Σελίδες

Ο "Κωστέας-Γείτονας" ετοιμάζει ιδιωτική Παιδαγωγική Σχολή που θα παρέχει τίτλους ισότιμους των Πανεπιστημίων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 

ΜΕ ΙΣΟΤΙΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ
ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 

Ο ενδόμυχος φόβος της ελληνικής κοινωνίας για εκποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και είσοδο από την πίσω πόρτα ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που σταδιακά θα αντικαταστήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αφήνοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών – ιδιαίτερα από μη προνομιούχες τάξεις – χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά. Η προκλητική πολιτική των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας της τελευταίας τριετίας έχει αποθρασύνει το λόμπι επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παιδείας και ετοιμάζονται για πλιάτσικο άνευ προηγούμενου με λάφυρο αυτή τη φορά την ανώτατη εκπαίδευση. Παραβιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο ιδιώτες έχουν στήσει παράνομα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε πρώτη φάση καθηγητικών σχολών που θα λειτουργούν παράλληλα με τα ελληνικά και θα επιχειρήσουν να χορηγήσουν ισότιμους τίτλους σπουδών ως προς τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και τα επαγγελματικά δικαιώματα.

ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ: «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» ΜΕ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΣΤΑ ΜΜΕ

Το χορό της ανομίας έχει ξεκινήσει ο Χρίστος Γείτονας, ιδιοκτήτης των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα».
 
Εδώ και αρκετές εβδομάδες σε εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας και σε ηλεκτρονικές ενημερωτικές σελίδες εμφανίζεται διαφήμιση του εν λόγω εκπαιδευτηρίου για την εφαρμογή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, από τον Οκτώβριο του 2012 «καινοτόμου και πρωτοποριακού προγράμματος» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Dundee της Σκωτίας που θα χορηγεί, μετά από σπουδές 4 ετών, πτυχίο Παιδαγωγικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα έχει αναλάβει η «Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» στην οποία εμφανίζεται ως διευθύντρια η Ζωή Γείτονα και ως υπεύθυνος επικοινωνίας ο Χρίστος Γείτονας, ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων «Κωστέα-Γείτονα.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μετά από επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ και Γραμματέα Εκπαίδευσης της ΓΣΕΕ, Μ. Κουρουτού, τον ΕΟΠΠΕΠ (τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων) για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρεία πληροί της νόμιμες προϋποθέσεις για τη λειτουργία ΚΕ.Μ.Ε (Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), υπήρξε άμεση απάντηση του προέδρου του Οργανισμού, κ. Κωνσταντίνου Καλτσά, ο οποίος με επιστολή του (ΑΠ 14379/10-7-2012 - συνημμένο) ανάφερε σαφώς πως δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας άδεια ίδρυσης ΚΕ.Μ.Ε για το συγκεκριμένο σχολείο ή για την εταιρεία και ως εκ τούτου δεν έχει καν ελεγχθεί η πληρότητα του φακέλου. 

Επιπλέον, όπως ορίζει ο ν. 3696/2008, σύμπραξη με εκπαιδευτικό ίδρυμα της αλλοδαπής (που επιχειρεί η εν λόγω εταιρεία με το συγκεκριμένο βρετανικό πανεπιστήμιο) είτε για πιστοποίηση (validation) είτε για δικαιόχρηση (franchising) δεν είναι δυνατή, εάν δεν έχει χορηγηθεί στο Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης άδεια ίδρυσης και λειτουργίας Κολλεγίου. Κατά συνέπεια, καταλήγει η επιστολή του προέδρου του ΕΟΠΠΕΠ, ούτε τα εκπαιδευτήρια «Κωστέα-Γείτονα» έχουν δικαίωμα να παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού από τη στιγμή που δεν κατέχουν άδεια ως ΚΕ.Μ.Ε ούτε η «Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησής της.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ», Ή ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ;

Η θρασύτατη αυτή υπόθεση αποδεικνύει περίτρανα την απόλυτη περιφρόνηση των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης προς τους νόμους και τους θεσμούς του ελληνικού κράτους. Η πρακτική της ασυδοσίας τροφοδοτείται από την ανοχή που επέδειξε τα τελευταία χρόνια στην εκτεταμένη ανομία των δυνάμεων της αγοράς η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα η πρώην Υφυπουργός και αρμόδια για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, η οποία υπήρξε ισχυρή πολιτική σύμμαχος του συγκεκριμένου λόμπι των επιχειρηματιών, επιφανές στέλεχος του οποίου είναι ο κ. Γείτονας, συμμετέχοντας μάλιστα ενεργά σε εκδηλώσεις με τις οποίες το λόμπι ζητούσε μέχρι και …κρατική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις του! 

Διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός στελεχών πολιτικών κομμάτων έχουν αναφανδόν ταχθεί υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Τελικά, τι επιδιώκει η κυρίαρχη πολιτική τάξη της χώρας; Την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, για την οποία δήθεν κόπτεται, ή την είσοδο στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης αχαλίνωτων δυνάμεων της αγοράς με αδιαφανείς μεθόδους και ύποπτες σκοπιμότητες;

ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια του συγκεκριμένου σχολάρχη, ο οποίος διαφημίζει σε πανελλαδική εμβέλεια τη λειτουργία ενός ανέλεγκτου από την Πολιτεία και χωρίς άδεια εκπαιδευτικού οργανισμού σε συνεργασία, μάλιστα, με ίδρυμα του εξωτερικού, έχοντας ήδη ξεκινήσει τις εγγραφές, τον φέρνει αντιμέτωπο με βαρύτατες αστικές και ποινικές ευθύνες, διότι:
• Καταχωρώντας διαφήμιση για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό που δεν έχει καν νόμιμη άδεια λειτουργίας παραβιάζει το νόμο περί προστασίας καταναλωτή.
• Λαμβάνοντας χρήματα από γονείς και σπουδαστές για εγγραφή σε ένα ΚΕΜΕ που δεν έχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας είναι υπόλογος για το σοβαρότατο αδίκημα της απάτης.

ΚΙ ΟΜΩΣ! ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ “PROJECT”
Μήπως ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών; Στο διδακτικό προσωπικό του παράνομου αυτού Κέντρου Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης συμμετέχουν εν ενεργεία δημόσιοι λειτουργοί, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΤΔΕ), Δημήτρης Ματθαίου ως “Athens Programme Director”, όπως αναφέρεται στη διαφήμιση, και ο Ιωάννης Υφαντόπουλος, επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης). Θεωρούμε πως είναι επιτακτικό να ελεγχθεί άμεσα, εάν επιτρέπεται εν ενεργεία καθηγητές δημόσιου πανεπιστήμιου να εμφανίζονται επίσημα, όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα της εταιρείας (link: http://www.haed.edu.gr/el/faculty-and-research), ότι συμμετέχουν σε οιονεί πανεπιστήμιο του ιδιωτικού τομέα που δεν έχει καν άδεια λειτουργίας.
ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Η απειλή για το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης με αχαλίνωτους επιχειρηματίες να εφορμούν στο φιλέτο της εκπαίδευσης με σκοπό να «κατασκευάζουν» πτυχία επί πληρωμή που θα έχουν την ίδια αξία και ισχύ με τα αντίστοιχα των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ και που θα δίνουν στους αποφοίτους τους ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα και τη δυνατότητα συμμετοχής στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ είναι μεγάλη. Η συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου και η εισβολή, από την πίσω πόρτα, ιδιωτικών πανεπιστημίων στημένων με παράνομες μεθόδους από ασύδοτους ιδιώτες γεννά το μεγάλο κίνδυνο η ανώτατη εκπαίδευση με τα συνεπακόλουθα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά οφέλη να γίνει προνόμιο μιας μειοψηφίας, των γόνων της πολιτικής και οικονομικής ελίτ του τόπου. Η περιθωριοποίηση των παιδιών από τα δημόσια σχολεία και τις πιο αδύναμες οικονομικές τάξεις από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα διευρύνει τις οξυμένες κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες με τεράστια επίπτωση στην κοινωνική αρμονία και συνοχή, καθώς η νεοφιλελεύθερη στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του κρατικού πανεπιστημίου και την αντικατάστασή του από ιδιωτικά ιδρύματα. Το πτυχίο θα μετατραπεί από δημόσιο αγαθό σε προϊόν προς πώληση.
Η ΟΙΕΛΕ ενημέρωσε τις εκπαιδευτικές αρχές (Υπουργό, Υφυπουργό Παιδείας), τα κόμματα και τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας για το πρωτοφανές αυτό εκπαιδευτικό σκάνδαλο. Στόχος είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ευαισθητοποίηση του πολιτικού και του εκπαιδευτικού κόσμουσε ακραία φαινόμενα εκποίησης του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης.



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                            ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