Σελίδες

DW: Το SPD ξεπερνά τα χριστιανικά κόμματα - Σε άνοδο και η Αριστερά

Ούτε δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σουλτς, οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται της Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU) της Μέρκελ για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa.

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από έξι χρόνια, αλλά σήμερα είναι γεγονός. Σε εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa το SPD προηγείται πλέον κατά μία ποσοστιαία μονάδα των δύο χριστιανικών κομμάτων (CDU / CSU).

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ συγκεντρώνουν το 30% των εκλογικών προτιμήσεων, την ώρα που οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (πλέον) προηγούνται με 31%.
Το κόμμα της Αριστεράς κερδίζει μια μονάδα (10%), αντιθέτως οι Πράσινοι απώλεσαν δύο μονάδες συγκεντρώνοντας μόλις 7%. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP και το δεξιό λαϊκιστικό AfD διατηρούν τα ποσοστά τους με 6% και 12% αντίστοιχα.

Ερωτηθείσα για το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης που φέρνει το κόμμα της να υστερεί του άμεσου ανταγωνιστή στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, στο περιθώριο κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο του αδελφού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, απάντησε ότι πάντοτε λάμβανε σοβαρά υπόψη και επιδείκνυε σεβασμό στους σοσιαλδημοκράτες ανταγωνιστές της. «Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του Μάρτιν Σουλτς», σχολίασε η Άγκελα Μέρκελ.

Ο παράγοντας «Σουλτς»
 
Δημοσκόπηση της Infratest Dimap εμφάνισε τον Μάρτιν Σουλτς να προηγείται αισθητά της Άγκελα Μέρκελ
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου για το αξίωμα του καγκελαρίου τα ποσοστά του SPD στις δημοσκοπήσεις σημειώνουν αισθητή αύξηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται για πρώτη φορά στην ιστορία των δημοσκοπήσεων που διενεργεί το Ινστιτούτου Insa. Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές ξεκίνησαν μόλις το 2012. Γεγονός είναι ότι και σε δημοσκοπήσεις άλλων ινστιτούτων πρέπει να κοιτάξει κανείς αρκετά πίσω για να εντοπίσει το τελευταίο δημοσκοπικό προβάδισμα του SPD. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Allensbach είχε καταγράψει το τελευταίο σοσιαλδημοκρατικό προβάδισμα τον Αύγουστο του 2010, όπου και πάλι προηγείτο με 32% κατά μία ποσοστιαία μονάδα των CDU / CSU.

Εκτός από την αξιοσημείωτη άνοδο των ποσοστών του SPD ο Μάρτιν Σουλτς κατόρθωσε να ξεπεράσει την καγκελάριο Μέρκελ στις προτιμήσεις των εκλογέων που απάντησαν στο υποθετικό ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν, εάν μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον/την καγκελάριο. Στη δημοσκόπηση Deutschlandtrend της Infratest Dimap, που διενεργήθηκε κατ' εντολή του βραδινού ειδησεογραφικού μαγκαζίνου Tagesthemen του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD και της εφημερίδας Welt, ο Μάρτιν Σουλτς συγκέντρωσε την προηγούμενη εβδομάδα 50% έναντι μόλις 34% της Άγκελα Μέρκελ.

Welt.de / Άρης Καλτιριμτζής