Σελίδες

Τα ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα

Την στήριξή τους στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους η ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), το ισπανικό αριστερό κόμμα Podemos, η πρόεδρος της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και οι γερμανοί "Πράσινοι".


Την στήριξή της στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εκφράζει η ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), με δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι Πρόεδροι του κόμματος Κάτια Κίπινγκ και Μπερντ Ρίξινγκερ και ο επικεφαλής της Κ.Ο. Γκρέγκορ Γκίζι επισημαίνουν "Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει αδιάλειπτη εμπιστοσύνη και διαθέτει ισχυρότερη στήριξη από ελληνικό λαό, όση κανένας άλλος Πρωθυπουργός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι παραταύτα ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του και ζήτησε εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, δείχνει πόσο μακριά φθάνει η ανάμιξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας: υπό τις εκβιαστικές απαιτήσεις των Θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει την εντολή διακυβέρνησης.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επομένως ένα λογικό βήμα. Ένας Πρωθυπουργός χωρίς την δική του πλειοψηφία στην Βουλή όχι μόνο θα εξαρτιόταν συνέχεια από τις ψήφους αυτών των κομμάτων που είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά θα είχε και αδύναμη θέση στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους.


Η Linke στην Γερμανία στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα με όλες τις δυνάμεις της, προκειμένου να κερδίσει και πάλι την πλειοψηφία για μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα. Μόνο με μια ισχυρή αριστερή κυβέρνηση υπάρχει η εγγύηση ότι θα εξαντληθούν τα κοινωνικά περιθώρια στο ευρωπαϊκό πακέτο εκβιασμού, ότι οι πλούσιοι και οι εύποροι θα κληθούν να πληρώσουν, ότι θα καταπολεμηθούν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή και ότι θα εξασφαλιστούν περισσότερες δυνατότητες για κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας εντός Ευρωζώνης, όπως επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων και των Ελλήνων.


Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο θαρραλέος αγώνας του είναι και παραμένει ανάχωμα στην νεοφιλελεύθερη καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας, της οποίας ηγείται κυρίως η γερμανική κυβέρνηση.


Η Αριστερά στην Γερμανία και στην Ευρώπη στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και όλους τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, οι οποίες κηρύσσουν τον αγώνα ενάντια σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Μια Διάσκεψη για το χρέος, ένας πανευρωπαϊκός φόρος περιουσίας και ένα κοινωνικοοικολογικό επενδυτικό πρόγραμμα είναι απαραίτητα για μια νέα αρχή στο μέλλον της Ευρώπης, όπου βάση δεν θα αποτελεί το κέρδος των ολίγων αλλά η διαρκής ανάπτυξη προς όφελος όλων".

Το κόμμα της ισπανικής Αριστεράς Podemos εξέφρασε τη λύπη του για «τον διχασμό» στον ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζοντας ωστόσο παράλληλα «το θάρρος» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα την επομένη της υποβολής της παραίτησής του.Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε «ένα μάθημα θάρρους, ευθύνης και εμπιστοσύνης στον λαό του», δήλωσε ο Ινίγο Ερεχόν, δεύτερος τη τάξει στο κόμμα Ποδέμος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να παραιτηθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο.
Το ισπανικό κόμμα, το οποίο είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, εξέφρασε πάντως τη λύπη του για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι καλή είδηση», τόνισε ο κ. Ερεχόν.
Το κεντροδεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) αποπειράθηκε να αξιοποιήσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισείοντάς τα σαν φόβητρο για να πείσει τους πολίτες να μην αναδείξουν το Podemos στην εξουσία στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος της χρονιάς.
«Ο λαϊκισμός οδηγεί σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος, κατά τη διάρκεια της έγκρισης από το ισπανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας της Ευρωζώνης με την Ελλάδα την Τρίτη, κάνοντας μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στο Podemos.
Απαντώντας στις επιθέσεις που δέχεται το κόμμα του, ο δεύτερος στην κομματική «επετηρίδα» κατηγόρησε το PP και τους Σοσιαλιστές (PSOE, αξιωματική αντιπολίτευση) ότι αποπειρώνται να «εκμεταλλευθούν διεθνή ζητήματα για να αποκρύψουν τα ντροπιαστικά προβλήματα στην Ισπανία», αναφερόμενος στις πολυάριθμες υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες ταλανίζουν τα δύο κόμματα.
Ο κ. Ερεχόν, ο οποίος είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «χρηματοοικονομικό πραξικόπημα», έστρεψε επίσης τα πυρά του εναντίον της καγκελαρίου της Γερμανίας, που είναι εξάλλου ένας από τους αγαπημένους στόχους του κόμματός του.
«Ό,τι είναι καλό για την κ. Μέρκελ και για τις γερμανικές τράπεζες, δεν είναι καλό και για τις χώρες του νότου», τόνισε, καλώντας τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να βγουν από το αδιέξοδο της λιτότητας».



