Η μακροχρόνια φροντίδα και ανατροφή των μικρών παιδιών αποτελεί την αιτία εξέλιξης της ανθρώπινης νοημοσύνης σε σχέση με τα ζώα υποστηρίζει νέα αμερικανική επιστημονική θεωρία.
Έως σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει γιατί η ανθρώπινη νοημοσύνη διαφέρει τόσο αισθητά σε σχέση με αυτή των στενότερων γενετικά συγγενών μας, των πιθήκων, και διάφορες θεωρίες έχουν διατυπωθεί επ' αυτού. Μεταξύ άλλων, οι ανώτερες νοητικές ικανότητες των ανθρώπων έχουν αποδοθεί στην κοινωνική μάθηση και διαρκή αλληλεπίδραση, στην ανάπτυξη της γλώσσας κ.α.
Ωστόσο, καμία θεωρία δεν φαίνεται να εξηγεί πειστικά γιατί άργησε τόσο η ανάπτυξη της νοημοσύνης στους ανθρώπους και γιατί, όταν εμφανίσθηκε, υπήρξε τόσο δραματικά ανώτερη από εκείνη των πιθήκων.
Οι Στίβεν Πιαντατόζι και Σελέστε Κιντ του τμήματος Επιστημών του Εγκεφάλου και Γνωσιακών Επιστημών του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες, ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο, στο οποίο τον καθοριστικό ρόλο για την ανθρώπινη νοημοσύνη έπαιξαν οι απαιτήσεις των μωρών και των μικρών παιδιών.
Οι ερευνητές στηρίζουν τη θεωρία τους, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία από 23 είδη πιθήκων, σύμφωνα με τα οποία όσο καθυστερεί ο απογαλακτισμός του παιδιού σε ένα είδος, τόσο μεγαλύτερη είναι η νοημοσύνη σε αυτό το είδος.