Σελίδες

BRICS: «Πράσινο φως» για την δημιουργία ταμείου συναλλαγματικών αποθεμάτων

Νομοσχέδιο για την κύρωση της συνθήκης για τη δημιουργία του ταμείου (pool) των συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών BRICS, ύψους 100 δισ. δολαρίων έχει εγκρίνει η ρωσική κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου, που επικαλείται το Prime.

Το μερίδιο της Κίνας στο ταμείο θα είναι 41 δισ. δολάρια, της Νότιας Αφρικής 5 δισ. δολάρια, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας 18 δισ. δολάρια Όπως αναμένεται, ένα Συμβούλιο Διοικητών θα διαχειρίζεται το ταμείο, από κοινού με την μόνιμη επιτροπή και έναν συντονιστή, τα καθήκοντα του οποίου θα έχει η χώρα-πρόεδρος των BRICS.  Να σημειωθεί ότι την προεδρία των BRICS έχει για ένα χρόνο η Ρωσία που έχει αποφασίσει την επέκταση της συνεργασίας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) στον τομέα της ενέργειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα εστιάσει στην ενεργειακή συνεργασία, την σύσταση της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης (NDB), τη στήριξη των κοινών έργων υποδομών που θα προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και στην εκτεταμένη συνεργασία στους τομείς βιομηχανίας εξόρυξης και τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

Παράλληλα έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του Ρώσου προέδρου η Τράπεζα Ανάπτυξης των ΒRICS, ως εναλλακτική στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


http://gr.rbth.com