Σελίδες

ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΟΙ “ΦΥΛΑΚΕΣ” ΤΟΥ ΡΑΪΧΣΤΑΓΚ ΚΑΙ Ο ΑΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγούσε αφοπλιστικά τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνουν χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο και ειδικότερα γιατί διαλύεται η υπηρεσία των σχολικών φυλάκων. “Ε, δεν είναι δα και ένας τομέας που θα μας λείψει”, είπε ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πολιτικός που δεν έκρυψε ποτέ ότι “οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν είναι ταμπού”.

Η διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου που συμφωνήθηκε κατά γράμμα με την τρόϊκα είναι σαφής: προβλέπει “κατάργηση και θέσεων ή κλάδων ή και ειδικοτήτων σε υπουργεία, αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και λοιπά ΝΠΔΔ με Κοινή Απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του οικείου Υπουργού».

Με απόφαση υπουργού, δηλαδή, θα καταργούνται ολόκληρες υπηρεσίες που, κατά την αφοπλιστική εξήγηση του κ. Μητσοτάκη για τους σχολικούς φύλακες, ”δεν θα μας λείψουν”.

Ο εκάστοτε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, λοιπόν, θα αποφασίζει και θα καταργεί τεχνικά, λύκεια, δημοτική αστυνομία, σχολικούς φύλακες, αύριο τμήματα της Αστυνομίας (ο κ. Δένδιας, για παράδειγμα, είχε ομολογήσει προ εβδομάδων ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στα σώματα ασφαλείας), των ενόπλων δυνάμεων και ούτω καθ εξής.


Tι χρείαν έχουμε, κατά τον κ. Μητσοτάκη, ανεξάρτητες αρχές σε μία χώρα που δεν είναι ανεξάρτητη; Γιατί να χρυσοπληρώνουμε τον Συνήγορο του Πολίτη, όταν ούτε Συνήγορος είναι, ούτε πολίτες υπάρχουν; Άλλωστε, το Σύνταγμα είναι, ως γνωστόν, σε χειμερία νάρκη και η χώρα κυβερνάται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τα δε στοιχειώδη δικαιώματα των “υπηκόων” έχουν προ πολλού ανασταλλεί.

Τι χρείαν έχουμε Τραπεζικού Διαμεσολαβητή, Εθνικών Αρχείων του Κράτους, Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (α, ξέχασα, αυτό χρειάζεται για να επιβάλλει πρόστιμα σε ανεπιθύμητες φωνές…), Εθνικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών και άλλα τινά;

Γιατί πρέπει να φυλάσσονται από την αστυνομία τα υπουργεία, όλα τα δημόσια κτίρια και η Βουλή; Κυρίως η τελευταία. Γιατί να μην 
“πάρουν τη δουλειά” ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι;

Η αφοπλιστική ειλικρίνεια (ή κυνισμός;) αυτής της προτεσταντικής προσέγγισης που διέπει τον κ. Μητσοτάκη δεν χωρά απάντηση. Τι να πει κανείς σε έναν πολιτικό που περίπου ομολογεί πως τα σχολεία δεν χρειάζεται να φυλάσσονται. Από πολιτικούς, βεβαίως, που μεγάλωσαν στο Κολλέγιο ή του Μωραϊτη δεν θα περίμενε κανείς να αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η φύλαξη και η συμβολική έστω ύπαρξη επιστάτη στην Πετρούπολη, τα Λιόσια, τον Κολωνό, τον Βόλο, την Τρίπολη ή τα Γιαννιτσά.

Το μόνο που έχει να περιμένει είναι να διατυπώσει -πάντοτε αφοπλιστικά- το επόμενο προτεσταντικό δόγμα. Τι να τους κάνουμε τους δημοτικούς αστυνομικούς; Γιατί να βγάζουμε ηλεκτροτεχνίτες ή αργυροχρυσοχόους από τα τεχνικά λύκεια;

Μέσα σ αυτή την αφοπλιστική τους ειλικρίνεια (ή κυνισμός επαναλαμβάνω…) δεν αντιλαμβάνονται πόσο εύκολα μπορεί κάποιοι να σκεφτούν: “ε, αφού δεν χρειαζόμαστε δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες γιατί να πληρώνουμε 300 τύπους και 1.500 υπαλλήλους σ αυτό που ονομάζεται Βουλή και το οποίο είναι αρχείαστο αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Ράϊχσταγκ;”.

Μέσα στην ορμητικότητα και τον ζηλωτισμό του ο κ. Μητσοτάκης τούτο δεν κατανοεί. Όταν καταργείς κάθε έννοια κοινωνικού πυλώνα του κράτους και κρατάς μόνο εκείνες τις πλευρές του που ταλαιπωρούν τους πολίτες -υπερφορολογούν, καταστέλλουν, αδικούν, δικάζουν, εξοντώνουν-, τότε ξυπνάς τα πιο σκοτεινά αντανακλαστικά και καλλιεργείς το έδαφος για τις πιο νοσηρές μαύρες και αντιδημοκρατικές σκέψεις.

Δεν τον έχουν υπολογίσει τον κίνδυνο (;).Εάν, όμως, τον βρουν μπροστά τους, τότε θα είναι πια αργά. Και ο Σόϊμπλε θα είναι προστατευμένος στο Βερολίνο. Εκείνοι θα έχουν μείνει εδώ…

Σεραφείμ Κοτρώτσος