Σελίδες

Νίκος Κομπότης: "Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε"

του Νίκου Κομπότη

Το γενικό πολεοδομικό σχέδιο μιας πόλης (ΓΠΣ) είναι το Σύνταγμά της. Είναι το όραμα της, για το πώς θέλει να είναι μετα από 50 τουλάχιστον χρόνια. Ετσι όλες οι επεμβάσεις μικρές και μεγάλες, που θα γίνονται μετά την έγκρισή του, να εντάσσονται σε αυτό το όραμα.
Επομένως οι προτάσεις που γίνονται για το ΓΠΣ δεν γίνονται για να υλοποιηθούν άμεσα. Γίνονται για να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου. Πχ Η αττική οδός, ως «λεωφόρος ΝΑΤΟ» είχε προβλεφθεί το 1953. Η περιοχή της χάραξης της κρατήθηκε εκτός σχεδίου και υλοποιήθηκε (με τον τρόπο που υλοποιήθηκε) 50 χρόνια μετά. Ετσι ένα ΓΠΣ μιας πόλης ή θα είναι οραματικό ή δεν θα υφίσταται ως τέτοιο.

Ο «σύλλογος προστασίας της Ρεματιάς και του περιβάλλοντος», ενεργώντας σύμφωνα με το καταστατικό του και παρα τα πολλά εμπόδια που βρήκε στην διαδρομή του, ανακοίνωσε τις  προτάσεις του για την αναθεώρηση του ΓΠΣ της πόλης μας. Από ότι γνωρίζω, είναι ο μοναδικός μαζικός φορέας, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, που ανταποκρίθηκε και κατέθεσε τις προτάσεις του γραπτώς. Τις κοινοποίησε στους πολίτες και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας, ως υλικά ενός ανοικτού διαλόγου. Είναι λυπηρό που πριν στεγνώσει το μελάνι ενεργοποιήθηκε η κοντόφθαλμη γραφειοκρατία και έσπευσε να τις απαξιώσει κρατώντας κομπιουτεράκι. 

Ηταν αναμενόμενο να γίνει αυτό από άτομα που δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους, που δεν μπορούν να ονειρευτούν. Από άτομα, που όταν τους δείχνεις το φεγγάρι, κοιτάζουν το δάχτυλο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης μας, το οποίο συνεχώς θα διογκώνεται, είναι η σταυροειδής διαμπερή κυκλοφορία, που λόγω της θέσης της δεν μπορεί να την αποφύγει. 

Η λύση είναι αυτήν την κυκλοφορία να την στείλεις κάτω από την πόλη με την υπογειοποιηση της Παπανικολη-Παλαιολογου και της Ανδρέα Παπανδρέου, μετατρέποντας τους δρόμους αυτούς σε άλση –πεζόδρομους –πάρκα. Ετσι ενοποιείται το κάτω Χαλάνδρι με το κέντρο της πόλης και φεύγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο της.

Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε μια πόλη σύμφωνα με τις προτάσεις του συλλόγου «της Ρεματιας».