Σελίδες

ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: Βραδιά του Ερευνητή, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Βραδιά του Ερευνητή  –  μια γιορτή για την Επιστήμη και την Έρευνα  – σε εκατοντάδες πόλεις στην Ευρώπη
Γίνε κι εσύ ερευνητής! - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 18.00–24.00 

H Βραδιά του Ερευνητή,  η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, κλείνει φέτος τα 11 της χρόνια.
Σε ρόλο συντονιστή και με σύνθημα «Γίνε κι εσύ ερευνητής», το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, ενώνει τις δυνάμεις του με πλειάδα ερευνητικών φορέων και οργανισμών  (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΚΑΠΕ, British Council, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, κ.ά.) για τη διοργάνωση μιας πολυδιάστατης και συναρπαστικής Βραδιάς Ερευνητή, που αναμένεται να κρατήσει για άλλη μια χρονιά αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών!

Στον καταπράσινο εξωτερικό χώρο του Δημόκριτου, ανάμεσα στα δέντρα, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες, θα έχουν στηθεί πειραματικές επιδείξεις και διαδραστικά παιχνίδια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και φορείς της χώρας για μικρούς και μεγάλους

Μέσα από παρουσιάσεις, πειράματα, συζητήσεις, προβολές, παιχνίδια, ειδικά σχεδιασμένα για το ευρύ κοινό, παιδιά και γονείς έρχονται σε επαφή με τον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, τον τρόπο δουλειάς του και τους χώρους που κινείται.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές του Δημόκριτου θα παρουσιάσουν:
  • Καινοτομικές εφαρμογές ρομποτικής
  • Το τρένο του Χάρι Πότερ : Μια επίδειξη βασισμένη στην  υπεραγωγιμότητα
  • Ζωντανή σύνδεση με το CERN : Γνωρίστε τα μυστήρια του CERN
  • Selfie με κοσμικές ακτίνες !
  • Ένα νέο είδος τηλεσκοπίου : Ψαρεύοντας ..κοσμικά νετρίνα
  • Η επιστήμη της κατάχρησης  ναρκωτικών και του επακόλουθου εθισμού:  Τι προκαλούν τα ναρκωτικά στον εγκέφαλο;
  • Χημεία για μικρά και μεγάλα … παιδιά
  • Υγιής καρδιά, υγιής εγκέφαλος: Η σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και της νόσου του Alzheimer
  • Επιστημονικές καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή μας
  • Καινοτομικά παιχνίδια Πληροφορικής, σε εφαρμογές με υπολογιστές και επιδείξεις
  • Πειραματικές διατάξεις Πυρηνικής Φυσικής για την έρευνα  και εφαρμογές
  • Βιώσιμες τεχνολογίες με τη χρήση νέων υλικών (ευρωπαϊκό πρόγραμμα STIMULATE)
  • Η επιστήμη στην υπηρεσία της αρχαιολογίας : εξερευνήστε αντικείμενα χωρίς να τα αγγίξετε!
  • Μελέτη νέων υλικών σε αδρανείς συνθήκες glove box για φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής απόδοσης
  • «Ελάτε να φτιάξουμε Nylon!». Ένα από τα βασικότερα συνθετικά υλικά με δεκάδες εφαρμογές στην καθημερινότητά μας είναι πραγματικά……τοοοοοοοοσο απλό να φτιαχτεί.
  • «Όσπρια-DNA-κολιέ: πως συνδέονται όλα αυτά;». Αφού απομονώσουμε με απλό τρόπο το γενετικό υλικό, το DNA δηλαδή, από διάφορα όσπρια θα το κάνουμε και μενταγιον!
  • Με DNA origami θέλουμε να φτιάξουμε το μεγαλύτερο «Δέντρο της Ζωής». Θα μας βοηθήσετε;
  • Kαταπράϋνση του πόνου και εθισμός στα ναρκωτικά: Δύο διαφορετικές όψεις στο ίδιο νόμισμα
Επίσης, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να επισκεφθεί:
  • Την Έκθεση Καινοτομίας του ΕΚΕΦΕ «Δ», μία μόνιμη έκθεση με δυναμικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονται πάνω από 100 πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ανανεώνονται με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο.
  • Τα εργαστήρια του Κέντρου και τις μεγάλες ερευνητικές εγκαταστάσεις, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους ερευνητές.
  • Ειδικούς χώρους όπου θα διεξάγονται πειράματα και εφαρμογές από μαθητές πρότυπων και πειραματικών σχολείων
ekefe-event


