Σελίδες

«Όχι» σε κυβέρνηση Ραχόι λένε Σοσιαλιστές και Ciudadanos

Δεν θα στηρίξουν κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δήλωσαν σήμερα Σοσιαλιστές και Ciudadanos, μετά τις δεύτερες χθεσινές εκλογές από τις οποίες βγήκε ενισχυμένο το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, αλλά και πάλι χωρίς αυτοδυναμία.

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι στις χθεσινές εκλογές μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), δεν θα στηρίξουν την επανεκλογή του εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Αντόνιο Ερνάντο. «Δεν θα στηρίξουμε τον Ραχόι για την πρωθυπουργία ούτε με τη θετική μας ψήφο ούτε με την αποχή», δήλωσε ο Ερνάντο.

Οι Σοσιαλιστές θα μπορούσαν να επιτρέψουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας του PP απέχοντας στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Ραχόι.

Την πρόθεσή του να μη στηρίξει μια κυβέρνηση του Ραχόι εξέφρασε και ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, ο οποίος δήλωσε πως το κόμμα του «δεν θα στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, χωρίς όμως να αποκλειεί τον διάλογο με το Λαϊκό Κόμμα.

Από την πλευρά του ο Μαριάνο Ραχόι δεν απέκλεισε κανένα σενάριο κυβέρνησης και ζήτησε από τα υπόλοιπα κόμματα να αναλάβουν την πολιτική τους ευθύνη, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε τρίτες εκλογές.
 
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος θα ξεκινήσει τον γύρο των επαφών του με όλα τα κόμματα μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου, με το βλέμμα στραμμένο στην ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017. Σύμφωνα με τον Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα έχει την υποχρέωση να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.