει επανέλεγχος της κατάστασης με στόχο  τη βελτίωση των υποδομών και την αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής στα δύο αυτά νοσοκομειακά ιδρύματα», για να συμπληρώσει ότι «μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων στους ελέγχους που διενήργησαν οι Υπηρεσίες μας».
Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι «η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου διενεργεί τακτικούς ελέγχους και σε περιπτώσεις που εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία οι έλεγχοι αυτοί γίνονται με εντατικότερους ρυθμούς».