Η Gabi Zimmer, πρόεδρος της ευρωομάδας GUE / NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε: «Ο αγώνας μας συνεχίζεται!»
«Χθες η Bundestag αποφάσισε να υποστηρίξει τη συμφωνία του Eurogroup σχετικά με το  λεγόμενο 3ο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό και την οικονομία τους θα είναι σκληρές.
«Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Η Ελλάδα ήταν μόνο το σημείο εκκίνησης για τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα κατά της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Ο Σόιμπλε και όσοι τον στήριξαν έχασαν το πολιτικό παιχνίδι εξουσίας τους όταν προσπάθησαν να οδηγήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Ένα» Grexit «θα ήταν μια καταστροφή , ιδίως για τους φτωχούς – όχι μόνο της Ελλάδας. Αλλά η ΕΕ απέχει ακόμη πολύ από το να υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμό και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
«Πρέπει τώρα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Ελλάδα με τρία συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη, αντί της περαιτέρω λιτότητας. Κατ “αρχάς, το τεράστιο χρέος χρειάζεται ένα πραγματικό κούρεμα, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεύτερον, χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, που επωφελήθηκαν από την κρίση στην Ευρωζώνη , και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, θα πρέπει να μεταφέρουν τα κέρδη αυτά σε ένα ταμείο για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα. Τρίτον, η γερμανική κυβέρνηση πρέπει άμεσα να επανεξετάσει τη θέση της έναντι εκκρεμών πολεμικών οφειλών προς την Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζονται την πλήρη στήριξή μας για να έχουν περισσότερες δυνατότητες στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και για την προώθηση ουσιαστικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Θα στηρίξουμε την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών λαών και των κινημάτων για την ενίσχυση μας προς το «ΟΧΙ» στην πολιτική της λιτότητας , ενάντια στους εκβιασμούς των δημοκρατικών κυβερνήσεων, καθώς και ενάντια στην καταστροφή των ευρωπαϊκών αξιών.
«Γι “αυτό χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωπαϊκή αριστερή εναλλακτική λύση. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων για να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Χρειαζόμαστε ενωμένο ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρές διασυνδέσεις με τα κινήματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!»

Στήριξη και από τους "Πράσινους" της Γερμανίας
Η πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Σιμόνε Πέτερ έκανε την παρακάτω δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
"Είναι απολύτως θεμιτό ο πρωθυπουργός Τσίπρας να επιδιώκει για την εφαρμογή του πακέτου βοήθειας ευρεία στήριξη από το λαό με τη βοήθεια νέων εκλογών. Και το τρέχον πακέτο είναι συνδεδεμένο με σημαντικούς περιορισμούς για τον ελληνικό λαό, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με από κοινού προσπάθεια. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες, εκτός από την ελάφρυνση του χρέους, περισσότερες μόνιμες μακροπρόθεσμες επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη και απασχόληση, καθώς και ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών. Εμείς οι πράσινοι στην Ευρώπη εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ένα νέο "New Deal” και μια αλληλέγγυα Ευρώπη".