Σελίδες

H κινδυνολογία στο κενό…

του Κώστα Ζαχαριάδη*

Η εγχώρια κινδυνολογία επενδύοντας σε τρία πράγματα, στην φυγή  καταθέσεων, στο Grexit και στο χρέος, έπεσε τελείως στο κενό.
Η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντηση δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για εκροές καταθέσεων, ανακοίνωσε ότι «Η κατάσταση βρίσκεται υπό απόλυτο έλεγχο» διαψεύδοντας έτσι κατηγορηματικά όλα τα σενάρια κινδυνολογίας που υπονομεύουν την ελληνική οικονομία.

Διανοούμενοι  παίρνουν  θέση υπέρ του δικαιώματος των ελλήνων πολιτών να αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας τους. Ανάμεσα σε αυτούς ονόματα όπως Τσόμσκι, Αγκάμπεν, Μπάτλερ, Μπαλιμπάρ, Νέγκρι, Ζίζεκ, Χάρνεκερ, Χάρβεϋ, Λόουτς, Βαλερστάιν τονίζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αλλαγής πορείας σε όλη την Ευρώπη.

Κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Ντάισελμπλουμ, ο Ντράγκι, αποσαφηνίζουν το γεγονός ότι δεν υφίσταται καν θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πολλά δημοσιεύματα και αναλύσεις τραπεζών, ινστιτούτων, οικονομολόγων, σε ολόκληρο τον κόσμο καταλήγουν και συμφωνούν ότι δεν θα συνέφερε καμία χώρα μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή για όλους»

Το κλίμα στην Ευρώπη έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει και η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει με τις φωνές για αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους ολοένα να πληθαίνουν. Στο Der Spiegel  γίνεται λόγος για «Μεταστροφή στις Βρυξέλλες. Η ΕΕ φαίνεται ότι συζητάει διαγραφή χρέους για την Ελλάδα». Επικαλούμενη κύκλους ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ, η Die Welt αναφέρει ότι «Το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας είναι αναπότρεπτο, γιατί διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος των χρεών της». Το πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Το Βερολίνο ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Αθήνα». Ο Μάρτιν Σουλτς δηλώνει ότι δεν βοηθούν οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit: «Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ».

Ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις βλέπουμε να δημιουργούνται ρήγματα απέναντι στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Παρατηρούμε την παράκαμψη του συμφώνου σταθερότητας από τη Γαλλία και την Ιταλία, και τις σύστοιχες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση της Γερμανίας. Η Γερμανική ηγεσία έρχεται σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ σχετικά με την ανάγκη ενός προγράμματος νομισματικής επέκτασης ή ακόμη και την αλλαγή του καταστατικού της για να μπορεί να παρέμβει ενεργότερα. Βλέπουμε την ραγδαία αύξηση των ποσοστών των αριστερών κομμάτων στις χώρες της περιφέρειας, η περίπτωση της Ισπανίας με το Podemos είναι χαρακτηριστική.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασισμένη να διαπραγματευτεί, με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορεί να αλλάξει την καταστροφική πολιτική. Έτσι ώστε να μην γίνει το μνημόνιο μόνιμο καθεστώς ισοπέδωσης της χώρας και των ανθρώπων της. Να μην εφαρμοστούν οι ήδη υπάρχουσες δεσμεύσεις και ό,τι άλλο ζητηθεί από την τρόικα μέχρι να ολοκληρωθεί η δική τους «διαπραγμάτευση». Για να μην καθιερωθεί ως εθνική θέση η υποχώρηση των Σαμαρά-Βενιζέλου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, γεγονός που αμφισβητεί ακόμα και το ίδιο το ΔΝΤ.

«Ήρθε η ώρα να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση»

Είναι πλέον στην κρίση των πολιτών να ασκήσει το δικαίωμά του να συμβάλει ουσιαστικά και ενεργά στην μετατροπή της Ελλάδας σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο, δίκαιο, κοινωνικό κράτος ανάπτυξης. Ο ελληνικός λαός υποστηρίζει την ουσία του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για σταμάτημα της λιτότητας και διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μείωση του χρέους. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά, να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που κατατρέχουν τη χώρα επί δεκαετίες, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και την διαφθορά, να καταστήσει και πάλι αυτόνομο τον λαό, να φέρει την αλλαγή στην Ευρώπη.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι υποψήφιος Βουλευτής στη Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