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Αστεροσκοπείο ΑθηνώνΤο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συμμετέχει στη Βραδιά του Ερευνητή 2016 με πλήθος δράσεων που στοχεύουν να επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό την έρευνα που πραγματοποιείται στα τρία Ινστιτούτα του (Περιβάλλοντος, Αστρονομίας/Διαστήματος και Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).
  • Multimedia προβολές για τις δραστηριότητες του ΕΑΑ
  • Δορυφορική τηλεπισκόπηση  Φυσικών Καταστροφών (BEYOND)
  • Μετεωρολογικές προγνώσεις και όργανα (ομάδα ιστοσελίδας meteo.gr)
  • Παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας στην Ελλάδα
  • Κινητός σταθμός παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα
  • Κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις στη χώρα μας
  • Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με 3D  προβολές, ταξίδια στο Διάστημα  και παρουσίαση των διαστημικών του Προγραμμάτων.
  • Μουσική και αστρονομία
Πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι και φέτος οι δράσεις που θα στοχεύουν στα παιδιά, όπως
Φορητό Πλανητάριο: Μαθήματα Αστρονομίας, ουρανογραφίας, μυθολογία αστερισμών για παιδιά και νέους  μέσα από παρατηρήσεις ουρανού σε φορητό πλανητάριο.
Τα παιδία βρέχει: Τα παιδιά μαθαίνουν με διαδραστικό τρόπο και μέσω multimedia προβολών για τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τον ήλιο, τον κύκλο του νερού, τους κεραυνούς κλπ., και φτιάχνουν με απλά υλικά τα δικά τους μετεωρολογικά όργανα.
Κάνε οικονομία στο μπαμπά:  Μια δράση της ομάδας εξοικονόμησης ενέργειας του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του ΕΑΑ που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού αλλά και έφηβους. Τα παιδία μυούνται μέσω διαδραστικής εφαρμογής και δυνατότητα πολλαπλών επιλογών σε απλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσα στο σπίτι.


Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Κατά τη διάρκεια της Βραδιάς του Ερευνητή θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις από Ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών:

“Το Εργαστήρι του Αλχημιστή”: Διαδραστική αναπαράσταση παρασκευής αλχημιστικών συνταγών

Στο εργαστήρι του αλχημιστή, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να:
α. να γνωρίσουν από κοντά τα όργανα της αλεξανδρινής αλχημείας του 1ου-2ου αιώνα μ.Χ.. μέσα από ανακατασκευές αλχημικών αμβύκων .
β. να συμμετέχουν στην εκτέλεση ιατροχημικών συνταγών της μεταβυζαντινής αλχημείας  (16ος αιώνας μ.Χ.), οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή φαρμακευτικών αφεψημάτων για την καταπολέμηση του πυρετού, πόνων της κοιλίας, κ.ά.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 10-15 ετών.

“Φτιάξε το δικό σου αρχαίο νόμισμα!”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο κατασκευής γύψινων εκμαγείων για παιδιά.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων με γύψο, χρώμα και πλαστελίνη, με τον ίδιο τρόπο που οι ερευνητές – νομισματολόγοι δημιουργούν εκμαγεία για να μελετήσουν τις παραστάσεις και τις επιγραφές ενός νομίσματος.
Με την ολοκλήρωση της δράσης τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το εκμαγείο που δημιούργησαν καθώς και έντυπο υλικό σχετικό με την ιστορία του νομίσματος που αναπαρήγαγαν.
Στόχος του εργαστηρίου, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, είναι να τα μυήσει στο επάγγελμα του ερευνητή και να τους δώσει την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την αρχαία ιστορία με διαδραστικό τρόπο.

“Από τον λίθο στο χαρτί”: Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αποτύπωσης επιγραφών για παιδιά.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν τις τεχνικές αποτύπωσης και ανάγνωσης αρχαίων επιγραφών, χαραγμένων επί λίθου. Τη διαδικασία κατασκευής εκτύπων από χαρτί  θα καθοδηγούν ιστορικοί ερευνητές & αρχαιολόγοι, οι οποίοι θα εξηγούν στο κοινό τη χρήση των εκτύπων για την ανάγνωση των αρχαίων επιγραφών.
Στόχος του εργαστηρίου, που απευθύνεται σε  παιδιά ηλικίας 5-12, είναι να γνωρίσουν και να εξοικειωθούν με τις δραστηριότητες και το ερευνητικό έργο ενός ιστορικού-αρχαιολόγου.


Ερευνητικό Κέντρο »Αθηνά»

Πληροφορική: Μία επιστήμη, πολλές εφαρμογές. Ανακάλυψε, Δημιούργησε, Παίξε, Πειραματίσου!

