Σελίδες

Ποιός μπαζώνει το δασύλλιο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου;

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την απόρριψη υλικών (μπαζών) στο δασύλλιο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου 

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας σχετικά με την άκρως προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο δασύλλιο στη Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, η Περιφέρεια Αττικής σημειώνει τα εξής:

Σύμφωνα με την έκθεση Αυτοψίας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η οποία διενεργήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2014, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αποβλήτων εκσκαφών κατεδαφίσεων – μπαζών σε έκταση περίπου 3 – 4,5 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στην αυτοψία τα εν λόγω απόβλητα έχουν διαστρωθεί σε όλη την ανωτέρω έκταση και έχουν επιχωματωθεί.
Παραμένει αδιευκρίνιστο το αν και κατά πόσο οι οδηγοί των φορτηγών είχαν άδεια από υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αθηνών να εναποθέτουν εκεί τα εν λόγω απόβλητα. Ύστερα από μικρού βάθους σκάψιμο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη σπασμένης ασφάλτου από τμήματα ασφαλτοστρωμένων δρόμων, σωληνώσεις, πλαστικά τμήματα καλωδιώσεων, κλπ. Επισημαίνεται ότι η μη σύννομη διάθεση στερεών αποβλήτων με ορθά περιβαλλοντικό τρόπο αποτελεί παράβαση του άρθρου 11 παρ 1 της ΚΥΑ 50910/03 (ΦΕΚ 1909/Β), αλλά και του άρθρου 29 παρ. 1 του Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24/Α). Επίσης, με τη μεταφόρτωση και εναπόθεση των αποβλήτων χωρίς σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση και χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας περιβάλλοντος (όπως για παράδειγμα αδειοδοτημένη περιμετρική περίφραξη και απόκρυψη), επηρεάζεται δυσμενώς το τοπίο (σε περιοχή δασυλλίου) κατά παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 4042/12 και του άρθρου 15 του Ν. 1650/86 όπως ισχύει. Τέλος η απόθεση αποβλήτων χωρίς άδεια προκαλεί αλλοίωση του τοπίου.

Η εν λόγω αυτοψία διαβιβάστηκε στις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 19 Δεκεμβρίου 2014, προκειμένου να κοινοποιηθούν τα στοιχεία των υπευθύνων της εναπόθεσης αυτών των αποβλήτων, ώστε η Περιφέρεια Αττικής να προβεί σε ενέργειες της αρμοδιότητας της για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Οι πρυτανικές αρχές απάντησαν ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) προς διερεύνηση του εν λόγω θέματος.

Η Περιφέρεια Αττικής έως και σήμερα δεν έχει ενημέρωση από τις πρυτανικές αρχές, και επανήλθε με νεώτερο υπομνηστικό της έγγραφο, για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ και για τις πιθανές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Ζωγράφου στην οποία είχαν κοινοποιηθεί τα ανωτέρω για τυχόν δικές της ενέργειες.

Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος, αναμένοντας από όλους τους εμπλεκόμενους να πράξουν τα δέοντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. 

 
-


Το θέμα είχε αναδείξει το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου με υπόμνημά του (10.10.2014) προς τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής:


ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Με το υπόμνημά μας αυτό, σας γνωστοποιούμε ότι, κατόπιν αναφορών των εργαζομένων, μελών του Συλλόγου μας, που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον της φύλαξης της Πανεπιστημιούπολης, διαπιστώσαμε ότι στο δασύλλιο που οριοθετείται από τη Β’ Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ), τις κτιριακές εγκαταστάσεις του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), τις εγκαταστάσεις του Α.Ο. Ηλυσιακού και την οδό Ταξίλου (βλ. χάρτη παρακάτω), έχει γίνει εναπόθεση μπαζών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για απλή απόρριψη υλικών, αλλά για συστηματικό μπάζωμα, δεδομένου ότι η επιφάνεια που διαμορφώθηκε ισιώθηκε με μηχανήματα (βλ. επισυναπτόμενες φωτογραφίες), ένα από τα οποία αποσύρθηκε στις 17/9 από το σημείο. Παρ’ όλα αυτά, είναι –ακόμα- ορατή η παρέμβαση που έχει γίνει.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2014 (εξαιρουμένης της περιόδου της απεργίας τρεισήμισι μηνών των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος κατά την οποία η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ήταν εφικτό να συνεχίζεται, καθώς η είσοδος ελεγχόταν από τους απεργούς), φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στην Πανεπιστημιούπολη μεταφέροντας μπάζα.

