Σελίδες

Ψηφοδέλτιο 1 μέτρου και 18 εκατοστών στην Ρώμη

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζιάνι Αλεμάνο ενώπιον των τεράστιων ψηφοδελτίων.Λίγοι ήταν οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες χθες, κατά την πρώτη ημέρα των δημοτικών εκλογών. Από τα πιο χαμηλά ποσοστά προσέλευσης καταγράφηκαν στην Ρώμη, όπου 19 υποψήφιοι διεκδικούν την δημαρχία και όσοι εκλογείς αποφάσισαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ψηφοδέλτιο μήκους 1 μέτρου και 18 εκατοστών.


Οι υποψήφιοι δήμαρχοι, στην Ρώμη είναι 19. Τα ονόματά τους και οι λίστες που τους στηρίζουν έχουν συμπεριληφθεί, όπως προβλέπει ο νόμος, σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που παραδίδεται στον κάθε ψηφοφόρο. Το μήκος του πλησιάζει το ... ένα μέτρο και δεκαοκτώ εκατοστά και ακόμη και η διαδικασία που απαιτείται για να το διπλώσει, κανείς, πριν το ρίξει στην κάλπη, φέρεται να αποθάρρυνε πολλούς εκλογείς.

Για πρώτη φορά, στους δήμους με πάνω από 15.000 κατοίκους, οι πολίτες μπορούν να «σταυρώσουν» δυο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, υπό τον όρο να πρόκειται για άτομα διαφορετικού φύλου. Το μέτρο αναμένεται να ευνοήσει την αύξηση των γυναικών στα νέα δημοτικά συμβούλια της χώρας.