Σελίδες

Ν. Κοτζιάς: «Ένας λαβωμένος μαχητής, παραμένει πάντα μαχητής»

«Ένας λαβωμένος μαχητής, παραμένει πάντα μαχητής» υπογραμμίζει ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να διεκδικήσει τη διαφορετικότητά του, ως αριστερή δύναμη, σε μια Ευρώπη στην οποία συγκυβερνούν σοσιαλιστές και κεντροδεξιά. «Πρέπει σαφέστατα να το πράξουμε» προσθέτει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει στην "Ιλ Μανιφέστο" σχετικά με την εκλογική μάχη: «Το πιο σημαντικό είναι να πεισθούν οι πολίτες εκείνοι οι οποίοι μας ψήφισαν τον Ιανουάριο, ψήφισαν "όχι" στο δημοψήφισμα, και τώρα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αποχή». «Η αποχή» εξηγεί «θα ισοδυναμούσε, ουσιαστικά, με διπλή ψήφο στην Νέα Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρει ότι είχε θέσει το θέμα, ως υπουργός Εξωτερικών, ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - στο οποίο είχε συμμετάσχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του - τον περασμένο Φεβρουάριο. Σημειώνει ότι μεγάλο μέρος της αύξησης των μεταναστευτικών ρευμάτων οφείλεται στη μείωση των χρηματοδοτήσεων του ΟΗΕ στους καταυλισμούς προσφύγων. Στέλνει μήνυμα στη Ν.Δ. ότι «η ελληνική δεξιά πρέπει να κατεβάσει τους τόνους και να προσπαθήσει να κατανοήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση του φαινομένου αυτού» και προσθέτει: «παρ' όλο που το φαινόμενο των αφίξεων στα νησιά μας παρουσιάζει αύξηση εδώ και δυο χρόνια, όταν ήταν στην κυβέρνηση η Ν.Δ. δεν έλαβε καμία απολύτως πρωτοβουλία».

Στην συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρεται και στα σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών.«Όσοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση με τη Ν.Δ. - πρόκειται για απόλυτο ψεύδος, όπως έχει επαναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας και έχω τονίσει και εγώ - είναι οι ίδιοι που το 1989 προετοίμασαν και επέβαλαν τη συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον τότε Συνασπισμό. Θα ήθελα να τους πω: αιδώς, Αργείοι!».

Τέλος, τονίζει ότι μια νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό των Αλέξη Τσίπρα θα δώσει μάχη για να προστατέψει τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα και αναφέρεται με έμφαση στη στήριξη των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για σίτιση και τη στέγη, αλλά και στο πρόγραμμα ουσιαστικής βοήθειας των αγροτών, που παρουσίασε τις περασμένες ημέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

left