Σελίδες

Ο Μητσοτάκης ως ένας άλλος Φιγιόν

Εξηγήσεις για την υπόθεση «Βολταίρος» καλείται να δώσει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας η οποία βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να αιτιολογήσει τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από τη σύζυγο του αρχηγού της, Μαρέβα Μητσοτάκη.

Η Πειραιώς  αρνείται να δικαιολογήσει από πού προέκυψαν τα χρήματα για  την αγορά του μνημειακού χαρακτήρα σπιτιού στο Παρίσι, όπου έμενε η κορυφαία μορφή του Διαφωτισμού, μία αγορά που έγινε το 2006. Την ώρα δε που η Μαρέβα Μητσοτάκη έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση ότι διατηρούσε εταιρία από κοινού με τον Σταύρο Παπασταύρου το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers.

Το φάντασμα του Βολταίρου όμως πλανάται πλέον στη Νέα Δημοκρατία η οποία επικαλείται τη διάσταση στην οποία βρισκόταν στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του για να δικαιολογήσει τη μη υποβολή πόθεν έσχες από την ίδια. Όμως η κατά δήλωσιν του ζεύγους διάστασή τους φαίνεται πως γίνεται λάστιχο καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2015 σε τηλεοπτικό σταθμό ότι αποκαταστάθηκε η σχέση του με τη σύζυγό του έπειτα από πενταετή διάσταση. Αν ισχύει αυτή η δήλωση Μητσοτάκη ο οποίος εκείνο το διάστημα είχε μπει στη μάχη της διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ, τότε το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση από το 2010. Και όχι από το 2006, χρονιά που αποκτήθηκε το ιστορικό σπίτι του Βολταίρου, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Όμως πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζεται τώρα ότι την επίμαχη χρονιά (2006) βρισκόταν ήδη σε διάσταση με τη σύζυγό του Μαρέβα γι’ αυτό κι εκείνη δεν κατέθεσε ποτέ δήλωση πόθεν έσχες. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ως ένας άλλος Φιγιόν που από διεκδικητής της Προεδρίας της Γαλλίας βρέθηκε να απολογείται για την είσπραξη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από τη γυναίκα του ως αμοιβή για μία θέση στην οποία δεν είχε ποτέ παρουσιαστεί, νιώθει να πιέζεται πολιτικά και βρίσκεται σε προφανή αδυναμία.

Για τον επιπρόσθετο λόγο πως σε λίγο καιρό ξεκινά η δίκη του πολύκροτου σκανδάλου της Siemens με την ελληνική δικαιοσύνη να έχει εκδώσει τρίτο κατά σειρά ένταλμα σύλληψης του ισχυρού άνδρα της εταιρίας και στενού φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη, Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η αποκάλυψη της απόκτησης τηλεφωνικού κέντρου της Siemens  από το πολιτικό γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μπορεί να ξεχαστεί άλλωστε.

Η ηγεσία της ΝΔ σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού και γνωρίζοντας πως επρόκειτο να  αποκαλυφθεί το σκάνδαλο «Βολταίρος»  χρησιμοποίησε τον πρόθυμο αντιπρόεδρό της Άδωνι Γεωργιάδη για αντιπερισπασμό δημιουργώντας εντυπώσεις για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι. Δεν δίστασε μάλιστα να το παρουσιάσει ως οικογενειακό ταξίδι για διακοπές την ώρα που το Μαξίμου διέψευδε λέγοντας ότι υπήρξαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με συγκεκριμένους επενδυτές.

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος αισθάνεται στριμωγμένος πολιτικά συνδέεται με το γεγονός ότι το Μαξίμου δεν προτίθεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αλλά θα επιδιώξει με όποιο κόστος το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. Σ’ αυτήν την περίπτωση η επιθυμία του αρχηγού της ΝΔ να στηθούν κάλπες αναβάλλεται επ’ αόριστον με τον ίδιο να γνωρίζει ότι ο πολιτικός χρόνος λειτουργεί εις βάρος του ιδίου και της οικογένειάς του.

Γράφει ο Πολιτικός