Σελίδες

Νίκος Τόσκας: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατεύθυνση» δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει για την άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, «μικρότερες Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικές με μικρότερο κόστος όπου χρειάζεται, επικεντρωμένες στον άνθρωπο και με ορισμένους στόχους που έχουν γίνει κατανοητοί σε όλον τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές και κινδύνους έχουμε στον περίγυρο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε υπουργέ, ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που παραχωρείτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από την πρώτη μέρα αρχίσατε να στέλνετε υποθέσεις στον εισαγγελέα για σκανδαλώδεις συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η έρευνα για τα θέματα αυτά;

Το θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι τεράστιο, όπως ξέρετε. Εδώ έχουν συσσωρευτεί προβλήματα πάρα πολλών ετών, έχουν δημιουργηθεί υποθέσεις οι οποίες δεν είναι καθόλου ευχάριστες, τα προηγούμενα χρόνια. Όπου βρίσκουμε κάποιο πρόβλημα συνεργαζόμαστε με τις άλλες αρχές και θα το στείλουμε στον εισαγγελέα. Είναι απλό. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε τον σχεδιασμό μας και τη καθημερινή μας δουλειά και θα ανατρέχουμε στο παρελθόν, γιατί μας ενδιαφέρει να επιλύσουμε προβλήματα και όχι να επικεντρωθούμε μόνο στην αντιμετώπιση των σκανδάλων.

Επειδή είπατε για τον καθημερινό σχεδιασμό. Όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου άμυνας τα τελευταία χρόνια εξήγγειλαν κάποιου είδους αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να είναι πιο φτηνές και πιο αποτελεσματικές και ν΄ απελευθερώνουν χώρους στρατοπέδων για χρήση από τοπικές κοινωνίες. Είστε τρεις μήνες στο υπουργείο. Ποιοι είναι οι στόχοι σας. Τι βρήκατε και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Πάλι εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που έχει σχέση με τη στασιμότητα και με προβλήματα της εποχής του ψυχρού πολέμου, ίσως και από το 1974, προβλήματα τα οποία κάποτε θα πρέπει να επιλυθούν. Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι πρέπει «να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο» σε ό,τι αφορά αυτά τα προβλήματα και αν θέλετε αυτό είναι το στοίχημα και της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατεύθυνση, γιατί δυστυχώς υπήρξαν κατά καιρούς και μεταρρυθμίσεις με αρνητικό πρόσημο. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε προοδευτική κατεύθυνση που σημαίνει για εμάς, για την άμυνα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, μικρότερες Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικές με μικρότερο κόστος όπου χρειάζεται, επικεντρωμένες στον άνθρωπο και με ορισμένους στόχους που έχουν γίνει κατανοητοί αυτοί οι στόχοι σε όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες απειλές και κινδύνους έχουμε στον περίγυρο.

Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο για την ενεργοποίηση απόφασης του ΚΥΣΕΑ επί κυβέρνησης Σαμαρά, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β. Η κριτική επικεντρώνεται στο ότι πρόκειται για υπερβολικό τίμημα για τόσο παλιά αεροσκάφη. Τι απαντάτε;

Όποιος διαχειρίζεται κάποια σοβαρά θέματα, όπως το θέμα της άμυνας, πρέπει να παίρνει και αποφάσεις που έχουν και αρνητικά στοιχεία και θετικά στοιχεία. Η κυβέρνηση, το υπουργείο άμυνας πήρε αυτή την απόφαση. Δυστυχώς, αυτά τα αεροσκάφη απενεργοποιήθηκαν το 2009, κακώς απενεργοποιήθηκαν τότε. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε επιχειρησιακές ανάγκες και γι΄ αυτό λήφθηκε αυτή η απόφαση που λήφθηκε γι΄ αυτά τα αεροσκάφη.

Ένα άλλο θέμα. Σε ποιον βαθμό θεωρείται ότι η επιτήρηση των συνόρων σε ό,τι αφορά στα θέματα μετανάστευσης και προσφύγων πρέπει να γίνεται και με ευθύνη των Ενόπλων Δυνάμεων; Ή μήπως πρέπει να ανατεθεί με κάποιο τρόπο στην ΕΕ και την FRONTEX;

