Σελίδες

ΟΙΕΛΕ: Η αλήθεια για τους παράνομους τίτλους σπουδών και η ωμή απόπειρα διαστρέβλωσης

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΚΟΥΚΟΥΛΩΘΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Εδώ και μερικές ημέρες μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας με προεξάρχουσα την αξιωματική αντιπολίτευση και τμήμα των ΜΜΕ «θυμήθηκαν» ξαφνικά το ζήτημα των παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης (το ποιος εξέδωσε τους τίτλους βεβαίως «ξεχνούν» έντεχνα να το αναφέρουν για ευνόητους λόγους). Μάλιστα η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ψευδώς ότι χάρη στη δουλειά του κόμματός τους αναδείχθηκε το θέμα των 2.000 τίτλων σπουδών.

Είναι γνωστό ότι τμήμα του πολιτικού προσωπικού της χώρας (και των ΜΜΕ) δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του. Είναι εξοργιστικό, όμως, να βλέπει κανείς την ωμή και κυνική απόπειρα διαστρέβλωσης των γεγονότων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Τα κόμματα εξουσίας από το 2005 έως και τα τέλη του 2014, με τη φωτεινή εξαίρεση της Μαριέττας Γιαννάκου που ως Υπουργός Παιδείας ψήφισε νόμο για το ζήτημα που εσκεμμένα ποτέ δεν εφαρμόστηκε, όχι μόνο δεν κατέβαλαν καμία προσπάθεια για το ζήτημα, αλλά έδωσαν μάχη για να κουκουλωθεί το θέμα. Και τούτο, διότι στελέχη των κομμάτων αυτών που προσποιούνται σήμερα τους αρχάγγελους της κάθαρσης ήταν αναμεμιγμένα στο σκάνδαλο της έκδοσης των παράνομων αυτών τίτλων.

Η αλήθεια είναι η ακόλουθη:
  • Μόνη η ΟΙΕΛΕ το 2005 ανέδειξε το ζήτημα της έκδοσης παράνομων και παράτυπων τίτλων σπουδών από ιδιωτικά ΤΕΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η Ομοσπονδία κατέθεσε τότε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, όταν ουδείς τολμούσε να ασχοληθεί με την υπόθεση.
  • Μόνη η ΟΙΕΛΕ ζήτησε την νομική αναψηλάφιση του ζητήματος, όταν με τις γνωστές μεθοδεύσεις τα αδικήματα παραγράφηκαν.
  • Όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν ενημερωθεί από την ΟΙΕΛΕ εδώ και μια δεκαετία με αναλυτικά υπομνήματα. Τα τότε κόμματα εξουσίας όμως αρνήθηκαν να πράξουν το παραμικρό.
  • Ο μόνος άνθρωπος που μέχρι το 2014 ενδιαφέρθηκε να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα ήταν η πρώην Υπουργός Παιδείας Μ.Γιαννάκου. Στο άρθρο 24 του Ν. 3577/2007 περιγράφεται η διαδικασία επανεξέτασης των κατόχων των πλαστών τίτλων σπουδών. Φυσικά ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Σήμερα, λοιπόν, που επιχειρεί να τον εφαρμόσει ο νυν Υπουργός Παιδείας, παρατηρούμε αυτή την απίστευτη φαρσοκωμωδία εξαπάτησης της κοινωνίας μέσω της ψεύτικης αγανάκτησης όσων μέχρι σήμερα κουκούλωναν το σκάνδαλο.
  • Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ως εκπρόσωπος των Ελλήνων εργαζόμενων κατήγγειλε το 2014 το ζήτημα στην Κομισιόν, η οποία επέβαλε ως ποινή το πάγωμα της διαδικασίας αντιστοίχισης του Ελληνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Τότε ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων (ΣΙΕΙΕ) – μέλη του οποίου ήταν οι ιδιοκτήτες που εξέδιδαν τους παράνομους τίτλους – που σήμερα δήθεν αγανακτισμένος ζητά την τιμωρία των πλαστογράφων, μήνυσε τον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, επειδή τάχα διέσυρε τη χώρα διεθνώς με συκοφαντίες για τον «αθώο και άσπιλο» χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πού ήταν όλοι αυτοί οι δήθεν αγανακτισμένοι; Δεν ήταν, άραγε, στελέχη των κομμάτων που αρνούνταν να αποδεχθούν ότι υπήρχε ζήτημα και έστελναν μάλιστα εκπροσώπους της κυβέρνησης το 2014 στην Κομισιόν (επί Υπουργίας Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου) για να καθησυχάσουν τους Ευρωπαίους ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα;
Η αλήθεια είναι ότι την εντολή εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου για τη διερεύνηση του ζητήματος των πλαστών τίτλων την έδωσε ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός κ. Κατρούγκαλος που στις αρχές του 2015 ζήτησε από το σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης πόρισμα για το ζήτημα. Το πόρισμα αυτό εξεδόθη μερικούς μήνες αργότερα και ζητά την επανεξέταση των κατόχων των παράνομων και παράτυπων τίτλων και την διεύρυνση της εφαρμογής του άρθρου 24 του νόμου Γιαννάκου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ…
Η απόφαση του Υπ. Παιδείας κ. Φίλη, είτε συμφωνεί κανείς μαζί του πολιτικά είτε όχι, να εφαρμοστεί ο νόμος Γιαννάκου και τα όσα αναφέρει το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης είναι η μόνη νόμιμη και Συνταγματικά ορθή οδός για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Όσοι σήμερα δήθεν αγανακτούν ζητώντας τιμωρία των παρανομούντων (που τόσα χρόνια κάλυπταν) και απολύσεις των κατόχων των τίτλων (που τόσα χρόνια εν γνώσει τους διόριζαν) δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά μια μεθοδευμένη απόπειρα να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να κουκουλωθεί εκ νέου το σκάνδαλο από την ομίχλη του ανεύθυνου και τυχοδιωκτικού λαϊκισμού.

Η Ομοσπονδία μας αισθάνεται σήμερα δικαιωμένη, διότι επιτέλους το ζήτημα ανοίγει μετά από μια άγονη δεκαετία όπου μόνοι μας προσπαθούσαμε να το αναδείξουμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Δεν μπορούμε όμως να μην εξοργιζόμαστε, βλέποντας όσους έβαζαν πλάτη στη διαιώνιση του σκανδάλου, σήμερα να εμφανίζονται ως οι εγγυητές της «κάθαρσης». Η ελληνική κοινωνία όμως γνωρίζει καλά. Τα δικά της παιδιά αδικούνταν από τις πρακτικές των ελίτ και τη χρόνια διαφθορά και διάβρωση των θεσμών. Τα δικά της παιδιά υπέφεραν από την αναξιοκρατία.

Δεν ενδιαφερόμαστε να λάβει τα πολιτικά εύσημα κανείς. Θέλουμε όμως να πέσει επιτέλους στην υπόθεση αυτή άπλετο φως και να καταβληθεί θεσμικά κάθε προσπάθεια, ώστε να σταματήσει η διαφθορά στο χώρο παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης, να υπάρχει σοβαρός έλεγχος της νομιμότητας της έκδοσης των τίτλων σπουδών και να διασφαλίζονται συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας για όλους τους νέους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής προέλευσης, ανεξαρτήτως του σχολείου στο οποίο φοιτούν.