Σελίδες

Σόιμπλε εναντίον όλων; (μόνος υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας)

Deutsche Welle 

«Ένας εναντίον έξι»: με αυτόν τον τίτλο περιγράφει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt την αντιπαράθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη νομισματική πολιτική με τους ομολόγους του από την ομάδα G7.

Η αντιπαράθεση αυτή είναι έκδηλη στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών κεντρικών τραπεζών της ομάδας G7 στην πόλη Σεντάι της Ιαπωνίας, στην οποία επίσης συμμετέχουν ο προεδρεύων του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάιζελμπλουμ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, καθώς και η επικεφαλής του ΔΝΤ κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είναι ο μόνος που επιμένει στην ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχοντας «απέναντί» του ομολόγους του από τις υπόλοιπες έξι ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες του κόσμου.

Ήδη κατά την έναρξη των συνάντησης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής και εξέφρασε την αντίθεσή του στην κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων για την αναθέρμανση της οικονομίας. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του «με επιχειρήματα», επικαλούμενος το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου η οικονομία καταγράφει θετικούς δείκτες ανάπτυξης, η απασχόληση εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και ο κρατικός προϋπολογισμός παραμένει ισοσκελισμένος. Το συμπέρασμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Νομίζω ότι η γερμανική δημοσιονομική πολιτική είναι αρκετά επιτυχημένη». Σύμφωνα με την Handelsblatt, οι ομόλογοί του δεν αμφισβήτησαν το συμπέρασμα, αλλά «παρ΄όλα αυτά δεν θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα». 

«Αμπενόμικς» αντί δημοσιονομικής πειθαρχίας;
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επιμένει σε χαλαρή νομισματική πολιτική
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επιμένει σε χαλαρή νομισματική πολιτική
Ιδιαίτερα η Ιαπωνία, οικοδεσπότης της φετεινής συνάντησης του G7, θέλει να ανοίξουν οι «στρόφιγγες» της ρευστότητας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Τάρο Άζο επιμένει τόσο πεισματικά στην πολιτική του χαλαρού χρήματος, όσο ο γερμανός ομόλογός του ευαγγελίζεται την δημοσιονομική πειθαρχία. Όσο για τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι θα αναβάλει την προσπάθεια για εξυγίανση του προϋπολογισμού. Μάλιστα αυτή η σχολή σκέψης έχει πάρει και το όνομά του: «Αμπενόμικς» αποκαλείται ο στοχευμένος συνδυασμός χαλαρής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας.

Το ιαπωνικό αίτημα στηρίζουν και οι ΗΠΑ. 'Ηδη πριν από τη συνάντηση της Σεντάι, ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου Τζέισον Φούρμαν ζήτησε από τη Γερμανία μία «επενδυτική αντεπίθεση», η οποία θα συνοδεύεται από μισθολογικές αυξήσεις. «Η Γερμανία χάνει σε παραγωγικότητα, ενώ το γερμανικό οικονομικό μοντέλο με τα υψηλά εξαγωγικά πλεονάσματα ούτως ή άλλως δεν ταιριάζει στα περισσότερα κράτη-μέλη» υποστηρίζει ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου. Αλλά και ο Σόιμπλε από την πλευρά του πιστεύει ότι οι «συνταγές» των Αμερικανών και των Ιαπώνων δεν αποτελούν πρότυπο, τονίζει η Handelsblatt.
 
Κίνα υπέρ Σόιμπλε
Υποστήριξη για τις θέσεις Σόιμπλε εκφράζουν η Κίνα και άλλοι συμμετέχοντες στην ομάδα G20. Αντιθέτως στη συνάντηση της Σεντάι, κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις απόψεις τους με επιφανείς οικονομολόγους, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι μάλλον απομονωμένος, γράφει η Handelsblatt: «Μόνο από τον Μάρτιν Φέλντσταιν, οικονομολόγο του Χάρβαρντ, μπορεί να περιμένει υποστήριξη ο Σόιμπλε για την περιοριστική νομισματική πολιτική του. Αντιθέτως, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ λέει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη λογική των γερμανικών θέσεων. Οι Κριστίνα και Ντέιβιντ Ρόμερ, καθηγητές του Μπέρκλεϊ, είναι εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια για τη νεοκεϋνσιανή οικονομική πολιτική του Ομπάμα. Όσο για τον Τακατόσι Ίτο, που διδάσκει σήμερα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, ήταν ο πρωτεργάτης των Αμπενόμικς».
 
Handelsblatt / Γιάννης Παπαδημητρίου