Σελίδες

Περιοδεία της Περιφερειάρχη Αττικής στην ανασκαφή στο Δέλτα Φαλήρου

Στην ανασκαφή του Δέλτα Φαλήρου βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάταη, καθώς και από Περιφερειακούς Συμβούλους. Κατόπιν, η Περιφερειάρχης ξεναγήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Μετά από την ξενάγηση της στο χώρο από την Έφορο Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, η Περιφερειάρχης, δήλωσε σχετικά:
«Η έφορος Δυτικής Αττικής μας υποδέχθηκε στην πρότυπη ανασκαφή που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Παρά την μέχρι σήμερα εκτενή πληροφόρηση για τα ευρήματα και τον εξαιρετικό τρόπο επιστημονικής ανασκαφής και αρχαιολογικού έργου που επιτεύχθηκε, τα όσα ακούσαμε και αντικρίσαμε σήμερα εντυπωσιάζουν. Εντυπωσιάζει η ακολουθία αρχαιότητας και σύγχρονης εποχής. Και τούτο γιατί σε τούτη την περιοχή, όπου σήμερα βρίσκονται οι δήμοι του Παλαιού Φαλήρου, του Αλίμου, του Ελληνικού-Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, στην αρχαιότητα είχαν αναπτυχθεί με την ίδια ακριβώς ακολουθία οι αττικοί δήμοι του Φαλήρου, του Αλιμούντος, του Ευωνύμου και της Αιξωνής. Στον Άλιμο, πατρίδα του Θουκυδίδη, αλλά και στη Γλυφάδα έχει διαπιστωθεί κατοίκηση από τα τέλη της 4ης και καθ’ όλη τη διάρκεια της 3ης χιλιετίας π.Χ.. Επίσης το ίδιο και στο Ελληνικό. 


Η ιστορία που χάνεται σε χιλιετίες ανθρώπινης δημιουργίας και ο πλούσιος πολιτισμός του παράλιου αττικού μετώπου υφαίνουν μια μοναδική διαδρομή στον χρόνο και στον χώρο που θέλουμε να αναδείξουμε. Μια διαδρομή σε δύο τροχιές. Εκπαιδευτική και Αναπτυξιακή. Μια διαδρομή δηλαδή που θα συμβάλλει στη γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Και μία διαδρομή που θα συμβάλλει σε μια ξεχωριστή αναπτυξιακή προοπτική. Μια αναπτυξιακή προοπτική, η οποία, σε μια περίοδο μακράς ύφεσης, δίνει προτεραιότητα στην αξιοποίηση στο βέλτιστο βαθμό του πολιτιστικού μας αποθέματος. Στην κατεύθυνση της πολιτιστικής προβολής και της τουριστικής ανάπτυξης. Για να γίνει το παράλιο μέτωπο, με τις κατάλληλες σύγχρονες υποδομές καθώς και τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του, διεθνής πόλος έλξης επισκεπτών, αντάξιος της ιστορίας της Αττικής γης».