Στη συγκεκριμένη έκταση υπάρχουν πάρα πολλά δέντρα, των οποίων οι κορμοί έχουν θαφτεί στο έδαφος κατά 1-1,5 μέτρο πάνω από το σημείο («λαιμό») από το οποίο ξεκινούσε το υπέργειο τμήμα τους. Όπως μας πληροφόρησαν γεωπόνοι, τα δέντρα αυτά δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης συνυπάρχοντας με τα μπάζα, λόγω της κάλυψης μέρους του υπέργειου τμήματός τους. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις συνέπειες που θα έχει η πρόσμειξη του εδάφους της περιοχής με τα υλικά αυτά. Οι συνέπειες για τη βλάστηση της περιοχής πάντως, εάν τα μπάζα παραμείνουν, ενδέχεται να είναι άμεσες και σοβαρές.

Το μέγεθος της παρέμβασης στην περιοχή είναι τέτοιο που έγινε αντιληπτό από πλήθος φοιτητών, μελών ΔΕΠ, περιοίκων, περιπατητών, κ.α. Δεδομένου ότι η Πανεπιστημιούπολη είναι στην ευθύνη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στις 23/9/2014 καταθέσαμε υπόμνημα στις πρυτανικές αρχές (Α.Π. 1415001685), ενημερώνοντάς τες επισήμως για το γεγονός.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2012-2013 και 2013-2014, την εποπτεία της περιοχής είχε ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Στείρης, με βοηθό επόπτη το διοικητικό υπάλληλο Φώτη Χαλκίδη. Οι πύλες εισόδου των αυτοκινήτων φυλάσσονταν και φυλάσσονται, όπως και όλη η έκταση και, παρά το ότι οι εργαζόμενοι του ΕΚΠΑ που απασχολούνταν στη φύλαξη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εταιρεία σεκιούριτι συνεχίζει να φυλάσσει το χώρο. Για το λόγο αυτό, με το υπόμνημά μας, ζητήσαμε από τις Πρυτανικές αρχές να μας ενημερώσουν εάν η εναπόθεση αυτού του μεγάλου όγκου μπαζών στο δασύλλιο ήταν σε γνώση των αρμοδίων Τεχνικών Υπηρεσιών και της Διοίκησης του Ιδρύματος, ποιο αρμόδιο όργανο έδωσε άδεια γι’ αυτήν, εάν προηγήθηκε μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, κ.α.

Δεδομένου ότι:
- η δασική έκταση, ακόμα και εάν βρίσκεται στην ιδιοκτησία κάποιου, ανήκει σε όλους, πόσο μάλλον στην περίπτωση της Πανεπιστημιούπολης που αποτελεί έναν από τους λίγους
χώρους περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους των Αθηνών,
- ο κίνδυνος για τη βλάστηση της περιοχής ενδέχεται να είναι μεγάλος και άμεσος,
- τα σημάδια της παρέμβασης ενδέχεται να καλυφθούν εν μέρει
παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να διερευνηθούν τα αναφερόμενα στο υπόμνημά μας.

Μετά τιμής,
Για το ΔΣ
Ο Πρόεδρος           Η Γ. Γραμματέας
Ζαχαρίας Τριγάζης    Μαρλέν Λογοθέτη 




  Μπαζωμένο μονοπάτι με λάκκους για φύτευση (;) πάνω στα μπάζα

 Μπαζωμένο μονοπάτι όλο τσιμέντο

Βουναλάκι από μπάζα στο βάθος

Διαφορά ύψους μπαζωμένου τμήματος με έδαφος

Το ίδιο

Μηχάνημα που ίσιωνε τα μπάζα