ΕΚ Αθηνά Για ακόμα μια χρονιά το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” συμμετέχει δυναμικά στις εκδηλώσεις της «Βραδιάς του Ερευνητή» και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια εμπειρία επιστήμης, τεχνολογίας και ψυχαγωγίας.
Με αφετηρία ενδιαφέροντα αποτελέσματα της δουλειάς των Ερευνητών του ΕΚ «Αθηνά», θα διανύσουμε βήμα-βήμα διαδρομές για να ανακαλύψουμε την επιστήμη πίσω από τους υπολογιστές, αλλά και εφαρμογές που υποστηρίζουν ή και καθορίζουν την καθημερινότητα μας και όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι Ερευνητές του ΕΚ “Αθηνά” θα αφήσουν για λίγο τα γραφεία και τις οθόνες τους για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στο επιστημονικό τους έργο μέσα από εργαστήρια, πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις, ομιλίες και παιχνίδια, με τρόπο διασκεδαστικό, δραστικό και εκπαιδευτικό!
Στόχος τους είναι να φέρουν την επιστήμη τους πιο κοντά στην εμπειρία των επισκεπτών, να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη δουλειά τους και να προσφέρουν πολύτιμα ερεθίσματα δίνοντας τη σκυτάλη στους ερευνητές του αύριο.


Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

ΕΛΚΕΘΕΤο ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης διοργανώνει σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στις εξής εκδηλώσεις:
  • Έκθεση υποβρύχιων οχημάτων (Βαθυσκάφοι «Θέτις» και «Σούπερ Αχιλλέας») και επιστημονικών οργάνων
  • Επίδειξη πειραμάτων με χρήση επιτόπιων καταγραφικών οργάνων που μετρούν τη θαλάσσια ραδιενέργεια, αλατότητα, θερμοκρασία και τους σεισμούς σε τεχνητή δεξαμενή
  • Επίδειξη του συστήματος παρακολούθησης των Ελληνικών θαλασσών «Ποσειδών»
  • Διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι επιμόρφωσης μαθητών για τις κύριες απειλές των Ελληνικών θαλασσών
  • Επίδειξη και παιχνίδι τεχνικών αλιείας, αναγνώριση αλιευμάτων και ενημέρωση σε σχέση με τα κύρια προβλήματα που προκύπτουν από την υπεραλίευση
  • Εργαστήριο βένθους με στερεοσκόπια όπου το κοινό θα παρακολουθεί ζωντανούς θαλάσσιους και υδρόβιους οργανισμούς
  • Εικονική περιήγηση στο ωκεανογραφικό σκάφος «ΑΙΓΑΙΟ»
  • Παιχνίδια σε υπολογιστές και σε οθόνες αφής
  • Εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια από το Βιομηχανικού Βιοτεχνικού Εκπαιδευτικού Μουσείου του λιμένα Λαυρίου.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ΙΜΕTo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετέχει στη κεντρική Βραδιά του Ερευνητή  στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με την προβολή της νέας παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.
Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας
Ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενδελεχής επιστημονική έρευνα ετών από τα στελέχη και τους επιστημονικούς συνεργάτες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το «σκηνικό» της νέας διαδραστικής παραγωγής Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 Χρόνια Ιστορίας» που αποτελεί μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Στην βραδυά του Ερευνητή οι θεατές θα απολαύσουν ένα μικρό μέρος της παραγωγής που δημιουργήθηκε ειδικά για το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Οι θεατές καλούνται σε ένα μοναδικό ταξίδι ανακάλυψης. Μια μαγευτική ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους, στην οποία οι επισκέπτες δεν είναι απλοί παρατηρητές, αλλά συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις. Αναπαρίσταται, με πλήρη λεπτομέρεια, το εσωτερικό του ναού, ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός, ο γλυπτός και ψηφιδωτός διάκοσμος και παράλληλα, παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις κατασκευής του μνημείου και σημαντικά ιστορικά, κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία της ζωής του Βυζαντίου.

Επίσης, θα διεξαχθεί εκπαιδευτική δράση με τους μουσειοπαιδαγωγούς του Ιδρύματος για παιδιά (Απευθύνεται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Β’ Γυμνασίου) με θέμα: Βυζάντιο, άνθρωποι και επικοινωνία
Το Βυζάντιο αποτελούσε σημαντικό επικοινωνιακό κόμβο. Η ανάπτυξη του πολιτισμού βασίστηκε σε ένα καλά δομημένο σύστημα επικοινωνίας, ανταλλαγής και κίνησης ανθρώπων. Οι μαθητές, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, έρχονται σε επαφή με τους τρόπους, τις δυνατότητες, αλλά και τους περιορισμούς της επικοινωνίας στον πολυδιάστατο βυζαντινό χώρο.



Οι πολίτες με τις οικογένειες και τα παιδιά τους θα μπορούν να επισκέπτονται το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» στις 30 Σεπτεμβρίου από τις 6:00 μμ έως τα μεσάνυχτα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του «ΕΚΕΦΕ» Δημόκριτου, όπου και θα κάνουν εγγραφή αν επιθυμούν ξενάγηση στα εργαστήρια. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα, δεν χρειάζεται εγγραφή. 

Σας περιμένουμε να εξερευνήσουμε μαζί το μαγικό κόσμο του Ερευνητή και της Επιστήμης!

Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους!