Σελίδες

Το γήπεδο στην Τούφα και πάλι στο προσκήνιο

Από την Αμαρυσία - Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου

Και τρίτο «επεισόδιο» στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου στο… σίριαλ για την αλλαγή χρήσης του πάρκου επί της οδού Ιωαννίνων, στη Τούφα. Αφορμή, αυτή τη φορά, η παρουσία στη συνεδρίαση, κατοίκων της περιοχής οι οποίοι εναντιώνονται στη συγκεκριμένη απόφαση.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση εγκρίνει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου, ώστε να επιτραπεί ο χαρακτηρισμός του χώρου, από χώρο πλατείας και παιδικής χαράς, σε χώρο πλατείας, παιδικής χαράς και άθλησης προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις (ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, κερκίδες, αποδυτήρια).

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε επικράτησε η ένταση με τα πνεύματα να οξύνονται ουκ ολίγες φορές, κυρίως ανάμεσα στους κατοίκους και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Συγκεκριμένα, οι μεν κάτοικοι υποστήριζαν ότι η εν λόγω απόφαση ανοίγει τον δρόμο για το «χτίσιμο» σε πολύ μεγάλο ποσοστό, του κοινόχρηστου χώρου, ενώ ορισμένοι σύμβουλοι της μειοψηφίας τους κατηγορούσαν ότι δεν επιθυμούν την ύπαρξη του αθλητικού χώρου στην περιοχή.

Μάλιστα, κάποιες τοποθετήσεις συμβούλων βγήκαν μάλλον… εκτός ορίων, με την εκτόξευση βαρέων χαρακτηρισμών κατά των κατοίκων σε ιδιαίτερα έντονους τόνους, γεγονός που προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Κουράση.

«Ανοίγετε δρόμο για χτίσιμο»


Πιο αναλυτικά, λαμβάνοντας τον λόγο ο εκπρόσωπος των κατοίκων τόνισε ότι οι περίοικοι επιθυμούν την παραμονή των εγκαταστάσεων ως έχουν, χωρίς όμως περαιτέρω ανάπτυξή τους, με τη δημιουργία π.χ. κυλικείου ή κλειστού γηπέδου.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή «ακόμα και 4όροφου κτηρίου», εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για τον χώρο.

Τέλος, ο ίδιος σημείωσε ότι οι κάτοικοι ζητούν επίσης να δοθούν ελεύθερες ώρες στο γήπεδο ώστε να κάνουν χρήση του χώρου και τα παιδιά της γειτονιάς, υποστηρίζοντας ότι αυτό χρησιμοποιείται «από το πρωί μέχρι το βράδυ» από τον Σύλλογο ΦΟΤ που φιλοξενείται εκεί.

«Οι κοινόχρηστοι χώροι προστατεύονται»
Απαντώντας στα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Βάσιος αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κατασκευής κτηρίου στο πάρκο, τονίζοντας ότι «οι κοινόχρηστοι χώροι δεν έχουν συντελεστή δόμησης».

Παράλληλα, τόνισε για άλλη μια φορά ότι μοναδική πρόθεση της διοίκησης είναι η νομιμοποίηση του υπάρχοντος γηπέδου.

Ωστόσο, στη συνέχεια, ο ίδιος υποστήριξε ότι «κατόπιν παρέμβασης των -συγκεκριμένων- κατοίκων στην Πολεοδομία εκδόθηκε απόφαση κατεδάφισης του αθλητικού χώρου», εκτιμώντας ότι «κάποιοι κάτοικοι θέλουν να μην αθλούνται τα παιδιά, για να έχουν την ησυχία τους», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο από συμβούλους όσο και από κατοίκους.

Σύμβουλοι εναντίον… κατοίκων - "Είστε ένας… λάθος δημότης!"

Ωστόσο, η τοποθέτηση, στη συνέχεια του συμβούλου της πλειοψηφίας Σωτήρη Παρασκευόπουλου άναψε για τα καλά τα αίματα.

«Κάτοικοι που ήθελαν πριν από πέντε χρόνια να κλείσει το αναψυκτήριο στον χώρο, τώρα θέλουν να κλείσει το γήπεδο. Αύριο μπορεί να μας ζητήσουν να μην ερχόμαστε στο συμβούλιο και να συνεδριάζουμε αλλού», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παρασκευόπουλος, ενώ καταφέρθηκε εναντίον του εκπροσώπου των κατοίκων λέγοντας: «Είστε ο δημότης που δημιουργεί προβλήματα, που δεν αφήνει τον κόσμο να χαρεί. Δημιουργείτε από το τίποτα πρόβλημα. Είστε ένας… λάθος δημότης!».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, όπως είναι φυσικό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των παριστάμενων κατοίκων, αλλά και του δημάρχου Γιώργου Κουράση που παρενέβη σε έντονους τόνους: «Σας παρακαλώ πολύ, δεν είναι τοποθετήσεις αυτές, δεν εξυπηρετούν τίποτα».

Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Μύρων Ανδριανάκης ο οποίος εξήγησε ότι το 2001 δύο ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις) καθόρισαν το πώς πρέπει να πραγματοποιούνται οι παρεμβάσεις στους χώρους αυτούς καθώς και τα κτίσματα που μπορούν να κατασκευαστούν.

«Ό,τι απόφαση ληφθεί για κτίσμα σε κοινόχρηστο χώρο πρέπει να είναι σύννομη με αυτές», σημείωσε ο ίδιος, ενώ ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Μάνος Κρανίδης επισήμανε ότι «ως πολιτικός μηχανικός διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κλειστό γήπεδο στον κοινόχρηστο χώρο». Την άποψη ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη χώρων συνάθροισης στη γειτονιά εξέφρασε και ο σύμβουλος της διοίκησης Βασίλης Σταύρου.

Τέλος, την αναφορά που είχε κάνει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι «όποιος θέλει να κλείσει αθλητικό χώρο είναι για κλωτσιές» (την οποία επικαλέστηκαν οι κάτοικοι), θέλησε να διευκρινίσει ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Ηλίας Ντάβαρης.

Όπως είπε, ο ίδιος έκανε αυτή την αναφορά νομίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν επιθυμούν την ύπαρξη του αθλητικού χώρου. «Ωστόσο, πλέον διευκρινίστηκε ότι οι απόψεις μας ταυτίζονται, αφού εσείς επιθυμείτε απλά να τεθούν κάποιοι κανόνες λειτουργίας του γηπέδου», υποστήριξε.

«Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων»
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας τοποθετήθηκε ο Γιάννης Κεχαγιόγλου, επισημαίνοντας ότι «στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν κάνουμε δίκη προθέσεων, ειδικά όταν συνδημότες μας καταθέτουν την άποψή τους».
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δημοτική αρχή δεν φαίνεται να έχει διαφορετική πρόθεση από αυτήν που καταθέτει για τη χρήση του χώρου», τονίζοντας όμως ότι και από την πλευρά τους οι κάτοικοι έχουν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν, κάτι που, όπως είπε, «πρέπει να γίνει σεβαστό».

Την άποψη ότι «στην πραγματικότητα φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν για το γήπεδο», εξέφρασε ο σύμβουλος του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Λάζαρος Παναγιώτου, ζητώντας να διευκρινιστεί από πού προκύπτει ο ισχυρισμός των κατοίκων για τη δυνατότητα κατασκευής τετραώροφου κτηρίου στο πάρκο.

Την άποψη ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Δήμο αφορούσε το κυλικείο (που υπήρχε στο χώρο παλαιότερα) και όχι το γήπεδο, εξέφρασε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, κάτι το οποίο διέψευσε όμως ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.
Η ίδια, ωστόσο, εκτίμησε ότι ο αθλητικός χώρος επιτρέπεται από την υφιστάμενη χρήση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη αυτός να χρησιμοποιείται και από τα παιδιά της γειτονιάς «και όχι μόνο από τα παιδιά του ΦΟΤ».
Τέλος, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν το Δημοτικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις με βάση «την καλή προαίρεση» της διοίκησης, διερωτώμενη τι θα γίνει αν στο μέλλον κάποια άλλη διοίκηση επιδείξει διαφορετικές προθέσεις.

Τέλος, την επίθεση συμβούλων της πλειοψηφίας κατά των κατοίκων επέκρινε ο επικεφαλής της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος, τονίζοντας ότι «αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή των δημοτών στα συμβούλια, πρέπει τουλάχιστον να μην τους βρίζουμε».

Ο ίδιος κατηγόρησε τη διοίκηση ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα, θα οδηγήσει στο να χαθεί ο αθλητικός χώρος, ενώ εκτίμησε ότι «παράλληλα θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και σε λίγο θα ψάχνουμε να… βρούμε αθλητικό χώρο σε ολόκληρο το Χαλάνδρι, αφού οι περισσότεροι δεν είναι νόμιμοι». Τέλος, ο κ. Ρούσσος απηύθυνε αιτιάσεις στη διοίκηση ότι οδηγεί «τον κόσμο σε διχασμό».

Το θέμα έκλεισε, για ακόμη μια φορά, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, με τον δήμαρχο να καταλογίζει σε συμβούλους της μειοψηφίας ότι θέλουν να δώσουν συνέχεια σε ένα θέμα το οποίο δεν υφίσταται, καλώντας τους στο Γραφείο της Τεχνικής Υπηρεσίας για να διαπιστώσουν, όπως είπε, τα πραγματικά δεδομένα.

Παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης, τονίζοντας και αυτός με τη σειρά του, ότι μοναδική πρόθεση του Δήμου είναι η νομιμοποίηση του υφιστάμενου χώρου και υπογραμμίζοντας ότι «η γειτονιά έχει μεγάλη ανάγκη αυτόν τον αθλητικό χώρο».