Σελίδες

Ψύχραιμοι οι επενδυτές προεξοφλούν συμφωνία

Στάση αναμονής ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες οι επενδυτές περιμένοντας με αγωνία την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης η οποία όλο τελειώνει και όλο κάτι προκύπτει που την μεταθέτει για αύριο.
Η αβεβαιότητα και οι καθυστερήσεις, αν και ανησυχούν, δεν πανικοβάλουν τους επενδυτές οι οποίοι διατηρούν την ψυχραιμία τους και έχουν αποφύγει τις επιθετικές ρευστοποιήσεις ποντάροντας προφανώς στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται λίγο κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που έχει αποκομίσει τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με αναλυτές μετά τις μεγάλες περιπέτειες των τελευταίων ετών οι επενδυτές έχουν πια συνηθίσει τις «κακές ειδήσεις» ενώ έχουν δει ότι στο τέλος, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, βρίσκονται λύσεις και επιτυγχάνεται συμφωνία. Έτσι δεν προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και προεξοφλούν συμφωνία.

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα των τραπεζών αποτυπώνοντας τις μεγάλες προσδοκίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο δείκτης των τραπεζών διαπραγματεύεται τις τελευταίες ημέρες διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 45 μονάδων διατηρεί τα μεγάλα κέρδη του: από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα σημειώνει άνοδο κατά 108%. Το τελευταίο δίμηνο η μετοχή της Τράπεζες Πειραιώς καταγράφει άνοδο 191%, της Eurobank 150%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 121% και της Alpha Bank κατά 66,4%. Σημειώνεται ότι τα κέρδη αυτά ήρθαν μετά τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν την περίοδο Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016, οδηγώντας τις μετοχές των τραπεζών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ενεργοποιήσει μια αλληλουχία θετικών εξελίξεων για την οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα: θα απομακρύνει την αβεβαιότητα, θα βελτιώσει δραστικά το κλίμα εμπιστοσύνης, θα καταστήσει και πάλι τα ελληνικά ομόλογα αποδεκτά από την ΕΚΤ για να χορηγεί ρευστότητα στις εγχώριες τράπεζες, θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την απόσυρση των κεφαλαιακών περιορισμών. Αν είχαν γίνει όλα αυτά τότε η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί από τις αρχές του 2016 και είναι πιθανό να είχαμε ήδη επιστρέψει σε ανοδική πορεία από το δεύτερο τρίμηνο.