Σελίδες

Τα 25 χρόνια αποτελούν την κορύφωση της κοινωνικοποίησης των ανθρώπων

Τα 25 χρόνια αποτελούν, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου Άαλτο, την κορύφωση της κοινωνικοποίησης των ανθρώπων. Μετά την ηλικία αυτή οι επαφές αρχίζουν προοδευτικά να λιγοστεύουν.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα 40 οι άνδρες είναι πιο κοινωνικά «δικτυωμένοι» από ό,τι οι γυναίκες, αλλά μετά η τάση αντιστρέφεται υπέρ των γυναικών, εν μέρει επειδή αυτές διατηρούν περισσότερες επαφές με τα ενήλικα παιδιά τους και με τους γονείς τους.

Η μελέτη η οποία κράτησε ένα χρόνο, δείχνει ότι ο μέσος άνθρωπος μιλά περισσότερο στο τηλέφωνο με 15 περίπου άτομα το μήνα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε όσους γνωστούς του βλέπει κανείς πρόσωπο με πρόσωπο τουλάχιστον μια φορά μέσα στον μήνα.

Όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των κοινωνικών επαφών τόσο ενός άνδρα, όσο και μιας γυναίκας αποκορυφώνεται στα 25 και μετά ακολουθεί μείωση έως τα 45. Στη συνέχεια και για μια δεκαετία, οι φίλοι και γνωστοί σταθεροποιούνται, ενώ μετά τα 55 η μείωση του αριθμού τους επιταχύνεται.

Είναι προφανές πως είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τους «φίλους», ιδίως στην εποχή του Facebook. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως ένδειξη τις επαφές μέσω τηλεφώνου, με όποιες αδυναμίες έχει αυτή η προσέγγιση.

Με βάση αυτό το κριτήριο, ένας μέσος 25χρονος έρχεται σε επαφή με 19 διαφορετικούς ανθρώπους μέσα στο μήνα, ενώ μια 25χρονη με 17,5. Στην ηλικία των 39, οι αντίστοιχοι αριθμοί των επαφών έχουν υποχωρήσει στις 12 και 15 αντίστοιχα.

Η περαιτέρω μείωση που ακολουθεί, σταματά περίπου στην ηλικία των 80 ετών, όταν ο μέσος αριθμός μηνιαίων επαφών είναι οκτώ για μια γυναίκα και έξι για έναν άνδρα. Οι επαφές των γηραιότερων, έως τον θάνατό τους, αφορούν κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Royal Society Open Science" της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας και βασίσθηκε στην ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων περίπου 3,2 εκ. συνδρομητών εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, για τους οποίους ήταν γνωστό το φύλο και η ηλικία όχι όμως τα προσωπικά δεδομένα.