Σελίδες

Ανοίγοντας το δρόμο για τις γυναίκες πρόσφυγες

O Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Χρήστος Καπάταης, επισκέφτηκε την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, μαζί με την Αντιπερειφερειάρχη Διοίκησης Περιφέρειας Αττικής, Ελισάβετ Τασούλη, καθώς και την εκπρόσωπο από τις αλληλέγγυες γυναίκες του Ελληνικού, Αγγελική Βισβίκη.

Η συνάντηση, που έλαβε χώρα στα γραφεία της Γ.Γ.Ι.Φ, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από καθέναν από τους παραπάνω φορείς για τη βελτίωση της διαμονής και της διαβίωσης των γυναικών προσφύγων στη χώρα μας.

Έπειτα από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή προτάσεων, αποφασίστηκε η συνεργασία της Γ.Γ.Ι.Φ με την Περιφέρεια Αττικής και συγκεκριμένα με την Περιφερειακή Ενότητα Νότιας Αθήνας.

Κοινός σκοπός μας είναι η διοργάνωση επίσκεψης των γυναικών προσφύγων, που διαμένουν στα τρία camp φιλοξενίας του Ελληνικού, στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι γυναίκες πρόσφυγες βιώνουν τη δυσκολία της προσφυγιάς, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να αντιμετωπίσουν και ένα πλήθος προβλημάτων, που σχετίζονται με την έμφυλη διάκριση. Παράλληλα, βρίσκονται διαρκώς σε μια αναμέτρηση με μια καθημερινότητα χωρίς εναλλαγή. Κατά συνέπεια, η γνωριμία τους με τον τόπο που τις φιλοξενεί και την ιστορία του, θεωρήσαμε ότι αναμένεται να δώσει στις γυναίκες πρόσφυγες μια πνοή πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι πιλοτική, με σκοπό όχι μόνο να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα, αλλά να εμπλουτιστεί και να επεκταθεί και σε άλλα camp φιλοξενίας προσφύγων.

Κόντρα στη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το σεξισμό, η Γ.Γ.Ι.Φ και η Περιφέρεια Αττικής απαντούν αλληλέγγυα, σπάζοντας τα δεσμά που θέλουν τις γυναίκες πρόσφυγες απομακρυσμένες από τις κοιτίδες πολιτισμού, στις οποίες διαμένουν.