Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο: Θέμα χρόνου το «κούρεμα» του χρέους

«O κίνδυνος του Grexit έχει σαφώς μειωθεί και εν τω μεταξύ είναι πολύ απίθανο να συμβεί, διότι η μεγάλη πλειοψηφία στην Ευρώπη αντιλαμβάνεται, ολοένα και περισσότερο και στη Γερμανία, ότι το ευρώ είναι δύναμη και άγκυρα σταθερότητας στην Ελλάδα και όχι αδυναμία», δήλωσε ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) και άτυπος σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού συγκροτήματος Funke.

O Γερμανός οικονομολόγος θεωρεί επίσης τo «κούρεμα» του χρέους αναπόφευκτο: «Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα γίνει "κούρεμα", έστω και αν δεν το ονομάσουν έτσι.
Το θέμα είναι μάλλον αν αυτό το "κούρεμα" θα αποφασισθεί ήδη στους επόμενους μήνες ή αργότερα», είπε ο διακεκριμένος οικονομολόγος, ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της σύνδεσης των επιτοκίων με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ώστε να δοθούν στην ελληνική κυβέρνηση ισχυρότερα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις.

Η δήλωση του Μάρτσελ Φράτσερ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει λόγος για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.  

Υπενθυμίζεται πως βάσει τηλεφωνικών συνομιλιών, που είχε καταγράψει η NSA και αποκάλυψαν τα Wikileaks, η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε και επεσήμανε, ακόμη και μετά το κούρεμα 2011, πως το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο, ενώ την ίδια ώρα τα μέτρα που εφαρμόζονταν στην ελληνική οικονομία το διόγκωναν περαιτέρω.