Σελίδες

Ξεκινούν τέλη Απριλίου την «αξιολόγηση» των ποσοστώσεων, των διαθεσιμοτήτων, των απολύσεων Δημοσίων Υπαλλήλων και του "ατομικού μισθού"

Με εγκύκλιό του (ΕΔΩ) ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης ανάβει ουσιαστικά το πράσινο φως για την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τις νέες διατάξεις με την ποσόστωση στη βαθμολόγηση.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: 


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
% ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ εντός της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης
9-10 (ή από 9,1 - 10)
Έως και 25% των υπαλλήλων
7-8 (ή από 7,1 – 8,9)
Έως και 60% των υπαλλήλων
1-6 (ή από 1 - 6,9)
15% των υπαλλήλων

Β) Επιμερισμός ποσοστών επί του συνόλου των Προϊσταμένων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης:

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  
% ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ εντός της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης
9-10 (ή από 9,1-10)  
Έως και 70% των Προϊσταμένων ίδιου επιπέδου

Επιμερισμός ποσοστών επί του συνόλου των υπαλλήλων

Ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης σε κάθε Γενική Διεύθυνση γίνεται με απόφαση του οικείου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στο σύνολο των υποκείμενων οργανικών μονάδων μέχρι και επιπέδου Τμήματος ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικής μονάδας ή γραφείου.

Για τον επιμερισμό αυτόν λαμβάνονται υπόψη κριτήρια, ιδίως:
α. η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα των μονάδων,
β. οι αρμοδιότητες των οργανικών μονάδων σε σχέση με τις προτεραιότητες της ασκούμενης πολιτικής,
γ. η κατανομή των υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα.

Όπως είναι γνωστό με τις νέες διατάξεις εισάγεται πλέον ο θεσμός του ενός αξιολογητή, έναντι δύο που όριζαν οι διατάξεις του Π.Δ. 318/1992, καθώς και ο θεσμός του εισηγητή.
Ειδικότερα, την αξιολόγηση ενεργεί αυτοτελώς ο προϊστάμενος της αμέσως υπερκείμενης οργανικής μονάδας εκείνης που υπηρετεί ο αξιολογούμενος, όταν υπάρχει, κατόπιν γραπτής και τεκμηριωμένης εισήγησης του άμεσου προϊσταμένου του, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έκθεσης αξιολόγησης του υπαλλήλου. O εισηγητής δεν βαθμολογεί τον αξιολογούμενο, αλλά η εισήγησή του δύναται να λαμβάνεται υπόψη από τον αξιολογητή, χωρίς ωστόσο η εισήγηση αυτή να δεσμεύει την κρίση του.

Έτσι σε περιπτώσεις αξιολόγησης υπαλλήλων τοποθετημένων σε τμήμα, με βάση τις διατάξεις τις εγκυκλίου ο προϊστάμενος τμήματος είναι ο εισηγητήςκαι ο προϊστάμενος Διεύθυνσης είναι ο αξιολογητής.


Τα χρονικά όρια που καθορίζει η εγκυκλιος για τη σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης για το έτος 2013:


Έως 28/4/2014
Έκδοση της απόφασης επιμερισμού ποσοστών
Έως 13/5/2014
Σύνταξη της έκθεσης από τον αξιολογούμενο
Έως 28/5/2014
Σύνταξη της εισήγησης από τον εισηγητή
Έως 30/6/2014
Σύνταξη των εκθέσεων αξιολόγησης από τον αξιολογητή

Πρόκειται για ένα νομοθετικό έκτρωμα που ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους προϊσταμένους διεύθυνσης να  αξιολογούν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ως ανεπαρκείς ένα 15% των εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα νομοθετικό έκτρωμα που τα αποτελέσματα της εφαρμογής του θα αξιοποιηθούν τον αμέσως επόμενο χρόνο για την επιβολή  του νέου μισθολογίου που ετοιμάζουν για το Δημόσιο (όπου φέρνουν στην πράξη τον «ατομικό μισθό» στο Δημόσιο Τομέα).  Είναι ξεκάθαρη η  δήλωση του Κ. Μητσοτάκη «Οι απολαβές κάθε υπαλλήλου πρέπει να είναι ανάλογες με τα προσόντα του, την απόδοσή του και τη θέση ευθύνης που έχει». (ΕΔΩ)