Σελίδες

Oμιλία του Απόστολου Aλεξόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Απόστολου Αλεξόπουλου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα: «Επίκαιρα ζητήματα στη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Ιονίων Νήσων» στην οποία περιγράφει βασικά  στοιχεία που αφορούν ευρύτερα τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων:

"Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σημαντικό. Ο ανταγωνιστικός διάλογος είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία, από την οποία λείπει ένα βασικό πράγμα. Αν ενδιαφερθούμε τέσσερις εταιρείες για να υποβάλουμε τις προσφορές μας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, το μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι ότι δεν με υποχρεώνετε να επιλέξω τη διαδικασία, με την οποία εγώ θα προχωρήσω στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Αυτό το λέω, διότι άκουσα να επιμένετε ότι, επειδή η ποσότητα είναι μικρή, στα τεύχη της προκήρυξης αναφέρεται ρητά ότι προκηρύσσεται, το συγκεκριμένο έργο με την μεθοδολογία της αναερόβιου κομποστοποίησης ή όχι; Διότι, εάν δεν υπάρχει αυτό, εδώ θα σας πω, και έτσι συμβαίνει και στις άλλες διαδικασίες, ότι θέλω από εσάς 87.000 τόνους, όπως έχουμε συμφωνήσει και έχετε εκτιμήσει. Θα αναλάβω. Η δική μου προσφορά που είναι, για παράδειγμα καύση, είναι πολύ καλύτερη από τις άλλες προσφορές που περιλαμβάνουν μια σειρά από άλλα πράγματα, που αν τα προωθώ για καύση, δεν θα τα κάνω, επομένως θα έχω μειωμένο κόστος και άρα θα είναι μειωμένη η προσφορά μου και θα είμαι πιο ανταγωνιστικός. Στη συνέχεια θα απαιτήσω και ρήτρα από εσάς, διότι κάποια στιγμή δεν θα μπορείτε να μου διαθέσετε τους 87.000 τόνους, για να μπορέσω να συντηρήσω την διαχείριση.

Όλα αυτά τα λέω, διότι αν διαβάσουμε την ευρωπαϊκή Οδηγία που αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων, τα χρονοδιαγράμματα που έχει βάλει και τις διαδικασίες που περιγράφει, που οφείλω να ομολογήσω ότι είναι εξαιρετικές, αν εφαρμοστούν, αυτή η Οδηγία, που έχει ενσωματωθεί και στο δικό μας δίκαιο, περιγράφει ότι με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει μια από τις προσπάθειές μας και μία από τις υποχρεώσεις μας να είναι να μειώσουμε και τον παραγόμενο όγκο και τον τύπο του παραγόμενου όγκου. Επομένως, εάν δεν έχετε στα τεύχη προκήρυξης ρητά καθορίσει ότι η διαδικασία θα είναι η αναερόβιος κομποστοποίηση, τότε, λυπάμαι, αλλά είστε έρμαια κάποιων επιχειρηματιών, οι οποίοι όχι μόνο θα σας «βάλουν στο χέρι» από την άποψη ότι θα αξιοποιήσουν τα σκουπίδια, όπως αυτοί νομίζουν, αλλά μετά θα σας ζητήσουν να τους πληρώνετε και τα σκουπίδια που δεν έχετε να τους δώσετε, διότι αφενός μεν δεν θα πρέπει να παράγετε τόσα και αφετέρου διότι η κρίση έχει δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, που ο παραγόμενος όγκος των σκουπιδιών δεν είναι αυτός που ήταν κάποτε. Θα χαρώ να έρθω μια φορά στην Κέρκυρα για να συζητήσουμε πιο αναλυτικά