Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου: Nα ανοίξει ο Δήμος τις σχολικές αυλές στα παιδιά

Η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου κ. Βασίλη Μπούρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου.

Κύριε Πρόεδρε,
Λέγομαι Βασίλης Μπούρας και σας ζήτησα τον λόγο, ως Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου, του δευτεροβαθμίου οργάνου όλων των Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου μας.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας πήρε μια απόφαση για τα προαύλια των σχολείων μας. Παρόλο που πολύ σωστά κατά την στοιχειοθέτηση της απόφασης γράφεται .....«Οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας καθιστούν ολοένα και πιο επιτακτική την ανάγκη σωματικής άσκησης και της άθλησης στα παιδιά μαθητές και στους ενήλικες – πολίτες.
Οι αύλειοι χώροι των σχολικών κτιρίων, όταν δεν λειτουργούν τα σχολεία, κατά τις απογευματινές ώρες, τα Σαββατοκύριακα και τις σχολικές διακοπές (Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι), λειτουργούν ως χώροι που καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας". ΩΣ ΕΔΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, όμως συνεχίζει η απόφαση .."όπου υπάρχει φύλαξη." και συνεχίζει η απόφαση.

"Να γίνει κάλεσμα στους γονείς-κηδεμόνες να δημιουργήσουν ομάδες εθελοντισμού οι οποίες να είναι καταγεγραμμένες και αναγνωρισμένεςνα επιβλέπουν την λειτουργία των αύλειων χώρων των σχολείων και Από αυτές τις εθελοντικές ομάδες να γίνεται η φύλαξη και όπου υπάρχει εθελοντική ομάδα να θεωρείται φυλασσόμενος ο αύλειος χώρος. "

 Εμείς οι Γονείς και τότε αντιδράσαμε, στο ότι τα σχολεία πρέπει να φυλάσσονται από "αναγνωρισμένες και καταγεγραμμένες" εθελοντικές ομάδες γονέων αλλιώς θα κλείνουν.
Σε ερωτήσεις συλλόγων ακόμα και εγγράφως ποιες ευθύνες θα έχουν αυτές οι ομάδες, δεν δόθηκε ποτέ απάντηση, γιατί στην ουσία δεν υπάρχει απάντηση.
Δεν μπορεί κανένας να ζητά από γονείς να υποκαθιστούν εξειδικευμένους φύλακες, την δημοτική αστυνομία ή τις αστυνομικές αρχές. Και φυσικά δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτό ότι αυτές οι ομάδες θα πλήρωναν το βάψιμο ενός σχολείου ή το σπάσιμο ενός παραθύρου. Με την απόφασή σας αυτή ζητήσατε από τους γονείς ευθύνες που δεν τους αναλογούν και μάλιστα ευθύνες που είναι και ασύμμετρες ως προς επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αλλά ας δούμε τους λόγους που επικαλείται η απόφασή σας για το κλείσιμο των προαύλιων χώρων: "για την προστασία και ασφάλεια των πολιτών αλλά και των δημόσιων σχολικών κτιρίων, στα σχολικά κτίρια που δεν λειτουργεί Φ ύ λ α ξ η τις καθημερινές ημέρες και τα Σαββατοκύριακαη διάθεση προς χρήση για τα παιδιά-μαθητές, των γονέων αυτών καθώς και των ενηλίκων δεν είναι εφικτή."
Οι πολίτες (μαθητές-γονείς-περίοικοι) πως προστατεύονται, όταν κάποιοι συμπολίτες μας ουσιαστικά εξαναγκάζονται να πηδούν κάγκελα και να σκαρφαλώνουν σε σιδεριές με σοβαρό κίνδυνο τραυματισμού, ορμώμενοι από την ανάγκη τους να αθληθούν.
Αλλά μήπως η απόφασή αυτή προστάτεψε τα σχολεία; Στα 4 χρόνια που εφαρμόστηκε η απόφαση αυτή υπήρξε πράγματι κάποια προστασία των σχολείων; Όχι βέβαια.

Αντιθέτως οι αμπαρωμένες σιδερένιες πόρτες αποτελούν το καλύτερο μέσο ώστε κάποιοι παραβατικοί σαλταδόροι που με ευκολία πηδάνε τα κάγκελα, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς να γράψουν συνθήματα, να σπάσουν τζάμια, να καταστρέψουν σχολικούς κήπους, να βανδαλίσουν τον χώρο, ακόμα και να αφαιρέσουν σωληνώσεις και εγκαταστάσεις κεραυνό προστασίας.
Όλα αυτά τα χρόνια που εφαρμόστηκε αυτή η απόφαση οι παραπάνω παραβατικές πράξεις αντί να περιοριστούν αυξήθηκαν, όπως γνωρίζουμε από πρώτο χέρι και από την συμμετοχή της  Ένωσης Γονέων στις σχολικές επιτροπές που καλούνται να επισκευάσουν συχνά πυκνά τα σχολεία που πέφτουν θύματα βανδαλισμών.

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Άλλο οι κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλο τα προαύλια, ο σχολικός κήπος, τα σχολικά γήπεδα. Τα κτηριακά συγκροτήματα παραμένουν κλειδωμένα και μάλιστα πλέον όλα τα σχολεία προστατεύονται από σύγχρονες εγκαταστάσεις συναγερμών κατόπιν ενεργειών των σχολικών επιτροπών και για αυτό και μόνο τον λόγο έχουν περιοριστεί οι κλοπές Η/Υ και οι εσωτερικοί βανδαλισμοί των σχολείων. Όχι επειδή έχουμε περάσει λουκέτα  στις αυλόπορτες.

Ως εκ τούτου επειδή,

1.Οι λόγοι επιπρόσθετης ασφάλειας των σχολικών κτηρίων εκλείπουν πλέον αφού όλα τα σχολεία, προστατεύονται από σύγχρονες εγκαταστάσεις συναγερμών.

2.Η 4ετής λειτουργία του μέτρου, δεν είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση των βανδαλισμών, την μη αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, αλλά μόνο απαγορεύει την χρήση των χώρων στα παιδιά, τους γονείς και την τοπική κοινωνία.

3.Το Μαρούσι έχει σοβαρή έλλειψη δημόσιων χώρων άθλησης,συνεύρεσης και κανονικοποίησης ιδιαίτερα των μικρών Μαρουσιωτών. Πιό έντονο μάλιστα σε μερικές περιοχές που δεν υπάρχει κανείς χώρος όπως πχ. στην περιοχή των Αναβρύτων και του 10ου Δημοτικού.
4.Αν δεν δώσουμε στα παιδιά μας, ιδιαίτερα κατα την περίοδο των διακοπών που έχουν άπλετο χρόνο, μια δημιουργική, αθλητική διέξοδο κοινωνικοποίησης και διασκέδασης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν σε άλλους ακατάλληλους χώρους, ή να βυθιστούν πλήρως στον ενδιαφέροντα αλλά και αρκετές φορές επικίνδυνο χώρο του Διαδικτύου.

Ζητάμε  λοιπόν την ανάκληση ή μεταβολή της παραπάνω απόφασης και θεωρούμε ότι οι σχολικές αυλές, μετά το πέρας του ωρολόγιου προγράμματος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον Δήμο σαν ελεύθεροι ανοιχτοί χώροι άθλησης, σαν πλατείες οι οποίες δεν χρήζουν απαραίτητα φύλαξης,  δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε μαθητές και γονείς του σχολείου, όσο και σε κατοίκους της γειτονιάς να κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των προαύλιων χώρων.

Μάλιστα αναρτήστε και μία πινακίδα ότι μετά το πέρας των μαθημάτων "οι ανήλικοι προσέρχονται, παραμένουν, αθλούνται και αποχωρούν με αποκλειστική ευθύνη των γονέων τους", όπως άλλωστε προβλέπεται και από το Οικογενειακό Δίκαιο.

Κύριες και κύριοι,
Διανύουμε την 6η βδομάδα της Σαρακοστής, την οποία ο λαός μας αποκαλεί βουβή εβδομάδα.
Σε αυτή λοιπόν την βουβή βδομάδα του 2016 ας πέσουν με εκκωφαντικό κρότο οι αλυσίδες και τα λουκέτα από τα προαύλια των σχολείων μας και ας αντικατασταθούν, σαν πρώιμη ανάσταση, από τα χαμόγελα, τραγούδια, τις χαρούμενες φωνές των παιδιών μας.

Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, έχετε την δύναμη, εμείς οι δημότες σας την έχουμε δώσει ψηφίζοντάς σας ανεξαρτήτως παράταξης, να μας εκπροσωπείτε. Κάντε το !