Σελίδες

70 χρόνια από την απελευθέρωση της της Αθήνας: Επετειακή περιήγηση στο κέντρο της πόλης

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει επετειακή περιήγηση με τίτλο «Το τέλος της γερμανικής κατοχής. 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας», την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί με αφετηρία τα Προπύλαια στην οδό Πανεπιστημίου.

Στόχος της επετειακής εκδήλωσης, η οποία βασίστηκε στην πρωτοβουλία του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, είναι η περιήγηση στους δρόμους και τα κτίρια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής και η ανάδειξη ενός σημαντικού μέρους της ιστορίας της που παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστο:

· Ο κατοχικός λιμός του χειμώνα 1941- 1942
· Η πρώτη διαδήλωση και η πρώτη απεργία του 1942
· Η ανατίναξη του κτιρίου της ελληνικής ναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ
· Οι χώροι κράτησης και βασανισμού αντιστασιακών από τις γερμανικές αρχές κατοχής  Οι αιματηρές μαζικές  διαδηλώσεις του 1943
·Τα καζίνο των μαυραγοριτών
· Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας και οι Έλληνες συνεργάτες τους



Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.

Η ξενάγηση θα γίνει από τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, ο οποίος, μετά το πέρας της ολοκλήρωσής της, θα συμμετέχει σε συζήτηση μαζί με τον ερευνητή Μανώλη Κασσιμάτη, που θα ακολουθήσει στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρηγόπουλου) με προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού. Επίσης, η ιστορικός – αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Μπουρνόβα θα παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η Καθημερινή Ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».

Σημεία Διαδρομής
Προπύλαια (αφετηρία)
Η κατοχική καθημερινότητα στην Αθήνα
Στάση 1η | Οδός Μασσαλίας (πεζόδρομος μπροστά από τη Νομική)
Ο κατοχικός λιμός και οι συνέπειές του
Στάση 2η | Σόλωνος και Ασκληπιού
24 Μαρτίου 1942, φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη διαδήλωση της Κατοχής
Στάση 3η | Σταδίου 15 κτίριο ΟΤΕ (604)
12 Απριλίου 1942, οι Τριατατικοί κατεβαίνουν στην πρώτη κατοχική απεργία
Στάση 4η | Τράπεζα της Ελλάδος – Πανεπιστημίου και Ομήρου
22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία
Στάση 5η | Σανταρόζα
Οι μαυραγορίτες και οι ρουλέτες
Στάση 6η | Πατησίων και Γλάδστωνος
Ανατίναξη των γραφείων της φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ
Στάση 7η | Κοραή
Γερμανικές αρχές κατοχής και Έλληνες συνεργάτες τους

* Η συμμετοχή είναι ελεύθερη



Ανακοίνωση του συνδυασμού "Ανοιχτή Πόλη" για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και κάλεσμα σε ιστορική περιήγηση

Στις 12 Οκτώβρη συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί Γερμανούς κατακτητές. Αυτή η μέρα συμβολίζει τη θέληση του λαού μας για ελευθερία, ειρήνη, ευημερία και δημοκρατία. Συμβολίζει, επίσης, τη νίκη των ανθρώπινων αξιών απέναντι στο σκοτάδι και τη φρίκη του ναζισμού. Μία νίκη που κόστισε τη ζωή και το αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο.

Αυτή η μέρα αποτελεί, ταυτόχρονα, ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και των αντιστασιακών οργανώσεων, με πρώτο το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Την ώρα, που η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων ανησυχεί όλη την Ευρώπη, ένα είναι σίγουρο, ότι η απάντηση δεν δίνεται με λόγια και διακηρύξεις, αλλά από το κίνημα.

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών, όσοι επένδυσαν στη θεωρία των δύο άκρων, όσοι εξίσωσαν τα κοινωνικά κινήματα αντίστασης με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Και είναι τουλάχιστον υποκριτικό σήμερα να προσπαθούν να αποποιηθούν αυτή την ευθύνη. Βλέπουμε όμως και κάποιους αμετανόητους, που το πάθημα δεν τους έγινε μάθημα, να διολισθαίνουν διαρκώς σε ακροδεξιά ρητορεία κλείνοντας πονηρά το μάτι σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Το δικό μας μέτωπο απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό είναι αμετακίνητο και αρραγές. Ο δικός μας αγώνας ενάντια στο φασισμό δεν εξαντλείται σε θεσμικές ενέργειες. Δίνεται καθημερινά στις γειτονιές με την ανάκληση της ιστορικής μνήμης.

Η ιστορία της Αθήνας είναι βαριά.

Γιʼ αυτό το λόγο, ως Ανοιχτή Πόλη καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για τη διοργάνωση ιστορικής περιήγησης στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, και νιώθουμε ικανοποίηση για την υιοθέτηση της πρότασης από τη δημοτική αρχή. Καλούμε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά στην ιστορική περιήγηση της Κυριακής, για να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και να δυναμώσει η αντιφασιστική συνείδηση του αθηναϊκού λαού.

Ο φασισμός νικήθηκε γιατί βρήκε απέναντί του αποφασιστικότητα, έμπνευση και αλληλεγγύη. Και με αυτά τα όπλα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στις γειτονιές της Αθήνας, γιατί η σβάστικα κατέβηκε από την Ακρόπολη τον Οκτώβρη του 1944 και δεν θα επιστρέψει 70 χρόνια μετά. Μας αξίζει ένας κόσμος καλύτερος, ένας κόσμος ελευθερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.