Σελίδες

Διαμαρτυρία στον Συνήγορο του Πολίτη από ιδιοκτήτες και περίοικους του καταυλισμού

Η έντονη κινητοποιήση των Χαλανδριωτών συνεχίζεται με μια νέα επιστολή που αυτή τη φορά έχει ως παραλήπτη τον Συνήγορο του Πολίτη. Η διαμαρτυρία αυτή έχει διανεμηθεί για συλλογή υπογραφών και την ευθύνη φέρουν η δημοτική σύμβουλος Αφροδίτη Χατζηγεωργίου ως εκπρόσωπος των περιοίκων  του καταυλισμού και ο κ. Θεοδωράκος Ευάγγελος, ως εκπρόσωπος των ιδιοκτητών.

Ρεπορτάζ: Μαρία Εργατούδη 

Η νέα επιστολή έχει ως εξής:

Εμείς οι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτεμαχίων και οι περίοικοι του καταυλισμού του Νομισματοκοπείου, μετά τη νέα απόφαση περί αναστολής της κατεδάφισης του, δηλώνουμε  πως:

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την απόφαση τόσο περί της μεταστέγασης του καταυλισμού σε παρακείμενο χώρο του νυν καταυλισμού, καθώς βεβαίως και την απόφαση αναστολής της κατεδάφισης της 14ης/5/2013! Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις ενέργειες ενός δημόσιου λειτουργού με υψηλότατο θεσμικό ρόλο που του δόθηκε από την Πολιτεία, όπως είναι η θέση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος μας καταπλήσσει με τις απανωτές αντιφατικές αποφάσεις του. Γιατί μόνον ως αχαρακτήριστη κρίνεται η συμπεριφορά του απέναντι σε μια πόλη, που ήδη ταλαιπωρείται ποικιλοτρόπως  από την αυθαίρετη δημιουργία και τη συνεχή γιγάντωση ενός καταυλισμού-γκέτο, με αποτέλεσμα να  περιπλέκει και να συντηρεί το φλέγον ζήτημα, αντί να προσπαθήσει να του δώσει λύση.



Αμφιβάλουμε πλέον πως ζούμε, ως νομοταγείς πολίτες που θίγονται βάναυσα τα ανθρώπινά μας δικαιώματα, σε μια ευνομούμενη Πολιτεία. Όταν τα δικά μας δικαιώματα δεν τυγχάνουν του ενδιαφέροντός της, ενώ αντιθέτως ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης  αυτοαποκαλούμενης μειονότητας, προφανώς ως επιβράβευση των παρανομιών και της παρασιτικής ζωής, στην οποία επιδίδεται ανέκαθεν.

Αρνούμαστε ως νομοταγείς και φορολογούμενοι πολίτες, που βεβαίως «δεν τα φάγαμε μαζί» αλλά πληρώνουμε ακριβά το μάρμαρο, για λάθη, παραλήψεις και μίζες που οργίασαν και δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου και που βγαίνοντας στον αέρα άρχισε να γεμίζει ο Κορυδαλλός, να επιφορτιζόμαστε και με την υποχρέωση να στεγάσουμε τους καταπατητές των περιουσιών μας και τους δυνάστες της ζωής μας. Οι τσιγγάνοι των περισσότερων καταυλισμών αρνούνται πεισματικά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και την ίδια στιγμή που επικαλούνται την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη, σε ό,τι αφορά στις  κοινωνικές παροχές που απολαμβάνουν  από την Πρόνοια, την ίδια ακριβώς στιγμή δηλώνουν πως ανήκουν σε μειονότητα και κάνουν τα πάντα για να  συντηρούν αυτήν την ιδιαιτερότητα! Γιατί αν επιθυμούσαν την ισονομία, την οποία και απολαμβάνουν,  θα έπρεπε πέραν της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους να είναι  συνεπείς και με τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του Έλληνα πολίτη, ο οποίος αποκτά ή ενοικιάζει την κατοικία του, πληρώνει τους λογαριασμούς του στις ΔΕΚΟ και τα δημοτικά του τέλη και φορολογείται συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια του κράτους.

Αρνούμαστε να δεχθούμε πως η Πολιτεία επιθυμεί την ομαλή κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων του καταυλισμού, όταν αποφασίζει τη μεταστέγαση του «συνόλου» του καταυλισμού, διότι αυτό προφανώς αποτελεί μεταστέγαση του υφιστάμενου γκέτο ως έχει και την μεταφορά όλων των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούν τα γκέτο.

