Σελίδες

«Μεταξύ ουρανού και γης» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

«Mεταξύ Ουρανού και Γης» είναι ο τίτλος της έκθεσης αστροφωτογραφίας του Φάνη Μουτσόπουλου που θα φιλοξενηθεί από τις 2 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιλαμβάνει 50 νέα φωτογραφικά έργα του Φάνη Ματσόπουλου. Νυχτερινές λήψεις από αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες απεικονίζουν αρχαία και νεότερα μνημεία με αστρικές τροχιές (Startrails) και την γαλαξιακή ζώνη, αστρονομικά αντικείμενα βαθέος ουρανού που ελήφθησαν με διάφορα τηλεσκόπια, νυχτερινά τοπία, καθώς και αστρονομικά όργανα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτελούν την κύρια θεματολογία της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου. Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι: Δευτέρα και Τρίτη 09:00-14:00, Τετάρτη έως Κυριακή 09:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

Την ημέρα των εγκαινίων, η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την πρώτη δημόσια προβολή στο Πλανητάριο της ψηφιακής παράστασης διάρκειας 42 λεπτών με τίτλο «Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν», που δημιούργησε ο Φάνης Ματσόπουλος.

Ο δημιουργός της χρησιμοποίησε αποκλειστικά αληθινές εικόνες από τα μεγαλύτερα επίγεια και τροχιακά τηλεσκόπια του κόσμου. Το σενάριο της ταινίας έχει επιμεληθεί ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του Κέντρου Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου Πεντέλης Νίκος Ματσόπουλος.

Θα πραγματοποιηθούν δυο προβολές (ώρες: 20:00 και 21:00). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, αλλά είναι απαραίτητα τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 19:30 της ίδιας ημέρας.

Ο Φάνης Ν. Ματσόπουλος, γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1991. Τα τελευταία χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και την παραγωγή ταινιών τύπου OMNIMAX για ψηφιακά πλανητάρια. Είναι παγκοσμίως ο νεότερος σε ηλικία δημιουργός ψηφιακών πλανηταριακών παραστάσεων.

Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από τα τηλεσκόπια Newall και Αρίσταρχος. Βίντεό του για πλανητάρια είναι αναρτημένα στις ιστοσελίδες του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες.

matrix24.gr