Σελίδες

Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής για το θερινό σινεμά

Mύρισε καλοκαίρι…
Μία ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της…
Σε λίγες μέρες θα ακουστεί το τελευταίο κουδούνι και τα σχολεία θα κλείσουν.
Και όπως κάθε καλοκαίρι, τα θερινά σινεμά θα ανθίσουν στις γειτονιές έτοιμα να υποδεχθούν τον κόσμο που θα τα επισκεφτεί.
Στην πόλη μας το θερινό σινεμά αποτελεί πια παράδοση.
Κι επειδή κάποιοι επιμένουν να ζητάνε την επιστροφή της λειτουργίας του στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου, είτε μέσω δηλώσεων, είτε μέσω αναρτήσεων σε τοπική ιστοσελίδα, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε τις πάγιες θέσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, οι οποίες είναι σταθερές διότι απορρέουν από τις βασικές αρχές του γονεικού κινήματος κι ως εκ τούτου δεν αλλάζουν με την αλλαγή προσώπων στο ΔΣ της.

- Βασική αρχή της Ένωσης είναι η υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και του Δημόσιου Σχολείου. Γι’ αυτό ουδέποτε συναίνεσε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα δημόσια σχολεία και διεκδικεί την άμεση κάλυψη των αναγκών των σχολείων (λειτουργικών, επισκευών και όποιων άλλων) μέσω του κρατικού ή/και δημοτικού προϋπολογισμού.
- Οι θέσεις-απόψεις της Ένωσης συζητούνται τόσο σε Γενικές Συνελεύσεις όσο και σε συσκέψεις των Συλλόγων Γονέων και διαμορφώνονται-συνθέτονται σε πλαίσιο απολύτως δημοκρατικό. Η συμμετοχή δε, είναι ΠΑΝΤΑ υψηλότατη, τέτοια που σπανίζει σε φορείς ή/και όργανα διοίκησης. Το πλαίσιο διεκδικήσεων αλλά και η τακτική για την επίτευξη αυτών των διεκδικήσεων αποφασίζονται κατόπιν ουσιαστικού διαλόγου και τυγχάνουν της αποδοχής των γονέων-αντιπροσώπων στις συνεδριάσεις της.
Η Ένωση Γονέων προσπαθεί εκτός από τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της να καταθέτει και συγκεκριμένες προτάσεις διαχείρισης των άμεσων προβλημάτων, με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και του Δημόσιου Σχολείου. Οι προτάσεις της κατατίθενται για να μπορεί η εκάστοτε «Διοίκηση», αν θέλει, να τις αξιοποιεί και να επιλύει προβλήματα.
Οι σχέσεις της Ένωσης με τα μέλη της, τους 25 Συλλόγους γονέων όλων των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας της πόλης μας, είναι άρρηκτα δεμένες και δεν μπορούν να διαρραγούν για έναν απλούστατο λόγο. Έχουν «σάρκα» τα κοινά προβλήματα και «αίμα» την πολυφωνία και την ποικιλία απόψεων και θέσεων. Μ’ αυτή τη «σάρκα» και αυτό το «αίμα» λειτουργεί η Ένωση. 
Αυτές είναι βασικές αρχές, τις οποίες η Ένωση υπηρετεί με συνέχεια και συνέπεια τα τελευταία 25 χρόνια, όσα δηλαδή και τα χρόνια δραστηριοποίησής της.
Βάσει των ανωτέρω και αναφορικά με το Θερινό Σινεμά «Θανάσης Βέγγος», θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων ήταν, είναι και θα είναι αντίθετο στη λειτουργία του, μέσα σε σχολικό χώρο, αφενός διότι η λειτουργία του γίνεται τα τελευταία χρόνια από ιδιώτη και αφετέρου διότι προκαλούνται πολλές φθορές στο σχολείο από τη λειτουργία του. Η Ένωση λοιπόν παραμένει σταθερή στις απόψεις της, εφόσον και οι δύο αυτές παράμετροι παραμένουν σταθερές και δεν αλλάζουν ουσιωδώς. Οι σχολικοί χώροι δεν μπορούν να είναι χώροι επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι σχολικοί χώροι ανήκουν στα παιδιά μας και οι φθορές που προέκυπταν τόσα χρόνια από τη λειτουργία του Σινεμά είχαν και εξακολουθούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Δεν ήταν τυχαίο ότι το σύνολο της σχολικής κοινότητας ήταν αντίθετο στη λειτουργία του σινεμά μέσα στον αύλειο χώρο του 2ουΓυμνασίου, πρωτοστατούντος φυσικά του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου που με ομόφωνη απόφασή του και αντίστοιχη ανακοίνωση δήλωνε την πλήρη αντίθεσή του στη λειτουργία του σινέ στο προαύλειο του σχολείου.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης ως πολίτες αυτής της χώρας και ως δημότες-κάτοικοι αυτής της πόλης, λογοδοτώντας στους φυσικούς εκλέκτορές τους αλλά και σε όλους τουςγονείς, δεν πρόκειται να υποστείλουν την σημαία της αγωνιστικότητάς τους, να ελαττώσουν τηνδράση τους, να επιτρέψουν την άμβλυνση της σκέψης και μελέτης τους, να υποκύψουν στα προβλήματα και στις τεχνητές ή φυσικές οξύνσεις όποιου είδους και μορφής για έναν απλό-απλούστατο λόγο. Θέλουν και παλεύουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους και να κοιτάνε τα παιδιά τους ίσια στα μάτια.
Το Δ.Σ.