Σελίδες

Για την ελληνική "ΕΛΙΑ"

του Γιώργου Χριστόπουλου - μέλος του ΔΣ και εκπροσώπος Τύπου της ΟΙΕΛΕ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ Η ΦΙΛΟΤΡΟΪΚΑΝΗ "ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ" ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΟΛΕΘΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ;

Η κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός τεράστιου αδιεξόδου. Όσο περνάει ο καιρός, ακόμη και παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ (οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έχουν προ πολλού εγκαταλείψει το σκάφος) θα αποχωρούν. Ο Σαμαράς μετατρέπεται σταδιακά σε λαομίσητη φιγούρα, ως εκπρόσωπος στυγνών συμφερόντων που έχουν ως στόχο να διαλύσουν την κοινωνία και να ξεπουλήσουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία έναντι πινακίου φακής.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών και το διευθυντήριο των Βρυξελλών σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πιθανότητα να πρέπει να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα αυτή σαφώς δεν ενθουσιάζει την κ. Μέρκελ και τους τραπεζίτες. Με ξεδοντιασμένους τους παραδοσιακούς πυλώνες του Μνημονίου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) είναι αναγκαίο να υπάρξει "αναδιάταξη" των φιλομνημονιακών δυνάμεων, να κατασκευαστεί κάτι "φρέσκο", ώστε να εμποδιστεί η άνοδος στην εξουσία μιας κυβέρνησης που θα επιδιώξει μια διαφορετική λύση. Και ήδη αυτό μαγειρεύεται.

Το "κόλπο" αυτό δεν είναι καινούριο. Το 1958, για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτική ιστορία, η ΕΔΑ - ένα αριστερό πολιτικό κόμμα - κατέκτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπλίτευσης, πίσω από τη συντηρητική και "ελεγχόμενη" ΕΡΕ.
Οι Αμερικάνοι, που ελέω Ψυχρού Πολέμου ήλεγχαν απολύτως τα πολιτικά πράγματα των χωρών που βρίσκονταν υπό την "επιρροή" τους, τρομοκρατήθηκαν με τη ραγδαία άνοδο ενός κόμματος με κομμουνιστικές ρίζες. Για να "τελειώσουν" πολιτικά την ΕΔΑ είχαν μια ευφυή ιδέα. Αντί να επιβάλλουν μέτρα πολιτικών απαγορεύσεων και διώξεων που θα όξυναν την κατάσταση, σκέφτηκαν να κατασκευάσουν μια καρικατούρα αμερικανικού διπολισμού με ένα δεξιό κι ένα κεντρώο κόμμα, όπου το δεύτερο θα απορροφούσε το μεγαλύτερο τμήμα της αριστεράς. Όπως έγραψε κι ο σπουδαίο Γιάννης Κάτρης, έτσι φτιάχτηκε στα υπόγεια της αμερικάνικης πρεσβείας η Ένωση Κέντρου από τα απολειφάδια κεντρώων και κεντροδεξιών σκόρπιων σχηματισμών της εποχής. Και αρχικά το πέτυχαν, με την Ε.Κ. να αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα στις εκλογές του 1961. (Βεβαίως, η Ε.Κ.  υπό την πίεση του λαού σταδιακά ριζοσπαστικοποιήθηκε και έδωσε μάχη για να αποτινάξει το σάπιο βασιλικό-στρατιωτικό-αμερικάνικο κατεστημένο. Επειδή όμως πολλοί πολιτευτές της ήταν "φυτευτοί" από ανάκτορα και Αμερικάνους, ήρθε η τραγική αποστασία του 1965 που ήταν ο προάγγελος της Χούντας).

Το ίδιο κόλπο στήνουν οι δανειστές με τη βοήθεια των πληρωμένων ΜΜΕ στην Ελλάδα. Για να ανακοπεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επιχειρούν να στήσουν μια δήθεν "κεντροαριστερά" που θα αποτελέσει εναλλακτική για πολλούς κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι σήμερα ψηφίζουν Τσίπρα. Μια "κεντροαριστερά" νεοφιλελεύθερων, η οποία ή θα συνεργάζεται σε μνημονιακές κυβερνήσεις με τη συντηρητική παράταξη, ή θα αποτελέσει την φιλομνημονιακή αντιπολίτευση, ώστε να μην κινδυνεύει η εκτέλεση του "προγράμματος" και το ξεπούλημα της χώρας.

Ήδη εμφανίζονται στα ΜΜΕ δημοσιεύματα για τη νέα ελληνική "Ελιά" με την ευλογία - όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα - του Κώστα Σημίτη, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη και με τη συμμετοχή τμήματος της ΔΗΜ.ΑΡ., τμήματος του ΠΑ.ΣΟΚ. και των "ορφανών" των κυβερνήσεων ΓΑΠ που τώρα είναι πολιτικά άστεγοι. Η εναλλακτική που στήνει, λοιπόν, η Μέρκελ για τους Έλληνες ψηφοφόρους με την επίφαση του "κεντροαριστερού" και του "προοδευτικού" θα έχει ονοματεπώνυμα: Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Μπίστης, Γιώργος Φλωρίδης και λοιποί νεοφώτιστοι νεοφιλελεύθεροι που οι θέσεις τους συχνά είναι σκληρότερες και πολύ βαθύτερα αντιλαϊκές από των στελεχών της ΝΔ.

Ελπίζω η κοινωνία να μη φάει τη μπλόφα και να αντισταθεί στη μαζική μηντιακή εκστρατεία για το νέο πολιτικό "προϊόν" που έρχεται προσεχώς ως σίφουνας.