Σελίδες

Πολλά χαμόγελα και λίγες κραυγές για τα παιδιά του πολέμου

Η γλώσσα των παιδιών ενώνει. Με ένα ζεστό χειροκρότημα και φωνάζοντας «καλωσήλθατε», τα Ελληνόπουλα του Ολοήμερου άνοιξαν μια μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχτούν τα 39 προσφυγόπουλα που έφτασαν νωρίς χθες το απόγευμα στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Ξηροκρήνης.

Οι νέοι μαθητές, ηλικίας 7 έως 11 ετών, κατέβηκαν φοβισμένοι από το λεωφορείο που τους μετέφερε από τη δομή φιλοξενίας του Δερβενίου, κρύβοντας κάποιοι τα πρόσωπά τους με τις τσάντες, αλλά τα πρώτα χαμόγελα δεν άργησαν να ζωγραφιστούν στα πρόσωπά τους.

Εκεί ήταν και ο Γιάννης Μπουτάρης, με συνοδεία αντιδημάρχων και συνεργατών, για να τους υποδεχτεί φορτωμένος με τσουρέκια και άλλα αρτοσκευάσματα. «Αυτοί είναι οι νέοι σας συμμαθητές. Είναι παιδιά σαν κι εσάς, που όμως έφυγαν από τον πόλεμο. Να τα αγκαλιάσετε, να κάνετε νέους φίλους, να τα βοηθάτε και να παίζετε μαζί τους στο διάλειμμα», συμβούλεψε τους μαθητές του Ολοήμερου και τους συνόδευσε ο ίδιος στις δύο αίθουσες υποδοχής, για την πρώτη γνωριμία.

Νωρίτερα, έξω από το σχολείο, μια μικρή μερίδα γονέων είχε διατυπώσει ορισμένες επιφυλάξεις και κάποιοι απ’ αυτούς αντέδρασαν, ζητώντας εξηγήσεις από τον διευθυντή του σχολείου, Δημήτρη Γουλή. Ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης τους συνάντησε σε μια αίθουσα του σχολείου και τους έδωσε τις απαραίτητες εξηγήσεις.

«Απαράδεκτοι»
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας: «Βασίζονται σε αντιλήψεις που δεν έχουν βάση, αφού όλα τα παιδιά είναι εμβολιασμένα» είπε και κάλεσε τους γονείς να αναλογιστούν πώς θα ένιωθαν αν βρίσκονταν τα δικά τους παιδιά στη θέση των προσφυγόπουλων. «Σε αυτό το θέμα είμαι απόλυτος και αυστηρός. Είναι απαράδεκτη αυτή η συμπεριφορά», τόνισε.
Την ίδια ώρα, τα 15 μεγαλύτερα παιδιά της δομής Δερβενίου, ηλικίας από 12 έως 16 ετών, περνούσαν την είσοδο του 2ου Γυμνασίου Σταυρούπολης και είχαν την πρώτη τους γνωριμία με το σχολικό περιβάλλον, παρακολουθώντας πειράματα Φυσικής. Ορισμένοι γονείς συναντήθηκαν με τον διευθυντή του σχολείου, Δήμο Μαυράκη, ζητώντας πληροφορίες για την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων.

Αντίθετα, επεισοδιακά χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τα 41 παιδιά της δομής των Λαγκαδικίων, που πήγαν για μάθημα στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης. Περίπου 30 συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν φραστικά στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, Παναγιώτη Ανανιάδη, έκλεισαν με λουκέτο τη μία από τις δύο εισόδους, ενώ αποδοκίμασαν και τους ίδιους τους μαθητές όταν έφτασε το λεωφορείο στη δεύτερη είσοδο. Τα μεγαλύτερα παιδιά πήγαν με τα πόδια στο Γυμνάσιο Κορώνειας, στα Λαγκαδίκια, που απέχει λίγες δεκάδες μέτρα από τη δομή.

Στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στήθηκε μια ζεστή γιορτή για την υποδοχή των 30 παιδιών από τη Συρία στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, με τη σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και συνύπαρξης.

Στα Πετράλωνα
Με καθυστέρηση μίας ώρας έφτασαν τα προσφυγόπουλα στο 81ο Δημοτικό Σχολείο στα Κάτω Πετράλωνα. Εκεί τους υποδέχτηκαν με μια θερμή αγκαλιά και πολλά χαμόγελα η διευθύντρια και οι δάσκαλοι του σχολείου που έμειναν για να τους καλωσορίσουν στο πρώτο τους μάθημα. Μαζί τους περίμεναν και οι περίπου 10 εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι οποίοι καλούνται για τέσσερις ώρες κάθε μέρα να απαλύνουν τον ανείπωτο πόνο που έχουν βιώσει αυτά τα παιδιά μέσα από τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, των αγγλικών, των μαθηματικών, των εικαστικών κ.ά.
Οι περίπου 30 μικροί μαθητές που μεταφέρθηκαν με λεωφορείο από τη δομή του Ελαιώνα μαζί με τους διερμηνείς που τους συνόδευαν, εισέβαλαν τρέχοντας, γεμάτοι ενθουσιασμό στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, τα προσφυγόπουλα στο 81ο Σχολείο θα διπλασιαστούν καθώς αναμένεται να φτάσουν τα 60.

«Θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά των προσφύγων όπως όλα τα παιδιά», υπογραμμίζουν οι δάσκαλοι του σχολείου ενώ περιμένουν την άφιξη των προσφυγόπουλων. «Η μάθηση είναι για όλα τα παιδιά. Δεν υπάρχουν διακρίσεις. Τι σημασία έχει από πού έρχονται; Η κοινωνία μας εδώ είναι ανοιχτή και έχουμε αγκαλιάσει όλο τον κόσμο», δηλώνει μια μητέρα τριών παιδιών. Δίπλα της στέκεται ένας γείτονας που ήρθε εδώ για να καμαρώσει τα προσφυγόπουλα κατά την πρώτη τους μέρα στο σχολείο. «Εδώ έκαναν μάθημα τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου. Ολα τα παιδιά στον κόσμο είναι ίδια. Γιατί να μην έρθουν στο σχολείο; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Στον Βοτανικό
Το κατώφλι του 87ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στην περιοχή του Βοτανικού πέρασαν λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι 25 προσφυγόπουλα που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα.
Τα παιδιά κουβαλώντας τις τσάντες στους ώμους με τα απαραίτητα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με ένα πλατύ χαμόγελο βρέθηκαν στο προαύλιο του σχολείου, γνώρισαν τους εκπαιδευτικούς που θα έχουν την ευθύνη για τη μόρφωσή τους μέχρι το τέλος της χρονιάς, έπαιξαν και είδαν από κοντά τις αίθουσες στις οποίες θα κάνουν μάθημα.

Οπως έγινε γνωστό, στο σχολείο θα φοιτήσουν συνολικά 60 προσφυγόπουλα τα οποία θα χωριστούν σε τρεις τάξεις των 20 παιδιών. Χθες, πρώτη ημέρα έναρξης του σχολικού έτους, έφτασαν τα πρώτα 25 παιδιά που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα, τα οποία τα υποδέχθηκαν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν ειδικά για την εκπαίδευση των προσφύγων.

Τα προσφυγόπουλα κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα κάνουν μαθήματα ελληνικής γλωσσάς, μίας δεύτερης γλώσσας που θα επιλέξουν, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνικά και γυμναστική.
Στο σχολείο φοιτούν ήδη 206 παιδιά μεταναστών τα οποία προέρχονται από χώρες, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Κίνα κ.ά.
66ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ
 
Διαπληκτισμοί και καλωσορίσματα μετά... μουσικής
Παιδιά ετοιμάζονται για την πρώτη μέρα στο 72ο Δημοτικό στο Θησείο
Παιδιά ετοιμάζονται για την πρώτη μέρα στο 72ο Δημοτικό στο Θησείο
Δύο διαφορετικοί κόσμοι «συγκρούστηκαν» χθες στο 66ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών το οποίο υποδέχθηκε 31 προσφυγόπουλα. Ελάχιστοι γονείς είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του σχολείου διαμαρτυρόμενοι για θέματα που αφορούσαν στην υγιεινή των προσφυγόπουλων και επιχείρησαν να κρατήσουν κλειστή την είσοδο του σχολείου. Την ίδια στιγμή, ακτιβιστές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας και ένας αναπληρωτής δάσκαλος μουσικής παίζοντας ακορντεόν υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα, απομονώνοντας τις ακραίες και μειοψηφικές φωνές.

Οι γονείς φώναζαν «δεν κλείνουμε το σχολείο, αλλά θέλουμε να ενημερωθούμε για θέματα υγιεινής». Ακολούθησαν διαπληκτισμοί με ακτιβιστές που είχαν έρθει για να βοηθήσουν στα πρώτα σχολικά βήματα των προσφυγόπουλων.

«Ο,τι προβλέπεται»
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ιωάννης Παντής, που βρέθηκε στο σχολείο, έκανε σαφές ότι θα γίνει ό,τι προβλέπει το υπουργείο Παιδείας προσθέτοντας ότι δεν θα ξεκινήσει κανένα παιδί τα μαθήματα εάν δεν έχει εμβολιαστεί. «Δεν θα γίνετε και γιατροί», είπε φανερά ενοχλημένος απευθυνόμενους στους λιγοστούς γονείς που διαμαρτύρονταν για την άφιξη των προσφυγόπουλων. «Υπάρχουν τρία υπουργεία που έχουν κάνει τη σχετική προεργασία. Δεν θα μπει κανείς στις τάξεις εάν δεν είναι στο πρόγραμμα εμβολιασμού του υπουργείου Παιδείας», πρόσθεσε ο κ. Παντής.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, ένας εκπαιδευτικός μουσικής κάλυψε τις κραυγές των γονιών παίζοντας μουσική προκειμένου μαζί με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς να καλωσορίσουν τα 31 προσφυγόπουλα.
Μετά την ενημέρωση του κ. Παντή, τα πνεύματα ηρέμησαν, τα παιδιά μπήκαν στο σχολείο προκειμένου να γνωρίσουν τους δασκάλους τους και να ξεναγηθούν στις τάξεις όπου θα βρίσκονται τουλάχιστον μέχρι το τέλος της χρονιάς καθημερινά από τις 2 έως τις 6 το απόγευμα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ, ΧΡΥΣΑ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΡΡΗΣ, ΘΑΛΕΙΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