Σελίδες

30% μείωση της επιχορήγησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων !

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Από το υπουργείο Εσωτερικών διανεμήθηκαν στους Δήμους της χώρας, διαμέσω του λογαριασμού των "Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων", 20.000.000 ευρώ, ως πρώτη δόση του 2012, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εδώ η απόφαση

Για τα σχολεία του Δήμου Χαλανδρίου αναλογεί το ποσό των 97.078,89 ευρώ

Το 2011, στην πρώτη δόση από τους Κ.Α.Π. για τα σχολεία, είχαν διανεμηθεί 30.000.000 ευρώ και αντίστοιχα ο Δήμος Χαλανδρίου είχε λάβει το ποσό των 145.618,33 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, στην πρώτη κιόλας δόση, μειώνεται η κρατική επιχορήγηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων της χώρας κατά 10 εκατ. ευρώ (-30%), κάτι το οποίο προμηνύει σημαντικές περικοπές και για τις υπόλοιπες χρηματοδοτήσεις της χρονιάς και δημιουργεί πολύ ανησυχητικές προοπτικές.

Ειδικότερα για τα σχολεία του Χαλανδρίου, διανέμονται 48.500 ευρώ λιγότερα (-30%) από το 2011 !   


Το ..."Πρώτα η Παιδεία" περικόπτεται στο μισό
 
Είναι ενδεικτικό της οικονομικής υποβάθμισης της εκπαίδευσης, πως παρότι συστηματικά έχουν εκτοξευθεί στα ύψη όλοι οι φόροι οι οποίοι σε ποσοστιαία αναλογία συνθέτουν τους Κ.Α.Π. (φυσικά πρόσωπα, ακίνητα, ΦΠΑ), η κρατική επιχορήγηση μέσω αυτών τα τελευταία 2 χρόνια και ειδικά για τα σχολεία, έχει μειωθεί πάνω από το 50%! 

Δεν χρειάζεται να αναλυθεί το γιατί με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα σχολεία δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες για την λειτουργία τους, υποβαθμίζοντας σταδιακά συνολικά τις συνθήκες και το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η λύση φυσικά δεν πρέπει να αναζητηθεί στην επιπλέον επιβάρυνση -έμμεση ή άμεση- των ήδη υπερφορολογημένων και ταυτόχρονα υποπληρωμένων γονιών. Θα ήταν άδικο και ανήθικο. 
Ούτε φυσικά αποτελεί λύση η "αξιοποίηση" των σχολείων με εμπορικές χρήσεις ή η παράδοσή τους σε "χορηγούς" που θα τα συνδιαχειρίζονται. Αυτά θα διευρύνουν την εξαθλίωση των ίδιων των σχολείων και της εκπαίδευσης. 

Εάν αναγκαίο να αντιδράσουν και να κινητοποιηθούν άμεσα όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης, αλλά και οι Δήμοι οι οποίοι έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των σχολείων, διεκδικώντας επιτακτικά και έμπρακτα από το κράτος, να αυξηθεί η χρηματοδότηση.  

Είναι φανερό ότι κάθε περιορισμός οικονομικών παροχών προς την εκπαίδευση οδηγεί σε αδιέξοδα όχι μόνο τη σχολική λειτουργία, με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.


- Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την Ετήσια επιχορήγηση του 2011 για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων


 Στέφανος Καμπάς