Σελίδες

Σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας για τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Δεν αποφασίστηκε η επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σχετικά με την Ουκρανική κρίση, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, ωστόσο, αποφασίστηκε η παράταση κατά έξι μήνες των υφιστάμενων κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων και φιλορώσων αποσχιστών, ενώ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη στάση της Ελλάδας, στη συζήτηση για τη Ρωσία, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις στοχευμένες κυρώσεις, όπως «πάγωμα» λογαριασμών και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για συγκεκριμένα άτομα και εταιρείες, όμως θα συνεχιστούν οι συνομιλίες, προκειμένου να αποφασιστεί, εάν στη λίστα των κυρώσεων θα προστεθούν νέα άτομα και επιπλέον μέτρα.

Σημειώνεται, ότι το ενδεχόμενο μίας νέας δέσμης οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής, στις 12 Φεβρουαρίου.

Επισημαίνεται, ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων κατά της Ρωσίας, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από την Ε.Ε. Ωστόσο, απόψε, μετά τη λήξη της συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών, η κα. Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εξήρε την «εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» - όπως χαρακτηριστικά είπε - στη συζήτηση για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε. «Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Φεντερίκα Μογκερίνι.

epoli.gr