Σελίδες

ΗΠΑ - Γερμανία, ένας πόλεμος που ίσως μας αφορά

«Ντοπαρισμένοι» πιάνονται ο ένας μετά τον άλλον οι Γερμανοί πρωταθλητές της παγκόσμιας οικονομίας, με τον κατάλογο των «βρόμικων» κολοσσών να μεγαλώνει και να ρυπαίνει την πολιτική ατμόσφαιρα ανάμεσα στο Βερολίνο και τις ΗΠΑ. Με την Ουάσιγκτον να έχει κηρύξει εδώ και μια πενταετία έναν άτυπο πόλεμο κατά της γερμανικής διαφθοράς, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για προσπάθεια συνέτισης του πιστού τους συμμάχου στην Ευρώπη από τις προσπάθειες οικονομικής τους αυτονόμησης και μάλιστα επί αμερικανικού εδάφους.

Η υπόθεση του σκανδάλου της Volkswagen δεν είναι το πρώτο χτύπημα των ΗΠΑ κατά της γερμανικής οικονομικής αυτοκρατορίας. Τα τελευταία χρόνια έχει προηγηθεί σειρά αμερικανικών αποκαλύψεων σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς με δράστες κορυφαία ονόματα της γερμανικής επιχειρηματικής και βιομηχανικής ελίτ. Την άνοιξη, οι αμερικανικές αρχές άρχισαν έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από τη Ρωσία, με τη γερμανική τράπεζα να καταβάλλει πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων. Είχε προηγηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία των χρηματαγορών, όπως χαρακτηρίστηκε η υπόθεση με τα μαύρα ταμεία της Siemens, όταν η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την αποκάλυψε δημοσίως, το 2006, μετά από καταγγελία της αμερικανικής εταιρείας General Electric για αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως το 2010 με θύμα τη Mercedes που τιμωρήθηκε με πρόστιμο από τις ΗΠΑ έτσι και σήμερα η Volkswagen κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, εκτός από τις απώλειες της μετοχής της, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη και με τα πρόστιμα και τις αποζημιώσεις που θα κληθεί να πληρώσει.

Και αν όλα αυτά δίνουν την εικόνα ενός οικονομικού ανταγωνισμού Γερμανών και Αμερικανών αυτοκινητοβιομηχάνων, η κορύφωση της σύγκρουσης της Ουάσιγκτον με το Βερολίνο εμπεριέχει την αρνητική στάση των ΗΠΑ στη συστηματική προσπάθεια πολιτικής και οικονομικής αυτονόμησης της Γερμανίας από το καθεστώς επικυριαρχίας της υπερδύναμης και στο παραδοσιακά προνομιούχο πεδίο της ενέργειας και των στρατιωτικών εξοπλισμών. Το αθέατο πεδίο αυτού του πολέμου διεξάγεται την τελευταία δεκαετία στη διεκδίκηση ενεργειακών αποθεμάτων και στην αναδιανομή της πίτας της εξοπλιστικής αγοράς στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, με τη Γερμανία να διεκδικεί με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μερίδιο από τις ΗΠΑ. Στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που το πεδίο μάχης και αντιπαράθεσης των δύο χωρών μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, με τις συνέπειες να μην έχουν γίνει ακόμα πλήρως γνωστές. Σήμερα, κάποιοι επιμένουν πως η Ελλάδα μπορεί να βγει ακόμη και κερδισμένη από τον πόλεμο αυτόν. Στο χέρι της είναι.

ΠΗΓΗ: avgi.gr