Σελίδες

Παγχιακή κινητοποίηση για την υπεράσπιση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών (video)

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) προχωρούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου και ώρα 10.30 οι μαστιχοπαραγωγοί διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο κατάργησης της αναγκαστικότητας του συνεταιρισμού τους.
Δηλώσεις συμπαράστασης και συμμετοχής στην σημερινή κινητοποίηση εξέφρασαν ήδη ο Δήμος Χίου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η ΑΔΕΔΥ, το Επιμελητήριο Χίου και άλλοι, σε μια προσπάθεια να τονώσουν το ηθικό των παραγωγών στον δύσκολο αγώνα τους. Tρίωρη στάση εργασίας προκύρηξε και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ.  Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία του υπουργείου.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος: “Επειδή δεν είμαστε παιδιά για να τρώμε τρεις μήνες κουτόχορτο όλα αυτά που έχουν συμβεί με αποκορύφωμα τα όσα έγιναν την Τετάρτη στην ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε άγνοια του νομοσχεδίου και δεν αντιλαμβανόταν ότι δεν μπορεί να είναι στο χέρι του υπουργού η διάλυσή μας,  οδηγούμαστε στο εξής συμπέρασμα:  Είτε δεν μπορούν να κάνουν τα καθήκοντά τους και κυβερνούν με τρόπο που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε είτε κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους το οποίο επιβεβαιώνεται με το πρώτο σχέδιο νόμου που είχαν καταθέσει (27/1/2016) στο οποίο αναφέρονταν σαφώς η κατάργηση των αναγκαστικών συνεταιρισμών”. Χαρακτήρισε επίσης ως θετική τη στάση των δύο Χιωτών Βουλευτών στο συγκεκριμένο θέμα. 



Ο Γιώργος Τούμπος απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στους μαστιχοπαραγωγούς στην αυριανή κινητοποίηση, στην οποία η ΕΜΧ επιχειρεί να δώσει ένα παγχιακό χαρακτήρα, προκειμένου οι κυβερνώντες - όπως είπε- να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με όλο το νησί.

“Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του νησιού, η μαστίχα και η ναυτιλία, πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι να τους διατηρήσουμε και να μην απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Σήμερα στην Ένωση οι καταγεγραμμένοι μαστιχοπαραγωγοί φτάνουν στις 4.300, από τους οποίους οι 2.800 είναι ενεργοί.
“Πρέπει να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας. Βασικός πυλώνας μαστίχα - ναυτιλία Δεν απεμπολούμε τα δικαιώματά μας. 78 χρόνια διαδρομή ΕΜΧ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλευρό της ΕΜΧ με 3ωρη στάση εργασίας
Στην αυριανή κινητοποίηση θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και δημόσιοι υπάλληλοι - άλλωστε πολλοί από αυτούς έχουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τη μαστιχοκαλλιέργεια- αφού το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τρίωρη στάση εργασίας 10 π.μ. με 1 μ.μ. με τον Πρόεδρό του, Γιώργο Αμπαζή να δηλώνει ότι “οι μαστιχοπαραγωγοί δεν είναι μόνοι τους, υπάρχει συλλογική άποψη ενάντια στην πολιτική που θέλει να εξαφανίσει το συνεταιριστικό κίνημα”.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αντιδρά στην ψήφιση του άρθρου 32 του «Νόμου περί Συνεταιρισμών» που καταργεί την Αναγκαστικότητα και απειλεί την ίδια την ύπαρξή του Συνεταιρισμού.

Ήδη από την ίδρυση της η Ένωση με την Αναγκαστκότητα διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος της μαστίχας Χίου και εξασφαλίζει, τα συμφέροντα των παραγωγών προστατεύοντάς τους από την εκμετάλλευση και την κερδοσκοπία!

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Αποστόλου και τους συμβούλους του για ανεπαρκή στήριξη των συμφερόντων των μαστιχοπαραγωγών και εμπαιγμό εις βάρος μας καθ’ όλη τη διάρκεια των μεταξύ μας συνομιλιών και διαπραγματεύσεων.

Είμαστε βέβαιοι, ότι οποιαδήποτε μεταβολή επί του ισχύοντος νομικού πλαισίου θα είναι καταστροφική για τον Μαστιχοπαραγωγό και κατ’ επέκταση για την οικονομία και την κοινωνία του ακριτικού νησιού μας.

Καλούμε τους Μαστιχοπαραγωγούς και ολόκληρη τη Χιακή κοινωνία σε επαγρύπνηση και αγώνα!



Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Χίος, 20 Απριλίου 2016

Ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης


Την άμεση απόσυρση του άρθρου 32 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με το ζήτημα της αναγκαστικότητας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ζητά ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης που κοινοποίησε προς τον Πρωθυπουργό και τη Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζητά να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο έχει κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή.

«Επιμένω στην άποψή μου ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να ανοίξει αυτή τη στιγμή ζήτημα για έναν απόλυτα υγιή Συνεταιρισμό, όπως είναι η Ε.Μ.Χ., που αποτελεί άλλωστε βασικό παραγωγικό πυλώνα του νησιού μας. Έκανα δε απόλυτα ξεκάθαρο ότι διάταξη η οποία θα ανοίγει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το δρόμο για την έξωθεν κατάργηση της αναγκαστικότητας της Ε.Μ.Χ. ούτε μπορώ να υποστηρίξω αλλά και ούτε θα ψηφίσω στην ολομέλεια του κοινοβουλίου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Μιχαηλίδης

Με πληροφορίες από:

http://www.alithia.gr/
http://kounoupi.gr/