Σελίδες

Nέα ρύθμιση για τους οφειλέτες ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες

Στο υπουργείο Εργασίας αναμένουν το "πράσινο φως" των θεσμών για νέα ρύθμιση που αφορά στις οφειλές στα (29 δις σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) η οποία θα προβλέπει δόσεις και καταβολή με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη.

Το νέο πλαίσιο που είναι υπό διαμόρφωση. προβλέπει "προσαρμογή" στην ικανότητα του εκάστοτε οφειλέτη, μετά από έλεγχο των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του κατάστασης. Ανάλογα θα διαμορφώνεται τόσο το ύψος όσο και το πλήθος των δόσεων όπως και πιθανές ίσως εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, που θα προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα, ποσοτικά – αντικειμενικά κριτήρια.

«Θα διευκολύνουμε μόνο όσους, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, δεν κατέβαλλαν εισφορές», τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρχει έλεγχος και δεν θα ευνοηθούν ξανά οι ασυνεπείς.
Με άλλα λόγια η κάθε ρύθμιση θα έχει εξατομικευμένο χαρακτήρα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις «πραγματικές ανάγκες», των οφειλετών, ενώ δεν θα υπάρξουν διευκολύνσεις και δεν θα διαγράφονται τα πρόστιμα για όσους συστηματικά "μπαινοβγαίνουν" στις εκάστοτε ρυθμίσεις.

Με την νέα ρύθμιση θα έχουν την δυνατότητα εκ νέου ένταξης όσοι αποδείξουν - μέσω των περιουσιακών και άλλων εισοδηματικών στοιχείων τους ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στο υπουργείο Εργασίας ευελπιστούν ότι με την νέα ρύθμιση θα εισρεύσουν σημαντικά ποσά στα Ταμεία, που θα συμπληρώνουν τα αντίστοιχα της ρύθμισης των 100 δόσεων που το 2015 απέδωσε περί τα 650 εκ.ευρώ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι οφειλές (άνω των 5.000 ευρώ) που έχουν συσσωρευθεί στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Εισφορών) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 από 279.767 οφειλέτες ανήλθαν σε 15,78 δισ. ευρώ.Το 38% των οφειλετών ή 107.078 άτομα έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ και το 62% ή 174.169 άτομα έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά 57.284 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 100.000 έως 150.000 ευρώ. Υπάρχουν επίσης 1.049 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, που χρωστούν το 23% του συνόλου των οφειλών, δηλαδή 2,13 δισ. ευρώ.

http://www.matrix24.gr