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι, ας το πούμε απλά, για τις βαριές δουλειές. Είναι για να αντιμετωπίζουν πραγματική στρατιωτική απειλή, σοβαρούς κινδύνους, να συμβάλουν στον κρατικό μηχανισμό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και δεν είναι για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης των μεταναστευτικών ρευμάτων. Όπως ξέρετε τα μεταναστευτικά ρεύματα δεν αντιμετωπίζονται με τανκς και αεροπλάνα . Πρέπει να αντιμετωπίζονται με άλλους τρόπους εκεί που δημιουργούνται και δυστυχώς οι πόλεμοι οι τελευταίοι από κάποιους που σκέφθηκαν πολύ στενά τα συμφέροντά τους δημιούργησαν αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη και κύρια η χώρα μας. Επομένως, είναι άλλοι οι μηχανισμοί οι οποίοι θα καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και μόνο επικουρικά μπορούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν με κάποια υποστήριξη σε θέματα τροφοδοσίας, σε θέματα γενικότερης υποστήριξης. Δεν είναι το κύριο εργαλείο μας.
 Ως προς τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, όπως σήμερα, πώς μπορούν να συμβάλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις; Αν έχετε κάποια στοιχεία που δείχνουν την έως τώρα συμμετοχή τους σε μια τέτοια συμβολή. Πρόσφατα έχει προαναγγελθεί ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίου φορέα ιπτάμενων μέσων μαζί με το ΕΚΑΒ -είχατε επαφές με το υπουργείο Υγείας- για να καλύψετε ανάγκες περίθαλψης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά σε ασθενέστερες και απομακρυσμένες κοινωνικές ομάδες.
Έγιναν συσκέψεις, κοινές συσκέψεις με το υπουργείο Υγείας, όπου με μεγάλη αγωνία οι άνθρωποι από εκεί παρουσίασαν τα προβλήματα των διακομιδών, τα προβλήματα της αντιμετώπισης και της κάλυψης με γιατρούς των απομακρυσμένων περιοχών. Και ξέρετε απομακρυσμένες περιοχές δεν είναι μόνο τα μικρά νησιά είναι και ορεινοί όγκοι, όπως είναι ο ορεινός όγκος της Πίνδου αρχίζοντας από Ευρυτανία μέχρι Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες περιοχές όπως είναι η Ροδόπη. Επομένως εμείς έχουμε κάθε διάθεση, με τα μέσα που έχουμε, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, και εμείς να βοηθήσουμε το υπουργείο Υγείας που προχωράει σε νομοθετική ρύθμιση κάποιων θεμάτων του υπουργείου Υγείας και από εκεί και πέρα θα συμβάλλουμε και εμείς με ό,τι μέσα έχουμε σε δύσκολες εποχές, για να βοηθήσουμε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις με την Τουρκία;

Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν βρίσκονται ούτε σε καλύτερο ούτε σε χειρότερο επίπεδο απ΄ ό,τι την προηγούμενη περίοδο. Υπάρχουν πάντα κάποιες φορές εξάρσεις και προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Εμείς προσπαθούμε να τις αντιμετωπίσουμε, όπως έγινε τελευταία με την προσπάθεια ενεργοποίησης πεδίου βολής που ένα μέρος του κάλυπτε και την περιοχή της Λήμνου από την Τουρκία και αντιμετωπίστηκε πολύ επιτυχώς από το υπουργείο Εξωτερικών. Είμαστε σε πάρα πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες προκλήσεις. Γίνονται με σθεναρό τρόπο αυτές οι αντιμετωπίσεις και δεν πρόκειται να αφήσουμε την Τουρκία ούτε να αλωνίζει στο Αιγαίο ούτε να προκαλεί, παρά τα προβλήματα που έχουμε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μια τελευταία ερώτηση. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, υπό την πολιτική εποπτεία σας, αντιφασιστική εκδήλωση στη στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Εκεί αν δεν κάνω λάθος διδάσκατε μέχρι και τις εκλογές. Πείτε μου την εκτίμησή σας. Παρατηρείτε, έχετε εντοπίσει θύλακες μέσα στο στράτευμα, νεοναζιστικού χαρακτήρα;

Κοιτάξτε, το θέμα της εδραίωσης της δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών, της δημοκρατικής αντίληψης, της πίστης στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς είναι ένας διαρκής αγώνας. Κάνει λάθος όποιος νομίζει ότι το ΄74 ανατράπηκε η χούντα και από εκεί και πέρα είμαστε μια χαρά σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα για πρώτη φορά από το 1974 έγινε αυτή η εκδήλωση με τη συμμετοχή παλαιών αγωνιστών και εξιστόρηση θεμάτων της εποχής στους μαθητές όλων των στρατιωτικών σχολών, περίπου 1.200 άτομα και πολλούς αξιωματικούς, και υπήρξε μια ωραιότατη συζήτηση στη συνέχεια, γιατί τα θέματα της δημοκρατίας προϋποθέτουν συζήτηση, προϋποθέτουν εκδηλώσεις και ευρύτερη αναζήτηση των προβλημάτων και έτσι θα προχωρήσουμε.

pratto.gr