Σελίδες

Η εθνικιστική-φασιστική υστερία απειλεί την εκπαίδευση

Του κ. Γιώργου Χριστόπουλου - Εκπροσώπου Τύπου της ΟΙΕΛΕ

Ως εκπαιδευτικός πολλές φορές ευχαριστούσα την τύχη μου που εργαζόμουν στην Ελλάδα - με όλα της τα προβλήματα και τις συντηρητικές  αγκυλώσεις της - και δεν ζούσα σε καμιά ισλαμική θεοκρατία, ή σε κάποιο ολοκληρωτικό καθεστώς, όπου δάσκαλοι διώκονται και συχνά εκτελούνται, επειδή διδάσκουν την αλήθεια, με όποιο τρόπο την αντιλαμβάνονται, αψηφώντας τις απαγορεύσεις και τις απειλές της επίσημης εξουσίας. (Ακόμη και στην "Land of the Free", τις Η.Π.Α., έχουν απολυθεί εκπαιδευτικοί ή έχουν διωχθεί ακόμη και δικαστικά σε πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους, ή όπου είναι ισχυρό το φασιστικό Tea Party, επειδή δίδαξαν τη δαρβινική θεωρία κι όχι μόνο τη βιβλική θέση της Δημιουργίας). Σαν δάσκαλος δίδαξα Ρίτσο και Ελύτη, Καβάφη και Καρυωτάκη, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Παλαμά, Λουντέμη και Διδώ Σωτηρίου χωρίς να βρεθεί κάποιος να με επιπλήξει ή να με απειλήσει γι' αυτό.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση έχει ενισχύσει τη νεοναζιστική προπαγάνδα. Είναι αλήθεια ότι ο εκφασισμός αποτελεί κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία. Είναι αλήθεια ότι οι μαυροντυμένοι τραμπούκοι και τρομοκράτες αποτελούν θλιβερή εικόνα για την Ελλάδα του 2013. Δεν φανταζόμουν, όμως, ποτέ ότι θα φτάσει διευθύντρια σχολείου, διορισμένη από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας, να απαγορεύσει τη διδασκαλία του "Κεμάλ" του Μάνου Χατζιδάκι σε δασκάλα, επειδή αποτελεί "ισλαμική και αντεθνική προπαγάνδα".

Νομίζω ότι αυτό το περιστατικό αποδεικνύει σε πόσο κρίσιμη καμπή έχουν φτάσει τα πράγματα. Η ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης για την ακροδεξιά στροφή στην κοινωνία και για τη δημιουργία φασιστικών θυλάκων στην εκπαίδευση είναι τεράστια. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι φορέας ακραίων εθνικιστικών αντιλήψεων και η προκλητική ανοχή που ο ίδιος και το κόμμα του δείχνουν στη Χ.Α. αποθρασύνουν τους νεοναζί. Θεωρώ πως η συγκεκριμένη διευθύντρια πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαθεσιμότητα. Ή μήπως η πολιτεία αρκείται στο να θέτει σε αργία εκπαιδευτικούς, επειδή διαδηλώνουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική;

Γιώργος Χριστόπουλος,
Εκπρόσωπος Τύπου ΟΙΕΛΕ