Σελίδες

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Νίκος Θεοτοκάς, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την απόφασή του να καταργήσει το ΕΣΥΠ.

Στο κείμενο της παραίτησής του υποστήριξε ότι η «εμμονή» του υπουργού «στους κληρονομημένους τρόπους δεν επιτρέπει την περαιτέρω συνεργασία μας. Και, σας καθησυχάζω, δεν πρόκειται να συγκαλέσω την Ολομέλεια του Ε.ΣΥ.Π., καθώς δεν έχουν ακόμη οριστεί σε αυτήν εκπρόσωποι του Υπουργείου σας».

Ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τόνισε ότι «Το Ε.ΣΥ.Π είχε ιδρυθεί σε χρόνια όπου υπήρχε η δυνατότητα πολλών φορέων να συμμετέχουν, κατά τη γνώμη μου όχι τόσο πολύ ουσιαστικά, αλλά νομιμοποιητικά. Κι εγώ, αν κάνω ένα συμβούλιο [...] που θα είναι διάφοροι φορείς τους οποίους, σε εισαγωγικά, έχω την πλειοψηφία, είναι προφανές ότι αυτό έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έχω την αίσθηση, είμαι πεισμένος, έχω την πεποίθηση ότι έχουν πολλοί τέτοιοι θεσμοί ολοκληρώσει την ιστορική τους πορεία. Και το χειρότερο για μια κυβέρνηση, ανεξάρτητα αν είναι κυβέρνηση της Αριστεράς ή όχι, είναι να μην βλέπει ποιο θεσμοί έχουν ολοκληρώσει την ιστορική τους πορεία».

«Αυτό που μας λείπει τώρα είναι κάτι άλλο. Μας λείπει ένας θεσμός που θα είναι ένα συμβούλιο Εθνικής Παιδείας, Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας και Ανθρώπινου Δυναμικού. Δηλαδή αυτό που λέμε η σύνδεση με την αγορά εργασίας [...], η σύνδεση με τα άλλα Υπουργεία, η σχέση των γνωστικών αντικειμένων με τις κοινωνικές ανάγκες, όχι υποχρεωτικά τις επαγγελματικές. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι πρέπει το Ε.ΣΥ.Π να αναμορφωθεί σε έναν τέτοιο φορέα. Πολύ μικρότερο, πολύ πιο ευέλικτο αλλά έναν φορέα που θα συζητάει η κοινωνία με τους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Και η κοινωνία δεν εξαντλείται μόνο σε κοινωνικούς φορείς της εκπαίδευσης», ανέφερε ο υπουργός, δικαιολογώντας την κατάργηση του ΕΣΥΠ.

Θυμίζουμε ότι περασμένο μήνα ο κ. Θεοτοκάς είχε εκτοξεύσει βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του κ. Γαβρόγλου χαρακτηρίζοντάς τον εργολάβο «των διαρροών προς τους πρυτάνεις, τους θεσμούς, τον ΟΟΣΑ, τα ΜΜΕ και τις κιτρινοφυλλάδες».


* Ολόκληρη η παραίτηση του Νίκου Θεοτοκά ΕΔΩ.pdf


http://www.efsyn.gr/