Σελίδες

Διαμαρτυρία δημοτών στα Βριλήσσια για την αδειοδότηση βιοτεχνίας-ψητοπωλείου

vrilissia.eu

Για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Ζητούν την απαγόρευση εγκατάστασης και εκμετάλλευσης ψησταριάς και την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα αποτρέψουν την περαιτέρω επιβάρυνση της πλέον επιβαρυμένης περιοχής του Δήμου μας.


ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ 
1. Τον Δήμαρχο Βριλησσίων 
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Βριλησσίων 
3. Την Επιτροπή  Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βριλησσίων. Βριλήσσια 3-2-2014.

Σε συνέχεια προφορικής μας παραστάσεως, δια του πληρεξουσίου Δικηγόρου μας, ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου τον Ιούλιο παρελθόντος έτους, επανερχόμαστε, ως ένοικοι της πολυκατοικίας επί της Λ. Πεντέλης 69 και περιοίκοι, για το θέμα της αδειοδότησης βιοτεχνίας-ψητοπολείου σε μίσθιο στην άνω διεύθυνση, προκειμένου να εκφράσουμε την έντονη ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ μας και την ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΑΣ στην επιχειρούμενη (περαιτέρω) υποβάθμιση της περιοχής, των κατοικιών και της ζωής μας.

Σαφώς γνωρίζετε, ότι η περιοχή αυτή (δυτική περιοχή του Δήμου μας) είναι επιβαρυμένη, από την οχληρή και ρυπογόνο κυκλοφορία και εν γένει κίνηση της Λεωφόρου Πεντέλης, αλλά και την χρήση ως παραδρόμων των παραλλήλων και καθέτων αυτής - ιδίως των οδών Πατρόκλου, Διομήδους, Τροίας - προς εκτόνωση αυτής (κυκλοφορίας) με σημαντικότατη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ρύπανση καυσαερίων και ηχορύπανση.

Επιπροσθέτως, στην περιοχή αυτή που ορίζεται από το ύψος της Σισμανογλείου έως την Κισσάβου, εκατέρωθεν της Λ. Πεντέλης, λειτουργούν πλήθος καταστημάτων υγιεινομικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα ψητοπωλεία, που ρυπαίνουν με υπολείμματα καύσης την περιοχή και δημιουργούν, αφ’ ενός έντονες οσμές, αλλά και προβλήματα δύσπνοιας στους κατοίκους και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων εκ των δηλητηριωδών αναθυμίασεων.

Πέραν τούτου, η οχληρή κατάσταση επιτείνεται από τον θόρυβο των πάσης φύσεων μηχανημάτων, απορρηφητήρων κ.λ.π., που λειτουργούν σχεδόν επί 24ώρου βάσεως, ως επίσης και την παρουσία των θαμώνων σε ώρες κοινής ησυχίας.

Η κατάσταση αυτή δεν πάει παραπέρα. Η αδειοδότηση ενός επιπλέον εργαστηρίου –ψητοπωλείου , όπως του εν λόγω στην περιοχή, θα δημιουργήσει εξαιρετικά προβλήματα και αντιδράσεις. Ως προς το συγκεκριμένο, πρόκειται για μικρό χώρο μεταξύ τριών πολυκατοικιών στο μέσο των ακαλύπτων χώρων τους (κήπων), το οποίο δεν λετουργούσε ποτέ στο παρελθόν ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, μέρος αυτού του χώρου που πρόκειται να στεγάσει την εν λόγω επιχείρηση, αποτελούσε χώρο στάθμευσης, που μετατράπηκε εκ των υστέρων σε χώρο κύριας χρήσης.

Επιπλέον παρά την αντίθεση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας και την άρνησή τους να δεχθούν την μετατροπή του καταστήματος σε υγιειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και την ρητή απαγόρευση του Κανονισμού της Πολυκατοικίας σε στέγαση επιχείρησης που παράγει αυξημένες - οχλούσες αναθυμιάσεις και θορύβους, τοποθετήθηκε (μένει να ελεγχθεί η νομιμότητα για την οποία ρητώς επιφυλασσόμαστε) πολύμετρη καμινάδα, εξαιρετικά μεγάλης διατομής, σε σχέση με την επιφάνεια του οικήματος, αλλά και των συνηθισμένων σε μαγαζιά του είδους, στην οποία απολήγουν τρεις (3)  στον αριθμό, καπναγωγοί, εξίσου τεραστίων διαστάσεων (διατομής), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να λειτουργήσει, βιοτεχνία παρασκευής φαγητού και όχι απλό ψητοπωλείο.

Αυτή η τεραστίων διαστάσεων καμινάδα, έχει τοποθετηθεί έμπροσθεν των βεραντών των οριζοντίων ιδιοκτησιών μας, εξωτερικά και σε τρόπο που να εμποδίζει την χρήση τους. Είναι δε τόσο εμφανής και κακαίσθητη, στηριζόμενη σε σιδερένιο πύργο, που αλλοιώνει την όψη όχι μόνο της πολυκατοικίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, διαταράσσοντας και μεταμορφώνοντας το τοπίο από αστικό,σε βιομηχανικό.

Τέλος, στη βάση της εν λόγω καπνοδόχου, έχει τοποθετηθεί ισχυρός απορροφητήρας, το μοτέρ του οποίου, σε περίκλειστο, εν προκειμένω, χώρο, εγγυάται την ηχορύπναση ολοκλήρων πολεοδομικών τετραγώνων πέριξ αυτού.

Εκ των ανωτέρω, περιληπτικώς, αναφερομένων - και για τα οποία είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινήσεις- καθίσταται σαφές, ότι η αδειοδότηση και λειτουργία του εν λόγω εργαστηρίου, όχι μόνο καθίσταται επαχθής αλλά και επιβλαβής για την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής μας ως δημοτών του Δήμου Βριλησσίων, απαξιώνει την περιουσία μας και μας οδηγεί στην απόγνωση, ή και την εγκατάλειψη της περιοχής.

Σαφώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι στις προθέσεις της δημοτικής αρχής. Ως εκ τούτου ΖΗΤΑΜΕ την ενεργοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων σας ως μόνος αρμόδιος φορέας, μεταξύ άλλων, και για την προστασία του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής για την απαγόρευση εγκατάστασης μίας επιπλέον τόσο οχληρής εκμετάλλευσης, άλλως για την λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα αποτρέψουν την – έστω και κατ’ ελάχιστον – επιβάρυνση της πλέον επιβαρυμένης περιοχής του Δήμου μας, μέσω της εκπόνησης σχετικών μετρήσεων και μελετών πριν την αδειοδότηση και την επιβολή (στην απευκταία περίπτωση της αδειοδότησης) αυστηρών όρων και περιορισμών λειτουργίας, δεδομένου ότι η εν λόγω περίπτωση, δεν είναι συνηθισμένη και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια λόγω των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων.

Ευελπιστούμε, ότι η ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ μας θα βρει ανταπόκριση και δεν θα εξαναγκαστούμε να μετέλθουμε αγωνιστικά μέσα.

vrilissia.eu