Σελίδες

Η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας!

του Δημήτρη Χρήστου

Η εξαιρετικής σημασίας, στους τύπους και στην ουσία, συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν στη Μόσχα, προσφέρεται για συγκρίσεις και κυρίως για συμπεράσματα. Το πρωτόκολλο υποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα ήταν υψηλοτάτου επιπέδου. Σε σύγκριση μάλιστα με την αντίστοιχη επίσκεψη Σαμαρά στη Μόσχα (7-2-2013), όπου ο Σίμος έτρεχε να βρει φωτογράφο για να τραβήξει τη στιγμή της συνάντησης με τον Πούτιν, η υποδοχή Τσίπρα ήταν επιπέδου Μέρκελ και Ομπάμα. Αλλά ας αφήσουμε τις συγκρίσεις στους τύπους, αν και πολλές φορές εμπεριέχουν μεγάλο μέρος της ουσίας.


ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ παράγοντες, και ιδιαίτερα ο Σουλτς, είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι με τις προσβλητικές συστάσεις και παρατηρήσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό για το θράσος του (!) να αποδεχτεί την πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η στάση τού χωρίς καμιά θεσμική υποχρέωση προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αποκαλυπτική της νοοτροπίας της γερμανικής ηγεμονίας για το δικαίωμα των "μικρών" χωρών να ασκούν ανεξάρτητη εξωτερική και οικονομική πολιτική.
Τη στιγμή που η Γερμανία, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στη Ρωσία έχει, με φανερό και κρυφό τρόπο, διασφαλίσει τα έσοδα των γερμανικών εταιρειών από τις πωλήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, είναι πράγματι πρόκληση να διαμαρτύρεται για την πιθανότητα να αρθεί εκ μέρους της Μόσχας το εμπάργκο στα ασήμαντα σε αξία φορτία φρούτων με τα οποία τροφοδοτούσαμε τη ρωσική αγορά.

ΑΛΛΑ ας έρθουμε στην ουσία της συνάντησης κορυφής Ελλάδας - Ρωσίας. Η περίοδος Παπανδρέου - Σαμαρά γκρέμισε όσα ανοίγματα είχαν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή. Τόσο ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όσο και ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Ιταλία μπήκαν στην κατάψυξη. Αντίθετα, προωθήθηκε το σχέδιο για έναν καινούργιο αγωγό, τον ΤΑΡ, ο οποίος σχεδιάστηκε να μεταφέρει το αζέρικο φυσικό αέριο μέσω και της χώρας μας προς την Ιταλία. Ένα σχέδιο στο οποίο η Ελλάδα δεν θα είχε την παραμικρή επιχειρηματική συμμετοχή και κατά συνέπεια κανένα οικονομικό όφελος. Οι θέσεις εργασίας που πλάσαραν ως επιχείρημα, αφορούσαν την κατασκευή του αγωγού, χωρίς να γνωρίζει κανείς την προέλευση του εργατικού δυναμικού (και των προμηθευτών) που θα απασχοληθεί μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

ΤΣΙΠΡΑΣ και Πούτιν ανακοίνωσαν την πρόθεση να μελετήσουν, οι δύο πλευρές, το πρότζεκτ για την κατασκευή ενός νέου αγωγού, που θα παραλαμβάνει το φυσικό αέριο από τα σύνορα με την Τουρκία και οι κόμβοι του προς τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη θα είναι στο ελληνικό έδαφος. Για να έχει όφελος η χώρα μας, θα πρέπει να εξασφαλίσει τις πιστώσεις από το διεθνές χρηματοδοτικό σύστημα, ώστε να γίνει σοβαρός εταίρος στη μικτή με τη ρωσική πλευρά εταιρεία διαχείρισης του αγωγού. Ο αγωγός αυτός, στην περίπτωση που κατασκευαστεί, είναι βέβαιο πως θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του ΤΑΡ, καθώς η ρωσική πλευρά έχει προς διάθεση τεράστιες (μαζί με το Ιράν) ποσότητες φυσικού αερίου με χαμηλές τιμές, σε σχέση με τις ποσότητες που μπορεί να διαθέσει το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, η σημαντική μείωση της τιμής του φυσικού αερίου προς την εγχώρια αγορά και κυρίως την βιομηχανία, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανασυγκρότησης και επενδύσεων λόγω του νέου, σημαντικά χαμηλότερου ενεργειακού κόστους.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι και το θέμα των ρωσικών συμμετοχών σε κοινά σχήματα για επενδύσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές. Σημαντική και η συνεργασία στον τουρισμό, καθώς το ρεύμα μεγαλώνει συνεχώς, φέρνοντας τουρίστες με σοβαρή καταναλωτική ικανότητα, αναζωογονώντας τις περιοχές προορισμού τους. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με το έτος 2016, όπου εδώ θα είναι έτος Ρωσίας και εκεί έτος Ελλάδας, θα χρειαστεί σοβαρή προετοιμασία προώθησης των εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων στη μεγάλη ρωσική αγορά και αναφέρομαι στο λάδι, στο οποίο κυριαρχούν Ισπανοί και Ιταλοί, με το δικό μας μερίδιο να κυμαίνεται περίπου στο 6%. Και μόνο από την ισχύ της ρωσικής Εκκλησίας, η οποία μπορεί να παίξει σοβαρότατο ρόλο προώθησης στο ρωσικό κοινό, οι επιδόσεις μπορεί να γίνουν θεαματικά καλύτερες. Αυτά χωρίς να παραγνωρίζω τα οφέλη και τις δημιουργικές επιδράσεις από τις συνεργασίες στον πολιτισμό, την παιδεία και την έρευνα.

Η ΕΛΛΑΔΑ έδειξε για μια ακόμη φορά πως έχει πλέον δική της κυβέρνηση, η οποία προτάσσει τα εθνικά της συμφέροντα χωρίς να παραβιάζει καμία από τις συμφωνίες της ευρωπαϊκής της οικογένειας. Αντίθετα, αν κάποιος τις παραβιάζει και μάλιστα εκβιαστικά, είναι η πλευρά η οποία είχε συνηθίσει σε πολιτικούς που δεν έφερναν την παραμικρή αντίρρηση. Είναι βέβαιο πως οι χώρες, δορυφόροι του Βερολίνου θα ενοχληθούν από τις συγκρίσεις που προκαλεί η νέα ελληνική κυβέρνηση. Δικό τους πρόβλημα και πρόβλημα των πολιτών τους. Αυτό που χτίζεται μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα από την 25η Ιανουαρίου είναι πολύτιμο για την άσκηση ανεξάρτητης και κυρίαρχης πολιτικής. Είναι πολύτιμο, διότι, χωρίς να χάνεις σχεδόν τίποτα, αποκτάς ερείσματα σε μεγάλα πολιτικά και οικονομικά κέντρα και εξασφαλίζοντας και χρήσιμες -στρατηγικού χαρακτήρα- πληροφορίες!

ΕΙΝΑΙ φανερό, από όσα γράψαμε, το μεγάλο ενδιαφέρον της ρωσικής πλευρά γι' αυτή τη νέα περίοδο στις ελληνορωσικές σχέσεις. Και μόνον ο αγωγός, στην περίπτωση που κατασκευαστεί, διασφαλίζει τον νότιο δρόμο για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη αποφεύγοντας την αστάθεια του ουκρανικού εδάφους. Είναι επίσης φανερό πως η ρωσική πλευρά βρίσκει στο πρόσωπο της Ελλάδας έναν σοβαρό ανεξάρτητο εταίρο και αυτό φαίνεται να το αναγνωρίζει.