Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι

Μετά από πρόσκληση των μαθητών και των γονέων του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Ρουμανία και συμμετείχε στο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαΐου.

Παρουσιάστηκε μια μικρή έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βασισμένα σε όσα υλοποιούνται στο Μουσείo. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια για γονείς και εκπαιδευτικούς. Η ατμόσφαιρα ήταν συγκινητική και η ανταπόκριση μικρών και μεγάλων μοναδική. Νιώσαμε σα να γινόμαστε μέλη μια μεγάλης οικογένειας.
Εκ μέρους του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συμμετείχαν η  Πρόεδρός του Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Σχολική Σύμβουλος και οι συνεργάτες του Μουσείου, Δρ Κατερίνα Καζέλα, Σχολική Σύμβουλος, Άλκηστις Γεωργούλη -μουσειοπαιδαγωγός και Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος -συγγραφέας.


Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες ομιλίες, από τους:
-Σπύρο Βαμβακά, πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και στις προσπάθειες για να λειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στο Βουκουρέστι.
-Λευτέρη Κρέτσο, Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία Λυκείου που αποτελεί πάγιο αίτημα του σχολείου. 
-Γρηγόρη Βασιλοκωνσταντάκη, Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες των Ελληνικών Αρχών για τη στήριξη του σχολείου
-Στέφανο Καλόγηρο,  Διευθυντή του Ελληνικού Σχολείου “Αθηνά”, ο οποίος παρουσίασε ορισμένες από τις πιο σημαντικές δράσεις των μαθητών. Ξεχωριστή νότα στην παρουσίαση το τραγούδι   «Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Αθηνάς» από 11 ελληνικά σχολεία σε όλο τον κόσμο.
-Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Πρόεδρο του ομίλου εταιριών SofMedica και αρωγό των προσπαθειών του σχολείου που συγκίνησε με τη ζεστή ομιλία και την προσφορά της για να υπάρξει ιδιόκτητο κτίριο του σχολείου.
-Πέτρο Μίχα, εκπρόσωπο του Ιδρύματος “Αρκαδία” με σημαντική πολιτιστική δράση που προχώρησε στην έκδοση Λευκώματος για το Ελληνικό Βουκουρέστι, για το οποίο μίλησε και η κα Έλενα Λαζάρ, διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Ομόνοια που από το 1991 ασχολείται με μετάφραση ελληνικών βιβλίων στα ρουμανικά


Τέλος, εκ μέρους του Μουσείου, η πρόεδρός του Δρ Ευαγγελία Κανταρζή παρουσίασε τη φιλοσοφία και τις δράσεις του καλώντας τους παρευρισκόμενους να το επισκεφθούν με τα παιδιά τους στην επόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα 
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή στην επίσκεψη του Μουσείου στο Βουκουρέστι της γραμματέως και διευθύντριας του προξενικού γραφείου της Πρεσβείας Σοφίας Κανταρά, της εκπαιδευτικού Βάσως Μπασίνα, του Μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Ανδρέα Λασπαδάκη και του Ιδρύματος Γρηγοριάδη που φιλοξένησε την αποστολή.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», ιδρύθηκε το 2008, είναι αμιγώς Ελληνικό σχολείο και λειτουργεί βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων του Βουκουρεστίου και της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρουμανίας.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στηρίζει τη σημαντική δράση του σχολείου, ελπίζοντας ότι πέραν του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα λειτουργήσει και Λύκειο ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τα Ελληνόπουλα του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα θεωρεί τη συγκεκριμένη δράση ως την πρώτη για τα σχολεία του Ελληνισμού της διασποράς.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα