Την συμμετοχή των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (European Financial Stability Facility, EFSF) στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Η σχετική απόφαση προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων, μια κίνηση που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να αποδώσει λογιστικά κέρδη μέχρι και 1 δισ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.
Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης- η κρατική συμμετοχή είχε καλυφθεί με ομόλογα EFSF- αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες οι οποίες απορρόφησαν προβληματικά πιστωτικά ιδρύματα.

Με ομόλογα EFSF είχε καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ των "καλών" τραπεζών που απορροφήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες και των "κακών" τμημάτων τους που τέθηκαν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
left.gr

Τραπεζική έκρηξη στο Χρηματιστήριο
 
Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δυο μηνών εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης, με τις μετοχές των τραπεζών σε ρόλο πρωταγωνιστή μετά και τα «δώρα» Ντράγκι. Ράλι 19% για τον δείκτη των τραπεζών. Εσπευσμένο κλείσιμο short θέσεων. Ισχυρή άνοδος για Viohalco, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο.


Μία κίνηση, μάλλον μη αναμενόμενη, έφερε δεύτερες σκέψεις σε όσους διατηρούσαν "απαισιόδοξες" θέσεις, αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν σε "short covering", ή σε εσπευσμένο κλείσιμο "short" θέσεων, σε μία συνεδρίαση που συνέπεσε με την λήξη Παραγώγων Απριλίου για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή άνοδος του Δείκτη (+4,86%), ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 15/2 (+7,4%), ενώ συνοδεύτηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 30/3 με 113,5 εκατ.)

http://www.euro2day.gr