Εξοργιζόμαστε  όταν επιλέγεται ένας άλλος γειτονικός χώρος- σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων-  μέσα στον ιστό της πόλης, με βέβαιον αποτέλεσμα  τη δραματική  υποβάθμιση  της Ποιότητας Ζωής των νομίμων κατοίκων και αυτής  της  περιοχής και την οριστική απώλεια  ενός εξαιρετικού χώρου άθλησης και πρασίνου, που έχει απόλυτη ανάγκη η πόλη μας.
Απαντούμε στην αδιανόητη επίκληση περί δημοτών τσιγγάνων και της δήθεν υποχρέωσης να στεγαστούν εντός των ορίων του Δήμου, θέτοντας πλέον «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων». Από πού προκύπτει ότι ο δημότης πρέπει να διαμένει οπωσδήποτε στο Δήμο που είναι εγγεγραμμένος, εάν ο ίδιος δεν έχει εξασφαλίσει σε αυτόν την μόνιμη κατοικία του; Δηλαδή οι ετεροδημότες είναι παράνομοι;  Και οι συγκεκριμένοι τσιγγάνοι, οι «καταγόμενοι εκ Χαλκίδος» σύμφωνα με το λογότυπο του συλλόγου τους, πώς ενεγράφησαν στο Δήμο μας; Βάσει ποιάς δηλωθείσας ως διεύθυνσης μόνιμης  κατοικίας, μπόρεσαν να γίνουν δημότες, εκτός κι αν η γωνία Σαρανταπόρου και Ίριδος χωρίς αριθμό και με τη γνώση ότι είναι αδόμητη ιδιόκτητη περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως, αρκούσε για να γίνουν δημότες στο Χαλάνδρι!

Εξοργιζόμαστε, όταν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες των καταπατημένων αγροτεμαχίων  δεν  έχουν εδώ και 40 χρόνια τη δυνατότητα πρόσβασης στην περιουσία τους, όταν έχουν δικαιωθεί από όλα τα δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει κατά καιρούς. Όταν μάλιστα επέτυχαν το 2011 και την καταδίκη της Πολιτείας  με αποζημίωση  που τους επιδικάστηκε  για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί από τα λάθη και τις παραλήψεις αυτής!

Εξοργιζόμαστε, γιατί υπάρχει πλήθος εκθέσεων υγειονομικών ελέγχων στον καταυλισμό, από την Υγειονομική Υπηρεσία του Τομέα της Β΄ Αθήνας, στις οποίες περιγράφεται το απαράδεκτο των συνθηκών και ο  διαρκής  κίνδυνος που ελλοχεύει  για Δημόσια Υγεία και όμως η υπεύθυνη Πολιτεία κλείνει τα μάτια και διατηρεί την υγειονομική βόμβα!

Εξοργιζόμαστε, για όλους εκείνους τους υπερασπιστές των δήθεν ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τσιγγάνων του καταυλισμού, όταν δεν έχουν την ψυχή να νοιαστούν και για  τους αδικημένους κατάφορα  ιδιοκτήτες της καταπατημένης γης και όταν δεν έχουν έρθει να συζητήσουν με τους περίοικους για τα αποτελέσματα της γειτνίασης με το άντρο της παραβατικότητας και την πανθομολογούμενη υγειονομική βόμβα!

Εξοργιζόμαστε με την απόφαση αναστολής της κατεδάφισης και τη θεωρούμε προσβολή προς όλους εμάς, πέραν της παράβασης καθήκοντος του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης. Διότι στην απόφασή του περί αναστολής επικαλείται ένα δελτίο τύπου της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, που ως γνωστόν  τα πορίσματά του έχουν μόνον γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς και την επιστολή του προέδρου του συλλόγου των τσιγγάνων, καταπίνοντας την Εισαγγελική Παραγγελία περί άμεσης απομάκρυνσης των τσιγγάνων και κατεδάφισης του παράνομου καταυλισμού. Ευτυχώς βεβαίως που δεν συμπεριέλαβε στους λόγους της αναστολής και τις πιέσεις του κ. Δημητρά, του γνωστού και μη εξαιρετέου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, σκεπτόμενος ίσως πως μια τέτοια επίκληση θα σήκωνε θύελλα αντιδράσεων, λόγω των γνωστών ισχυρισμών του για την ύπαρξη και ξένων εθνικών μειονοτήτων  στη χώρα μας!

Ζητούμε επιτέλους την άμεση κατεδάφιση του καταυλισμού και την απομάκρυνση των τσιγγάνων  από την περιοχή μας και την πόλη μας, καθώς  η αποκατάσταση της Νομιμότητας και η προστασία της ζωής μας δεν μπορεί να αποτελεί ζητούμενο σε μια ευνομούμενη πολιτεία, αλλά συνταγματική υποχρέωσή της!

 Οι ιδιοκτήτες  και οι περίοικοι του καταυλισμού